Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 25. 13:36 Közélet

Négyszer tudná kifizetni az idei szolidaritási hozzájárulást a főváros a pénzből, amit az EU-tól kap

Több évnyi lobbizás után közvetlenül érkeznek majd uniós források Budapestre, Pécsre és Miskolcra. A főváros ezeket a pénzeket főleg a tömegközlekedés fejlesztésére, zöldítésre és szociális programokra költené.

Mi történt? Az elkövetkező években összesen nagyjából 300 milliárd forint értékben érkeznek európai uniós források közvetlenül Budapestre – erről beszélt Karácsony Gergely az RTL Híradónak.

  • A 300 milliárd több mint fele közösségi közlekedési fejlesztésekre jön, például a troli- és villamoshálózat bővítésére, 50 milliárd jön majd a közterek klímatudatos átalakítására, és 30 milliárd érkezik a szociális kohéziót erősítő beruházásokhoz – mondta a főpolgármester.

Tágabb kontextus: az uniós forrásból finanszírozható programok egy része már zajlik, például vannak olyan frissen vett trolik és villamosok, amelyek már közlekednek Budapesten, és „a ciklus végéig kell ezekkel elszámolni” – mondta Karácsony.

  • Minden projekt előkészített, tudják tartani a határidőket, a beruházási tervek megvannak, és „reméli, hogy következő főpolgármesteri ciklusában ezeket be tudják fejezni” – mondta.

Alulnézet: a 2024-es fővárosi költségvetés több konkrét projektet is említ, ilyen például a Budai fonódó villamos II. üteme, a Göncz Árpád városközpont gyalogos aluljáró és felszíni kijáratok rekonstrukciója, de ide tartozik a Bringasztráda program és az Eurovelo 14 kerékpárút fővárosi szakasz fejlesztése is.

  • De van több lakhatási jellegű program is (például a hajléktalanok számára lakhatást biztosító program vagy önkormányzati tulajdonú lakások felújítására vonatkozó) és egyéb szociális program is (például olyan, ami a szociális szakma munkaerőhiányát enyhítené).

Előzmények: Karácsony a pozsonyi, prágai és varsói polgármesterekkel együtt 2019-ben alapította meg a Szabad Városok Szövetségét. A szövetség egyik célkitűzése volt, hogy az EU hozzon létre közvetlenül pályázható forrásokat városok számára. Ezt a kezdeményezést 11 európai város polgármestere támogatta.

  • Az Európai Parlament 2022 februárjában elfogadta Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselőjének jelentését, amely lehetővé tette, hogy a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része közvetlenül érkezzen a városokhoz.
  • A magyar kormány erre reagálva hangsúlyozta, hogy ez az Európai Bizottságot nem kötelezi semmire, és hogy nem támogatják az olyan javaslatokat, amelyek a tagállamok döntési jogköreiből vonnak el pénzt.
  • Az Európai Bizottság 2022 áprilisában döntött úgy, hogy Miskolc, Pécs és Budapest még 97 másik európai várossal egyetemben közvetlen forrásokat fog kapni a 2030-as klímacélok elérésének az érdekében egy összesen 360 millió euróból megvalósuló program keretében.

Számokban: mivel Karácsony nem részletezte, hogy pontosan hány év alatt költhetik el a pénzt, nehéz pontosan megállapítani, hogy mennyire számít soknak vagy kevésnek a 300 milliárd forint.

  • A 2024-es fővárosi költségvetés számai alapján azonban biztosan számítanak majd ezek a pénzek: ez az idei évre összesen mintegy 438 milliárd forintnyi bevétellel és 443 milliárd forintnyi kiadással számolt.
  • A második legnagyobb kiadási tétel az államnak fizetendő 75,5 milliárdos szolidaritási hozzájárulás volt.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány következetes stratégiája a technikai csőd szélére lökte BudapestetA főváros számítása szerint 2023-ra Budapest többet fizet be adók és elvonások formájában a központi költségvetésbe, mint amennyi támogatást kap onnan, ráadásul a mérleg nem is csak pár százalékkal billen a negatív tartományba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet EU főváros költségvetés uniós forrás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Fontos

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.