Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. február 27. 11:55 Közélet

Romániától nyugatra Magyarországon a legrosszabb a fiatalok helyzete az EU-ban

Magyarországon a 15-29 éves kor közötti fiatalok 8 százaléka élt súlyos anyagi és társadalmi deprivációban 2022-ben, ez az arány az EU-ban csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban volt magasabb. Az adat Szlovéniában és Ausztriában a legalacsonyabb – ezzel együtt a magyar arány javult 2021 óta az Eurostat friss adatai szerint. 

Számokban: Ahogy az alábbi térképen is látható, Magyarország keleti határán, Romániában a legrosszabb, míg nyugati határán, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában a legjobb a fiatalok helyzete az Európai Unióban.

  • Ez azt is jelenti, hogy az osztrák-, illetve horvát-magyar, valamint a román-magyar határ két oldalán a legnagyobbak a különbségek az egész EU-ban a fiatalok anyagi-társadalmi helyzetében.
  • A lengyel és cseh arány is csak 1,8 százalék – igaz, a szlovák már közelebb jár magyarhoz. Az EU-ban 12 országban van az adat 3 százalék alatt, és csak 4 országban 7 százalék fölött.

Tágabb perspektíva: Európában a fiatalok megszenvedték a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket, és 2022-re is csak némileg mérséklődött a helyzet: míg 2020-ra 2019-hez képest 1,1 százalékponttal, 6,5 százalékra nőtt a súlyos anyagi deprivációban élő fiatalok aránya, addig 2022-re az EU-átlag 6,1 százazlékra mérséklődött. Romániában így is tovább nőtt.

  • Ezzel a 2018-as szintre került vissza a kontinens.
  • Magyarországon 2021-ben 10 százalék fölé ment az arány, ehhez képest a 2022-es közel 8 százalékos adat szignifikáns csökkenés.
  • A szociális-anyagi depriváció vagy anyagi nélkülözés mutatója egy összetett indikátor, amely az „adekvát élethez” szükséges anyagi javak megszerzésére való képtelenséget jelöli. Akkor esik bele egy egyén a nélkülöző kategóriába, ha egyéni és háztartási szinten összesen hetet nélkülöz a 13 meghatározott tételből*Személyes szint:
    nincs internet-hozzáférése,
    nem tudja lecserélni a cserére szoruló ruhadarabját,
    nincs legalább két pár cipője,
    nem tud saját magára költeni minden héten egy kevés pénzt,
    nem engedhet meg magának rendszeres szabadidős programokat,
    nem engedheti meg magának, hogy legalább havonta egyszer barátokkal vagy családdal egyen/igyon.
    Háztartási szint:
    nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni,
    nem tud rendesen fűteni,
    nincs pénze váratlan kiadásokra,
    nem tud minden második nap húst, halat enni,
    nincs pénze egy hét üdülésre,
    nincs autója,
    nem tudja lecserélni az elhasználódott bútorát.
    : ilyen például a nem várt kiadásokkal való megbirkózás, a régi bútorok lecserélésére való képesség vagy éppen az internetkapcsolat (részletek a csillagra kattintva).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsaknem minden tizedik magyar fiatal súlyos nélkülözőnek számítMegtörte a szegény magyar fiatalok arányának csökkenését a járvány, de vannak régiós ellenpéldák is, Szlovákiában például javult a fiatalok helyzete.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet gazdasági mutatók Súlyos anyagi és társadalmi deprivációban élő fiatalok aránya szociológia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.