Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. január 31. 16:46 Közélet, Világ

Komoly következménye lehet, hogy nem tudtak új engedélyt kiadni a norvég olaj- és gázmezőkre

Semmisnek nyilvánított az oslói kerületi bíróság három új olaj- és gázmezőre szóló kitermelési engedélyt, miután a Greenpeace és egy helyi fiatalokból álló környezetvédelmi szervezet pert nyert a norvég állammal szemben.

Miért fontos ez? A döntés jogi értelemben is új alapokra helyezheti azt, ahogy a fosszilis energiahordozók utáni kutatásról és kitermelésről eddig gondolkodtunk.

Részletek: A három mezőre korábban a norvég állami hatóságok úgy adták ki a kitermelési engedélyt, hogy a környezetvédelmi hatásvizsgálatnál nem vették figyelembe, mi lesz a Norvégiából exportált végtermékek (jellemzően üzemanyagok és földgáz) sorsa. Egészen mostanáig ez volt a szokásos eljárás, például a külföldi járművekben Norvégián kívül elégetett üzemanyagok károsító hatásával nem számoltak.

A két felperesnek azonban igazat adott a bíróság abban, hogy ezzel a norvég állam megsértett három jogszabályt-kötelezettséget:

  1. a norvég alkotmányt,
  2. az Európai Gazdasági Közösség jogszabályát (vagyis egy EU direktívát, amely nem tagállamként is vonatkozik rá),
  3. illetve az ENSZ gyermekjogi konvenciójában vállalt kötelezettségeket is, mert a jövő generációjának érdekképviseleti szerveivel nem konzultált.

Tágabb kontextus: a per kimenetele lényegében azt jelenti, hogy a fosszilis energiahordozók kitermelését csak úgy lehet elkezdeni, hogy nem csak a lokális, hanem a globális hatásokat is mérlegre kell tenni, és ez sokkal nehezebbé teszi az indoklást. A norvég bírák jogértelmezése precedens értékű is lehet az egész unióban, hiszen a követelmények szerintük illeszkednek az uniós direktívákhoz is.

Mi következik most? A Greenpeace értelmezése szerint a három északi-tengeri olaj- és gázmezőn a kitermelés nem fog elindulni. A környezetvédők és a fiatalok érdekvédelmi csoportjának jogi sikere pedig ösztönözheti, hogy ezentúl más országokban is belevágjanak hasonló eljárásokba. Sőt, az unión kívülre került Egyesült Királyságban is rögtön ebben kezdtek gondolkodni a civilek, mert ott is épp napirenden van egy északi-tengeri mező engedélyeztetése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ engedély gáz Greenpeace kitermelés környezetvédelem norvégia olaj Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.