Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. február 9. 12:11 Közélet

A Dunakeszi Járműjavító vásárolná fel a nagysebességű vonatokat gyártó Talgót

Felvásárlási ajánlatot tett a Dunakeszi Járműjavító Kft. a spanyol Talgo vonatgyártó teljes tulajdonrészére, ami a végleges és teljes átvételi szándékról árulkodik a Magyar Vasút szerint. Az üzletet még megakadályozhatja a spanyol kormány, de egyelőre nem látszik erre vonatkozó szándék, és a magyar fél is ennek elkerülésén igyekezett az elmúlt három hónapban.

Miért fontos ez? A Talgo magyar felvásárlása novemberben merült fel először, míg nagyjából egy évvel korábban a vasúti járműállomány korszerűsítését kezdte fontolgatni a kormány. Erre vonatkozóan közbeszerzés is indult, ám a tendert végül visszavonták. Ha ismét napirendre kerül az új kocsik vásárlása és összejön az üzlet, akár magyar tulajdonú cég is legyárthatja azokat.

Háttér: Az 1942-ben alapított Talgo évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a 200 kilométer/óra feletti sebességre képes modellek gyártásában, a közelmúltban Üzbegisztántól Dániáig a világ számos részén adott el vasúti kocsikat. A tavalyi év harmadik negyedévében 470 millió eurós árbevételt és 64,5 millió euró üzemi eredményt ért el a Talgo.

  • A Dunakeszi Járműjavító Kft. egész éves árbevétele 30,85 milliárd forint volt 2022-ben, ami nagyságrendileg 80 millió eurónak felel meg. A cég tulajdonosai között szerepel Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató, míg korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek is meghatározó részesedése volt benne, és évek óta nyugati partnert keres.
  • Közel 400 darab IC-kocsi beszerzését tette volna lehetővé a már említett 2022-es tender, ami meglehetősen komoly mennyiség. A közel félezer milliárd forintos beszerzés terve kimagasló volt a hazai vasúton és a Talgo szempontjából is jelentős méretű üzlet. A vásárlás sokáig nem halasztható, ugyanis ezer fölötti a selejtezésre érett vagonok száma.

Mi várható? A Dunakeszi Járműjavító szert tehet a Talgo gyors vonatokkal kapcsolatos tapasztalataira és a spanyol gyártó a változó nyomtávszélesség kezelésében is jártas. Ezzel kevés más gyártó rendelkezik, így egyedi, speciális projektekben is szerepe lehet a Dunakeszi Járműjavítónak. Ez már csak azért is lenne előny, mert az egyiptomi vasútnak szánt, oroszokkal közös projektként indult megbízáson kívül eddig csak a 30-50 éves MÁV-Start személykocsik karbantartására rendeződött be a cég, saját termékekkel nem rendelkezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKapóra jöhet a kormánynak a spanyol vasútgyártó magyar felvásárlása, ha újra nekifutna az IC-korszerűsítésnekEgy meg nem nevezett magyar cégcsoport 40 százalékos részesedést szerezhet a Talgo nevű spanyol vasútgyártó cégben.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz év alatt eltűnnek az országból az ütött-kopott vonatok, ha folytatódnak a beszerzésekA legutóbb bejelentett vásárlások költsége az 500 milliárdot közelítheti, de ha minden selejtezésre érett eszközt lecserélnének, nagyjából még háromszor ennyire lenne szükség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Dunakeszi Járműjavító talgo vasút vonat Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Torontáli Zoltán
2024. június 25. 10:40 Élet, Közélet

Könnyű megszüntetni a kötelező akciózást, hiszen sokan azt sem tudják, hogy létezik

Az árstop kommunikációs alapú kivezetése egy év után véget ér, a mai napig vitatott, hogy az eredeti intézkedés csökkentette vagy növelte az inflációt.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. június 26. 14:03 Élet, Pénz

Hamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághoz

Az otthonfelújítási támogatás keretében érhetnek el a magyar lakossághoz az unió részéről felszabadított források.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 17:09 Vállalat

Milliárdokért bérel irodát Schmidt Máriától a MÁV

Valamivel több mint 5,5 milliárd forint értékben kötött szerződéseket irodaházak bérlésére a MÁV-csoport április utolsó napjaiban.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.