Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 15. 16:05 Közélet

Nagy Márton kívánsága ellenére kilőnek, és maradnak régiós dobogón a hazai üzemanyagárak

Nagy Márton hiába kért a hazai üzemanyag-forgalmazóktól a régiós mezőnyben versenyképes árakat, a héten megint nagyot drágul itthon a tankolás.

Mi történt? Péntektől a benzin ára 7, a gázolajé pedig 10 forinttal nő – írta a Holtankoljak.hu. A Népszava számításai szerint ezzel a benzin literenkénti ára 614, a gázolajé 661 forintra emelkedik, ami mindkét üzemanyagfajta esetében négyhavi csúcsot jelent.

  • Egy hét alatt a benzin 14, a gázolaj 21 forinttal drágul. A lap szerint ez tisztán piaci alapon az idei legnagyobb heti áremelkedés.

Előzmények: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy héttel ezelőtt a Magyar Ásványolaj Szövetséggel (MÁSZ) és a Mollal tárgyalt, ahol arra kérte az üzemanyag-forgalmazókat, hogy „regionális szinten is versenyképes” áron adják az üzemanyagot.

Felülnézet: a Holtankoljak.hu adatai alapján szerdán a benzin a szomszédos országok közül csak Ausztriában és Szlovákiában, a gázolaj pedig csak Szerbiában és Ausztriában volt drágább, mint itthon.

  • A pénteki áremelkedés után a hazai benzinár utolérné az osztrák árszintet (ha ott változatlan maradna az ár), a gázolaj ára az emelés után is a harmadik helyen maradna.
 

Mit mondanak ők? „A hazai üzemanyagcégek a lehető legteljesebb mértékben érvényesítik a kormány szempontjait, de a piaci folyamatok hatásai alól tartósan és nagy mértékben eltérni nem lehet” – mondta Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára a Népszavának.

  • A benzinár adótartalmának értéke 47 százalék Magyarországon, a Független Benzinkutak Szövetsége szerint az adócsökkentés lenne a megoldás a hazai üzemanyagárak csökkentésére – mondta a szövetség elnöke a Portfolio.hu-nak.
  • Egy új üzemanyag-árinformációs rendszert is kidolgoz a MÁSZ, amelynek ötlete a kormánnyal folytatott tárgyalások kapcsán merült fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlig maradt olyan szomszédunk, ahol ne lenne olcsóbb a tankolás, mint itthonA benzin Szlovákiában, a gázolaj Ausztriában és Szerbiában drágább, Romániába, Szlovéniába és Horvátországba viszont nem véletlenül indult be a tankolásturizmus.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ár benzin gázolaj tankolás üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.