Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. november 10. 13:16 Közélet

A fosszilis energiahordozókból sokkal több lesz a piacon, mint a klímacélok eléréséhez kellene

Több, mint kétszer annyi fosszilis tüzelőanyagot bocsáthatnak piacra a kitermelő országok 2030-ig, mint amennyivel a globális felmelegedés másfél Celsius-fokra való korlátozása megvalósítható lenne. A széntermelés 2030-ig, az olaj- és gáztermelés legalább 2050-ig várhatóan tovább élénkül, ami ellentétes a párizsi egyezményben vállalt kormányzati kötelezettségekkel.

Miért fontos ez? A klímaváltozás már most is jól érzékelhető, a megfékezéséért számos kötelezettségeket vállaltak az országok. Az egyik fontos lépés a Párizsi Egyezmény elfogadása volt 2016-ban, azzal a célkitűzéssel, hogy az aláírók igyekeznek a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését másfél Celsius-fok alatt tartani az iparosodást megelőző szinthez képest.

  • A termelési rés változatlanul fennáll. Ez azt jelenti, hogy a tényleges és a klímacélok teljesüléséhez szükséges kitermelési szintek nem közeledtek egymáshoz. Folyamatban van ráadásul számos, a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos beruházás, igaz, ezek megtérülését komoly kétségek övezik.
  • A kereslet ugyanis tetőzhet a mostani évtizedben a szén, az olaj és a gáz iránt, várhatóan erre irányuló újabb szakpolitikai lépések nélkül is.

Háttér: a kitermelésben érdekelt országok változatos okok miatt mennek szembe a klímacélokkal, amikor további, a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos beruházások mellett döntenek.

  • Ide sorolható például az importfüggőség csökkentése, a bevételszerzés, már fennálló jogi és szerződéses kötelezettségek teljesítése, vagy az a törekvés, hogy a visszaszoruló piacon a leghatékonyabb versenyzőként maradhassanak talpon a szereplők.

Számokban: 110 százalékkal több fosszilis tüzelőanyag kitermelésére kerül sor várhatóan 2030-ig, mint amennyi a felmelegedés másfél Celsius-fokra való korlátozásával összhangban lenne. 2050-ig tovább romolhat a helyzet, a most ismert tervek teljesülése esetén ekkorra már 350 százalékkal is meghaladhatja a kitermelés a felmelegedés kordában tartásához szükséges szintet.

Mi várható? Ha a globális szén-dioxid kibocsátás – aminek közel 90 százaléka a fosszilis tüzelőanyagok égetéséhez köthető – a jelenlegi ütemben növekszik, már 2030-ig elérheti azt a szintet, ami mellett ötven százalék esély van a felmelegedés másfél Celsius-fok alatt tartására. Sőt, az El Niño miatt a másfél fokos küszöböt az idei hőmérséklet-emelkedés is elérheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fosszilis energiahordozó gázkitermelés klímaváltozás kőolaj-kitermelés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.