Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 15. 15:24 Élet, Közélet

Mellékállású vállalkozók adóemelése: megint a semmiből jött a javaslat, a szakma levegő után kapkod

Frissítés: cikkünk megjelenése után kiderült, hogy a törvényjavaslat érintett részeit végül mégsem tették bele a végső szövegváltozatba, vagyis a cikkünkben szóba kerülő adó tervétől még azelőtt elálltak, hogy arról vitázni-szavazni lehetett volna.

Alaposan megnövelné a kormány a többes jogviszonyban működő vállalkozók adóterheit 2025-től, a jelek szerint azonban a szakma számára is derült égből villámcsapásként érkezett a törvénymódosító-javaslat, és egyelőre senki sem tudja megbecsülni, hogy mi lehet a változtatás hatása.

Miért fontos ez? A sok évig egészen jól működő kata váratlan kivéreztetése után a mellékállásban vállalkozók jelentős része a kedvezőtlenebb átalányadózásra állt át, a jelek szerint azonban a kormány nem tekinti rendezettnek a helyzetet, és 2025-től tovább kívánja növelni a terheiket.

Számokban: a javaslat szerint a többes jogviszonyú vállalkozók, vagyis tipikusan azok, akik egy főállás mellett egyéni vállalkozóként másodállásban is dolgoznak, a mindenkori minimálbér 30 százaléka után járulékokat fizetnének. Jelenleg ez havi mintegy 23 ezer, azaz valamivel több mint évi 276 ezer forint pluszbefizetés lenne, de mivel 2025-ben várhatóan magasabb lesz a minimálbér, az adó összege is több lehet ennél. Ráadásul azok, akik egy évben több mint 2,3 millió forintos bevételt érnek el a mellékállásukban, az e fölötti rész 60 százaléka után fizetnének járulékokat.

  • A nyugdíjasként vállalkozókat az adóemelés nem érinti, hiszen ők eleve nem is adóalanyok.

Felülnézet: A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy az adóteher hány embert érint. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a Pénzcentrumnak azt mondta, ők sem tudják, hányan vannak a többes jogviszonyú vállalkozók, az adóhatóságtól egyelőre nem kaptak választ erre a kérdésükre.

  • A kata változtatásai kapcsán született korábbi becslésekből arra lehet következtetni, hogy az érintettek száma valahol 60 és 120 ezer között lehet.

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta nekünk, vizsgálják az ügyet, de egyelőre még ők sem tudnak a részletekről nyilatkozni.

Alulnézet: mellékállásban tipikusan azok vállalkoznak, akik a főállásukból származó – ezek szerint kevésnek tartott – jövedelmüket szabadabb formában tudják kiegészíteni, tipikusan ilyen tevékenység a tanítás, amellyel rugalmas időbeosztással egészíthető ki a tanári jövedelem, de jó példa lehet a másodállásban futárkodás is.

Az eddigi nyilatkozatokból arra is lehet következtetni, hogy a szakma szerint félő, hogy a szürke megoldások felé fordulnak az érintettek, ilyen lehet például a nyugdíjas vállalkozók (fiktív) bevonása.

Ugyancsak logikus válaszlépés lehet a mellékállású vállalkozók szolgáltatásainak áremelése, amennyiben erre van lehetőség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet adó adóemelés egyéni vállalkozó KATA másodállás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.