Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. november 10. 13:16 Közélet

A fosszilis energiahordozókból sokkal több lesz a piacon, mint a klímacélok eléréséhez kellene

Több, mint kétszer annyi fosszilis tüzelőanyagot bocsáthatnak piacra a kitermelő országok 2030-ig, mint amennyivel a globális felmelegedés másfél Celsius-fokra való korlátozása megvalósítható lenne. A széntermelés 2030-ig, az olaj- és gáztermelés legalább 2050-ig várhatóan tovább élénkül, ami ellentétes a párizsi egyezményben vállalt kormányzati kötelezettségekkel.

Miért fontos ez? A klímaváltozás már most is jól érzékelhető, a megfékezéséért számos kötelezettségeket vállaltak az országok. Az egyik fontos lépés a Párizsi Egyezmény elfogadása volt 2016-ban, azzal a célkitűzéssel, hogy az aláírók igyekeznek a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését másfél Celsius-fok alatt tartani az iparosodást megelőző szinthez képest.

  • A termelési rés változatlanul fennáll. Ez azt jelenti, hogy a tényleges és a klímacélok teljesüléséhez szükséges kitermelési szintek nem közeledtek egymáshoz. Folyamatban van ráadásul számos, a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos beruházás, igaz, ezek megtérülését komoly kétségek övezik.
  • A kereslet ugyanis tetőzhet a mostani évtizedben a szén, az olaj és a gáz iránt, várhatóan erre irányuló újabb szakpolitikai lépések nélkül is.

Háttér: a kitermelésben érdekelt országok változatos okok miatt mennek szembe a klímacélokkal, amikor további, a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos beruházások mellett döntenek.

  • Ide sorolható például az importfüggőség csökkentése, a bevételszerzés, már fennálló jogi és szerződéses kötelezettségek teljesítése, vagy az a törekvés, hogy a visszaszoruló piacon a leghatékonyabb versenyzőként maradhassanak talpon a szereplők.

Számokban: 110 százalékkal több fosszilis tüzelőanyag kitermelésére kerül sor várhatóan 2030-ig, mint amennyi a felmelegedés másfél Celsius-fokra való korlátozásával összhangban lenne. 2050-ig tovább romolhat a helyzet, a most ismert tervek teljesülése esetén ekkorra már 350 százalékkal is meghaladhatja a kitermelés a felmelegedés kordában tartásához szükséges szintet.

Mi várható? Ha a globális szén-dioxid kibocsátás – aminek közel 90 százaléka a fosszilis tüzelőanyagok égetéséhez köthető – a jelenlegi ütemben növekszik, már 2030-ig elérheti azt a szintet, ami mellett ötven százalék esély van a felmelegedés másfél Celsius-fok alatt tartására. Sőt, az El Niño miatt a másfél fokos küszöböt az idei hőmérséklet-emelkedés is elérheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fosszilis energiahordozó gázkitermelés klímaváltozás kőolaj-kitermelés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. november 27. 13:43 Közélet

Egyetlen személy dönthetne a kutatóhálózatok sorsáról

A Magyar Kutatási Hálózat átszervezése tovább ronthatja a magyar kutatói autonómiát és kutatási szabadságot.

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Bod Péter Ákos
2023. november 26. 17:20 Adat, Közélet

Mekkora gond a magyar államadósság?

Magyarország a térségünk legnagyobb arányú és legköltségesebb államadósságával kerül bele az egyébként is sok turbulenciával járó gazdaságszerkezeti és geopolitikai átmenetbe.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.