Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 15. 16:05 Közélet

Nagy Márton kívánsága ellenére kilőnek, és maradnak régiós dobogón a hazai üzemanyagárak

Nagy Márton hiába kért a hazai üzemanyag-forgalmazóktól a régiós mezőnyben versenyképes árakat, a héten megint nagyot drágul itthon a tankolás.

Mi történt? Péntektől a benzin ára 7, a gázolajé pedig 10 forinttal nő – írta a Holtankoljak.hu. A Népszava számításai szerint ezzel a benzin literenkénti ára 614, a gázolajé 661 forintra emelkedik, ami mindkét üzemanyagfajta esetében négyhavi csúcsot jelent.

  • Egy hét alatt a benzin 14, a gázolaj 21 forinttal drágul. A lap szerint ez tisztán piaci alapon az idei legnagyobb heti áremelkedés.

Előzmények: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy héttel ezelőtt a Magyar Ásványolaj Szövetséggel (MÁSZ) és a Mollal tárgyalt, ahol arra kérte az üzemanyag-forgalmazókat, hogy „regionális szinten is versenyképes” áron adják az üzemanyagot.

Felülnézet: a Holtankoljak.hu adatai alapján szerdán a benzin a szomszédos országok közül csak Ausztriában és Szlovákiában, a gázolaj pedig csak Szerbiában és Ausztriában volt drágább, mint itthon.

  • A pénteki áremelkedés után a hazai benzinár utolérné az osztrák árszintet (ha ott változatlan maradna az ár), a gázolaj ára az emelés után is a harmadik helyen maradna.
 

Mit mondanak ők? „A hazai üzemanyagcégek a lehető legteljesebb mértékben érvényesítik a kormány szempontjait, de a piaci folyamatok hatásai alól tartósan és nagy mértékben eltérni nem lehet” – mondta Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára a Népszavának.

  • A benzinár adótartalmának értéke 47 százalék Magyarországon, a Független Benzinkutak Szövetsége szerint az adócsökkentés lenne a megoldás a hazai üzemanyagárak csökkentésére – mondta a szövetség elnöke a Portfolio.hu-nak.
  • Egy új üzemanyag-árinformációs rendszert is kidolgoz a MÁSZ, amelynek ötlete a kormánnyal folytatott tárgyalások kapcsán merült fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlig maradt olyan szomszédunk, ahol ne lenne olcsóbb a tankolás, mint itthonA benzin Szlovákiában, a gázolaj Ausztriában és Szerbiában drágább, Romániába, Szlovéniába és Horvátországba viszont nem véletlenül indult be a tankolásturizmus.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ár benzin gázolaj tankolás üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.