Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 31. 13:36 Közélet

Végéhez közeledik a 300 milliárdért feleslegesen vett lélegeztetőgépek története

Ellenzéki képviselők járhatták be a hatalmas gödöllői raktárat, ahol a magyar állam által Kínából 300 milliárd forintért vásárolt 12 ezer lélegeztetőgépet tárolják – havonta bruttó 82,5 millióért. A jelek szerint az eszközök használhatatlanok és eladathatatlanok.

Miért fontos? A nagy értékű állami beszerzés a koronavírus idején történt, ezt a hatalmas mennyiség, kérdéses szakmai indokoltság és nagy érték miatt is kiemelt figyelemmel kísérte a nyilvánosság az első pillanattól. 

  • Az üzletet furcsa közvetítőcégeken keresztül kötötték meg, több tízmilliárdos haszonnal. A lélegeztetőgépek beszerzésének és tárolásának körülményei a mai napig átláthatatlanok. 

Háttér: közvetlenül és magyar cégeken keresztül a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2020-ban rengeteg megrendelést adott le döntően kínai lélegezetőgépekre, a járvány miatt jogilag védhető módon, de közbeszerzések nélkül. A legfontosabb részletek pontokba szedve:

  • Ahogy a hvg360 később feltárta, körülbelül 6 ezer gépet 10 magyar közvetítőn keresztül vásároltak közel 90 milliárd forintért, további 11 ezret pedig közvetlenül szereztek be. A legnagyobb közvetlen külföldi szállító a maláj GR Technologies volt, 176 milliárd forintos megrendeléssel.
  • A beszerzések számos iratát 2021-ben, a beszerzés után 20 hónappal megsemmisítették, ezt a Népszava idén májusban írta meg.
  • A legnagyobb magyar közvetítő a Fourcardinal nevű társaság volt, amelynek tulajdonosai közeli szálakkal kapcsolódtak a miniszterelnök nemzetközi főtanácsadójához a Válasz Online cikke alapján. A Fourcardinalba aznap szállt be egy aznap alapított cég, amikor a KKM-mel a szerződést aláírták a lélegeztetőgépekre.
  • A 10 százalékos részesedésért „bizonyos tranzakciók után” a profit 87,5 százaléka a frissen beszállt céghez került. A Fourcardinal árbevétele 2020-ban 50 milliárd forint volt, ami 218-szoros növekedés az előző évhez képest. A céget 2,5 év működés után felszámolták, miután 18,2 milliárd forint osztalékot felvettek belőle.
  • A Silk Road Fund Holding Zrt. a Fourcardinalba történő gyors bevásárlást követően 2022 májusában fizetett ki 8,05 milliárd forint osztalékot. Ezek után a céget eladták, az új tulajdonos pedig végelszámolta.

Mit mond a kormány? Lényegében annyit, hogy a járvány idején biztosított volt a lélegeztetőgépet-ellátás. A KKM végül elismerte, hogy több ezer gépet el akart adni, de az értékesítés nem sikerült – az erre vonatkozó adatokat a kormány két év pereskedés után adta ki.

Mit mond az ellenzék? „Ezek ma még túlárazott, kihasználatlan lélegeztetőgépek, hamarosan azonban – az elavulásnak és az állásukban is bekövetkező amortizációjuknak köszönhetően – műanyag– és fémhulladékká válnak” – fogalmazott Sebők Éva, a Momentum parlamenti képviselője.

Alulnézet: A beszerzett gépekből mintegy 3000 kerülhetett magyar egészségügyi intézményekbe. A Direkt36 azt írta: több kórházban meghibásodtak, egy dunántúli kórházban több készülék füstölni kezdett, amikor csatlakoztatták a hálózathoz, a Dél-pesti Centrumkórházban pedig be sem tudták üzemelni őket.

  • A Magyarországon ismeretlen gépek első műszaki átvizsgálása után számos probléma derült ki: nincs alkatrész-ellátás, nem volt meg mindenhol a szükséges minőségtanúsítvány, nem kompatibilisek egyes csatlakozók.

Tágabb kontextus: a fentiek mellett a történetet az teszi még abszurdabbá, hogy az állam kórházellátó cége feleannyiért vett 2500 jó minőségű lélegeztetőgépet, mint szinte használhatatlant a külügy.

  • Arról pedig nem gondoskodott a kormány, hogy legyen elég szakképzett ápoló a lélegeztetőgépek mellé, így ugyanannyi embert tudott ellátni a magyar egészségügy, mintha egyetlen lélegeztetőgépet sem vett volna a külügy.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVégképp bebizonyosodott, hogy kidobott pénz a lélegeztetőgépekre költött 300 milliárd forintA legrosszabbra készült a kormány a gépek beszerzésével, csak éppen nem tett annak érdekében, hogy legyen elég olyan ápoló, aki gondoskodni tud a lélegeztetett betegekről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügyA kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy jórészt ismeretlen hátterű cégektől sokkal drágábban. De a pénz nem számított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 300 milliárdért vett lélegeztetőgépek felét el akarta adni a kormány, majd el akarta titkolni, hogy egyet sem sikerültRejtély, hogy miért nem tud, vagy nem akar megszabadulni Magyarország 17 ezer raktárban feleslegesen porosodó géptől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet beszerzés cégháló külügyminiszter lélegeztetőgép Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.