Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. november 10. 13:16 Közélet

A fosszilis energiahordozókból sokkal több lesz a piacon, mint a klímacélok eléréséhez kellene

Több, mint kétszer annyi fosszilis tüzelőanyagot bocsáthatnak piacra a kitermelő országok 2030-ig, mint amennyivel a globális felmelegedés másfél Celsius-fokra való korlátozása megvalósítható lenne. A széntermelés 2030-ig, az olaj- és gáztermelés legalább 2050-ig várhatóan tovább élénkül, ami ellentétes a párizsi egyezményben vállalt kormányzati kötelezettségekkel.

Miért fontos ez? A klímaváltozás már most is jól érzékelhető, a megfékezéséért számos kötelezettségeket vállaltak az országok. Az egyik fontos lépés a Párizsi Egyezmény elfogadása volt 2016-ban, azzal a célkitűzéssel, hogy az aláírók igyekeznek a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését másfél Celsius-fok alatt tartani az iparosodást megelőző szinthez képest.

  • A termelési rés változatlanul fennáll. Ez azt jelenti, hogy a tényleges és a klímacélok teljesüléséhez szükséges kitermelési szintek nem közeledtek egymáshoz. Folyamatban van ráadásul számos, a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos beruházás, igaz, ezek megtérülését komoly kétségek övezik.
  • A kereslet ugyanis tetőzhet a mostani évtizedben a szén, az olaj és a gáz iránt, várhatóan erre irányuló újabb szakpolitikai lépések nélkül is.

Háttér: a kitermelésben érdekelt országok változatos okok miatt mennek szembe a klímacélokkal, amikor további, a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos beruházások mellett döntenek.

  • Ide sorolható például az importfüggőség csökkentése, a bevételszerzés, már fennálló jogi és szerződéses kötelezettségek teljesítése, vagy az a törekvés, hogy a visszaszoruló piacon a leghatékonyabb versenyzőként maradhassanak talpon a szereplők.

Számokban: 110 százalékkal több fosszilis tüzelőanyag kitermelésére kerül sor várhatóan 2030-ig, mint amennyi a felmelegedés másfél Celsius-fokra való korlátozásával összhangban lenne. 2050-ig tovább romolhat a helyzet, a most ismert tervek teljesülése esetén ekkorra már 350 százalékkal is meghaladhatja a kitermelés a felmelegedés kordában tartásához szükséges szintet.

Mi várható? Ha a globális szén-dioxid kibocsátás – aminek közel 90 százaléka a fosszilis tüzelőanyagok égetéséhez köthető – a jelenlegi ütemben növekszik, már 2030-ig elérheti azt a szintet, ami mellett ötven százalék esély van a felmelegedés másfél Celsius-fok alatt tartására. Sőt, az El Niño miatt a másfél fokos küszöböt az idei hőmérséklet-emelkedés is elérheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fosszilis energiahordozó gázkitermelés klímaváltozás kőolaj-kitermelés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.