Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 15. 15:24 Élet, Közélet

Mellékállású vállalkozók adóemelése: megint a semmiből jött a javaslat, a szakma levegő után kapkod

Frissítés: cikkünk megjelenése után kiderült, hogy a törvényjavaslat érintett részeit végül mégsem tették bele a végső szövegváltozatba, vagyis a cikkünkben szóba kerülő adó tervétől még azelőtt elálltak, hogy arról vitázni-szavazni lehetett volna.

Alaposan megnövelné a kormány a többes jogviszonyban működő vállalkozók adóterheit 2025-től, a jelek szerint azonban a szakma számára is derült égből villámcsapásként érkezett a törvénymódosító-javaslat, és egyelőre senki sem tudja megbecsülni, hogy mi lehet a változtatás hatása.

Miért fontos ez? A sok évig egészen jól működő kata váratlan kivéreztetése után a mellékállásban vállalkozók jelentős része a kedvezőtlenebb átalányadózásra állt át, a jelek szerint azonban a kormány nem tekinti rendezettnek a helyzetet, és 2025-től tovább kívánja növelni a terheiket.

Számokban: a javaslat szerint a többes jogviszonyú vállalkozók, vagyis tipikusan azok, akik egy főállás mellett egyéni vállalkozóként másodállásban is dolgoznak, a mindenkori minimálbér 30 százaléka után járulékokat fizetnének. Jelenleg ez havi mintegy 23 ezer, azaz valamivel több mint évi 276 ezer forint pluszbefizetés lenne, de mivel 2025-ben várhatóan magasabb lesz a minimálbér, az adó összege is több lehet ennél. Ráadásul azok, akik egy évben több mint 2,3 millió forintos bevételt érnek el a mellékállásukban, az e fölötti rész 60 százaléka után fizetnének járulékokat.

  • A nyugdíjasként vállalkozókat az adóemelés nem érinti, hiszen ők eleve nem is adóalanyok.

Felülnézet: A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy az adóteher hány embert érint. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a Pénzcentrumnak azt mondta, ők sem tudják, hányan vannak a többes jogviszonyú vállalkozók, az adóhatóságtól egyelőre nem kaptak választ erre a kérdésükre.

  • A kata változtatásai kapcsán született korábbi becslésekből arra lehet következtetni, hogy az érintettek száma valahol 60 és 120 ezer között lehet.

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta nekünk, vizsgálják az ügyet, de egyelőre még ők sem tudnak a részletekről nyilatkozni.

Alulnézet: mellékállásban tipikusan azok vállalkoznak, akik a főállásukból származó – ezek szerint kevésnek tartott – jövedelmüket szabadabb formában tudják kiegészíteni, tipikusan ilyen tevékenység a tanítás, amellyel rugalmas időbeosztással egészíthető ki a tanári jövedelem, de jó példa lehet a másodállásban futárkodás is.

Az eddigi nyilatkozatokból arra is lehet következtetni, hogy a szakma szerint félő, hogy a szürke megoldások felé fordulnak az érintettek, ilyen lehet például a nyugdíjas vállalkozók (fiktív) bevonása.

Ugyancsak logikus válaszlépés lehet a mellékállású vállalkozók szolgáltatásainak áremelése, amennyiben erre van lehetőség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet adó adóemelés egyéni vállalkozó KATA másodállás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.