Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 15. 15:24 Élet, Közélet

Mellékállású vállalkozók adóemelése: megint a semmiből jött a javaslat, a szakma levegő után kapkod

Frissítés: cikkünk megjelenése után kiderült, hogy a törvényjavaslat érintett részeit végül mégsem tették bele a végső szövegváltozatba, vagyis a cikkünkben szóba kerülő adó tervétől még azelőtt elálltak, hogy arról vitázni-szavazni lehetett volna.

Alaposan megnövelné a kormány a többes jogviszonyban működő vállalkozók adóterheit 2025-től, a jelek szerint azonban a szakma számára is derült égből villámcsapásként érkezett a törvénymódosító-javaslat, és egyelőre senki sem tudja megbecsülni, hogy mi lehet a változtatás hatása.

Miért fontos ez? A sok évig egészen jól működő kata váratlan kivéreztetése után a mellékállásban vállalkozók jelentős része a kedvezőtlenebb átalányadózásra állt át, a jelek szerint azonban a kormány nem tekinti rendezettnek a helyzetet, és 2025-től tovább kívánja növelni a terheiket.

Számokban: a javaslat szerint a többes jogviszonyú vállalkozók, vagyis tipikusan azok, akik egy főállás mellett egyéni vállalkozóként másodállásban is dolgoznak, a mindenkori minimálbér 30 százaléka után járulékokat fizetnének. Jelenleg ez havi mintegy 23 ezer, azaz valamivel több mint évi 276 ezer forint pluszbefizetés lenne, de mivel 2025-ben várhatóan magasabb lesz a minimálbér, az adó összege is több lehet ennél. Ráadásul azok, akik egy évben több mint 2,3 millió forintos bevételt érnek el a mellékállásukban, az e fölötti rész 60 százaléka után fizetnének járulékokat.

  • A nyugdíjasként vállalkozókat az adóemelés nem érinti, hiszen ők eleve nem is adóalanyok.

Felülnézet: A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy az adóteher hány embert érint. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke a Pénzcentrumnak azt mondta, ők sem tudják, hányan vannak a többes jogviszonyú vállalkozók, az adóhatóságtól egyelőre nem kaptak választ erre a kérdésükre.

  • A kata változtatásai kapcsán született korábbi becslésekből arra lehet következtetni, hogy az érintettek száma valahol 60 és 120 ezer között lehet.

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta nekünk, vizsgálják az ügyet, de egyelőre még ők sem tudnak a részletekről nyilatkozni.

Alulnézet: mellékállásban tipikusan azok vállalkoznak, akik a főállásukból származó – ezek szerint kevésnek tartott – jövedelmüket szabadabb formában tudják kiegészíteni, tipikusan ilyen tevékenység a tanítás, amellyel rugalmas időbeosztással egészíthető ki a tanári jövedelem, de jó példa lehet a másodállásban futárkodás is.

Az eddigi nyilatkozatokból arra is lehet következtetni, hogy a szakma szerint félő, hogy a szürke megoldások felé fordulnak az érintettek, ilyen lehet például a nyugdíjas vállalkozók (fiktív) bevonása.

Ugyancsak logikus válaszlépés lehet a mellékállású vállalkozók szolgáltatásainak áremelése, amennyiben erre van lehetőség.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet adó adóemelés egyéni vállalkozó KATA másodállás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Avatar
2023. november 25. 17:19 Élet

Amikor Európa magyar aranyforintban üzletelt

A magyar aranyforintok gyors elterjedése és tartós európai népszerűsége a hosszú időn keresztül megőrzött, magas aranytartalomnak volt betudható.

Pálos Máté
2023. november 25. 04:31 Adat, Élet

Gazdagabb gazdagok, szegényebb szegények: szétszakadóban a magyar társadalom

Az Európa-bajnok infláció és a reálbércsökkenés hatása elkezdett megmutatkozni a társadalom anyagi lehetőségeit és relatív helyzetét leíró adatokban.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.