Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. január 31. 16:46 Közélet, Világ

Komoly következménye lehet, hogy nem tudtak új engedélyt kiadni a norvég olaj- és gázmezőkre

Semmisnek nyilvánított az oslói kerületi bíróság három új olaj- és gázmezőre szóló kitermelési engedélyt, miután a Greenpeace és egy helyi fiatalokból álló környezetvédelmi szervezet pert nyert a norvég állammal szemben.

Miért fontos ez? A döntés jogi értelemben is új alapokra helyezheti azt, ahogy a fosszilis energiahordozók utáni kutatásról és kitermelésről eddig gondolkodtunk.

Részletek: A három mezőre korábban a norvég állami hatóságok úgy adták ki a kitermelési engedélyt, hogy a környezetvédelmi hatásvizsgálatnál nem vették figyelembe, mi lesz a Norvégiából exportált végtermékek (jellemzően üzemanyagok és földgáz) sorsa. Egészen mostanáig ez volt a szokásos eljárás, például a külföldi járművekben Norvégián kívül elégetett üzemanyagok károsító hatásával nem számoltak.

A két felperesnek azonban igazat adott a bíróság abban, hogy ezzel a norvég állam megsértett három jogszabályt-kötelezettséget:

  1. a norvég alkotmányt,
  2. az Európai Gazdasági Közösség jogszabályát (vagyis egy EU direktívát, amely nem tagállamként is vonatkozik rá),
  3. illetve az ENSZ gyermekjogi konvenciójában vállalt kötelezettségeket is, mert a jövő generációjának érdekképviseleti szerveivel nem konzultált.

Tágabb kontextus: a per kimenetele lényegében azt jelenti, hogy a fosszilis energiahordozók kitermelését csak úgy lehet elkezdeni, hogy nem csak a lokális, hanem a globális hatásokat is mérlegre kell tenni, és ez sokkal nehezebbé teszi az indoklást. A norvég bírák jogértelmezése precedens értékű is lehet az egész unióban, hiszen a követelmények szerintük illeszkednek az uniós direktívákhoz is.

Mi következik most? A Greenpeace értelmezése szerint a három északi-tengeri olaj- és gázmezőn a kitermelés nem fog elindulni. A környezetvédők és a fiatalok érdekvédelmi csoportjának jogi sikere pedig ösztönözheti, hogy ezentúl más országokban is belevágjanak hasonló eljárásokba. Sőt, az unión kívülre került Egyesült Királyságban is rögtön ebben kezdtek gondolkodni a civilek, mert ott is épp napirenden van egy északi-tengeri mező engedélyeztetése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ engedély gáz Greenpeace kitermelés környezetvédelem norvégia olaj Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.