Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 15. 15:24 Élet, Közélet

Mellékállású vállalkozók adóemelése: megint a semmiből jött a javaslat, a szakma levegő után kapkod

Frissítés: cikkünk megjelenése után kiderült, hogy a törvényjavaslat érintett részeit végül mégsem tették bele a végső szövegváltozatba, vagyis a cikkünkben szóba kerülő adó tervétől még azelőtt elálltak, hogy arról vitázni-szavazni lehetett volna.

Alaposan megnövelné a kormány a többes jogviszonyban működő vállalkozók adóterheit 2025-től, a jelek szerint azonban a szakma számára is derült égből villámcsapásként érkezett a törvénymódosító-javaslat, és egyelőre senki sem tudja megbecsülni, hogy mi lehet a változtatás hatása.

Miért fontos ez? A sok évig egészen jól működő kata váratlan kivéreztetése után a mellékállásban vállalkozók jelentős része a kedvezőtlenebb átalányadózásra állt át, a jelek szerint azonban a kormány nem tekinti rendezettnek a helyzetet, és 2025-től tovább kívánja növelni a terheiket.

Számokban: a javaslat szerint a többes jogviszonyú vállalkozók, vagyis tipikusan azok, akik egy főállás mellett egyéni vállalkozóként másodállásban is dolgoznak, a mindenkori minimálbér 30 százaléka után járulékokat fizetnének. Jelenleg ez havi mintegy 23 ezer, azaz valamivel több mint évi 276 ezer forint pluszbefizetés lenne, de mivel 2025-ben várhatóan magasabb lesz a minimálbér, az adó összege is több lehet ennél. Ráadásul azok, akik egy évben több mint 2,3 millió forintos bevételt érnek el a mellékállásukban, az e fölötti rész 60 százaléka után fizetnének járulékokat.

  • A nyugdíjasként vállalkozókat az adóemelés nem érinti, hiszen ők eleve nem is adóalanyok.

Felülnézet: A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy az adóteher hány embert érint. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a Pénzcentrumnak azt mondta, ők sem tudják, hányan vannak a többes jogviszonyú vállalkozók, az adóhatóságtól egyelőre nem kaptak választ erre a kérdésükre.

  • A kata változtatásai kapcsán született korábbi becslésekből arra lehet következtetni, hogy az érintettek száma valahol 60 és 120 ezer között lehet.

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta nekünk, vizsgálják az ügyet, de egyelőre még ők sem tudnak a részletekről nyilatkozni.

Alulnézet: mellékállásban tipikusan azok vállalkoznak, akik a főállásukból származó – ezek szerint kevésnek tartott – jövedelmüket szabadabb formában tudják kiegészíteni, tipikusan ilyen tevékenység a tanítás, amellyel rugalmas időbeosztással egészíthető ki a tanári jövedelem, de jó példa lehet a másodállásban futárkodás is.

Az eddigi nyilatkozatokból arra is lehet következtetni, hogy a szakma szerint félő, hogy a szürke megoldások felé fordulnak az érintettek, ilyen lehet például a nyugdíjas vállalkozók (fiktív) bevonása.

Ugyancsak logikus válaszlépés lehet a mellékállású vállalkozók szolgáltatásainak áremelése, amennyiben erre van lehetőség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet adó adóemelés egyéni vállalkozó KATA másodállás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.