Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. január 25. 13:36 Közélet

Négyszer tudná kifizetni az idei szolidaritási hozzájárulást a főváros a pénzből, amit az EU-tól kap

Több évnyi lobbizás után közvetlenül érkeznek majd uniós források Budapestre, Pécsre és Miskolcra. A főváros ezeket a pénzeket főleg a tömegközlekedés fejlesztésére, zöldítésre és szociális programokra költené.

Mi történt? Az elkövetkező években összesen nagyjából 300 milliárd forint értékben érkeznek európai uniós források közvetlenül Budapestre – erről beszélt Karácsony Gergely az RTL Híradónak.

  • A 300 milliárd több mint fele közösségi közlekedési fejlesztésekre jön, például a troli- és villamoshálózat bővítésére, 50 milliárd jön majd a közterek klímatudatos átalakítására, és 30 milliárd érkezik a szociális kohéziót erősítő beruházásokhoz – mondta a főpolgármester.

Tágabb kontextus: az uniós forrásból finanszírozható programok egy része már zajlik, például vannak olyan frissen vett trolik és villamosok, amelyek már közlekednek Budapesten, és „a ciklus végéig kell ezekkel elszámolni” – mondta Karácsony.

  • Minden projekt előkészített, tudják tartani a határidőket, a beruházási tervek megvannak, és „reméli, hogy következő főpolgármesteri ciklusában ezeket be tudják fejezni” – mondta.

Alulnézet: a 2024-es fővárosi költségvetés több konkrét projektet is említ, ilyen például a Budai fonódó villamos II. üteme, a Göncz Árpád városközpont gyalogos aluljáró és felszíni kijáratok rekonstrukciója, de ide tartozik a Bringasztráda program és az Eurovelo 14 kerékpárút fővárosi szakasz fejlesztése is.

  • De van több lakhatási jellegű program is (például a hajléktalanok számára lakhatást biztosító program vagy önkormányzati tulajdonú lakások felújítására vonatkozó) és egyéb szociális program is (például olyan, ami a szociális szakma munkaerőhiányát enyhítené).

Előzmények: Karácsony a pozsonyi, prágai és varsói polgármesterekkel együtt 2019-ben alapította meg a Szabad Városok Szövetségét. A szövetség egyik célkitűzése volt, hogy az EU hozzon létre közvetlenül pályázható forrásokat városok számára. Ezt a kezdeményezést 11 európai város polgármestere támogatta.

  • Az Európai Parlament 2022 februárjában elfogadta Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselőjének jelentését, amely lehetővé tette, hogy a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része közvetlenül érkezzen a városokhoz.
  • A magyar kormány erre reagálva hangsúlyozta, hogy ez az Európai Bizottságot nem kötelezi semmire, és hogy nem támogatják az olyan javaslatokat, amelyek a tagállamok döntési jogköreiből vonnak el pénzt.
  • Az Európai Bizottság 2022 áprilisában döntött úgy, hogy Miskolc, Pécs és Budapest még 97 másik európai várossal egyetemben közvetlen forrásokat fog kapni a 2030-as klímacélok elérésének az érdekében egy összesen 360 millió euróból megvalósuló program keretében.

Számokban: mivel Karácsony nem részletezte, hogy pontosan hány év alatt költhetik el a pénzt, nehéz pontosan megállapítani, hogy mennyire számít soknak vagy kevésnek a 300 milliárd forint.

  • A 2024-es fővárosi költségvetés számai alapján azonban biztosan számítanak majd ezek a pénzek: ez az idei évre összesen mintegy 438 milliárd forintnyi bevétellel és 443 milliárd forintnyi kiadással számolt.
  • A második legnagyobb kiadási tétel az államnak fizetendő 75,5 milliárdos szolidaritási hozzájárulás volt.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány következetes stratégiája a technikai csőd szélére lökte BudapestetA főváros számítása szerint 2023-ra Budapest többet fizet be adók és elvonások formájában a központi költségvetésbe, mint amennyi támogatást kap onnan, ráadásul a mérleg nem is csak pár százalékkal billen a negatív tartományba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet EU főváros költségvetés uniós forrás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.