Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 31. 13:36 Közélet

Végéhez közeledik a 300 milliárdért feleslegesen vett lélegeztetőgépek története

Ellenzéki képviselők járhatták be a hatalmas gödöllői raktárat, ahol a magyar állam által Kínából 300 milliárd forintért vásárolt 12 ezer lélegeztetőgépet tárolják – havonta bruttó 82,5 millióért. A jelek szerint az eszközök használhatatlanok és eladathatatlanok.

Miért fontos? A nagy értékű állami beszerzés a koronavírus idején történt, ezt a hatalmas mennyiség, kérdéses szakmai indokoltság és nagy érték miatt is kiemelt figyelemmel kísérte a nyilvánosság az első pillanattól. 

  • Az üzletet furcsa közvetítőcégeken keresztül kötötték meg, több tízmilliárdos haszonnal. A lélegeztetőgépek beszerzésének és tárolásának körülményei a mai napig átláthatatlanok. 

Háttér: közvetlenül és magyar cégeken keresztül a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2020-ban rengeteg megrendelést adott le döntően kínai lélegezetőgépekre, a járvány miatt jogilag védhető módon, de közbeszerzések nélkül. A legfontosabb részletek pontokba szedve:

  • Ahogy a hvg360 később feltárta, körülbelül 6 ezer gépet 10 magyar közvetítőn keresztül vásároltak közel 90 milliárd forintért, további 11 ezret pedig közvetlenül szereztek be. A legnagyobb közvetlen külföldi szállító a maláj GR Technologies volt, 176 milliárd forintos megrendeléssel.
  • A beszerzések számos iratát 2021-ben, a beszerzés után 20 hónappal megsemmisítették, ezt a Népszava idén májusban írta meg.
  • A legnagyobb magyar közvetítő a Fourcardinal nevű társaság volt, amelynek tulajdonosai közeli szálakkal kapcsolódtak a miniszterelnök nemzetközi főtanácsadójához a Válasz Online cikke alapján. A Fourcardinalba aznap szállt be egy aznap alapított cég, amikor a KKM-mel a szerződést aláírták a lélegeztetőgépekre.
  • A 10 százalékos részesedésért „bizonyos tranzakciók után” a profit 87,5 százaléka a frissen beszállt céghez került. A Fourcardinal árbevétele 2020-ban 50 milliárd forint volt, ami 218-szoros növekedés az előző évhez képest. A céget 2,5 év működés után felszámolták, miután 18,2 milliárd forint osztalékot felvettek belőle.
  • A Silk Road Fund Holding Zrt. a Fourcardinalba történő gyors bevásárlást követően 2022 májusában fizetett ki 8,05 milliárd forint osztalékot. Ezek után a céget eladták, az új tulajdonos pedig végelszámolta.

Mit mond a kormány? Lényegében annyit, hogy a járvány idején biztosított volt a lélegeztetőgépet-ellátás. A KKM végül elismerte, hogy több ezer gépet el akart adni, de az értékesítés nem sikerült – az erre vonatkozó adatokat a kormány két év pereskedés után adta ki.

Mit mond az ellenzék? „Ezek ma még túlárazott, kihasználatlan lélegeztetőgépek, hamarosan azonban – az elavulásnak és az állásukban is bekövetkező amortizációjuknak köszönhetően – műanyag– és fémhulladékká válnak” – fogalmazott Sebők Éva, a Momentum parlamenti képviselője.

Alulnézet: A beszerzett gépekből mintegy 3000 kerülhetett magyar egészségügyi intézményekbe. A Direkt36 azt írta: több kórházban meghibásodtak, egy dunántúli kórházban több készülék füstölni kezdett, amikor csatlakoztatták a hálózathoz, a Dél-pesti Centrumkórházban pedig be sem tudták üzemelni őket.

  • A Magyarországon ismeretlen gépek első műszaki átvizsgálása után számos probléma derült ki: nincs alkatrész-ellátás, nem volt meg mindenhol a szükséges minőségtanúsítvány, nem kompatibilisek egyes csatlakozók.

Tágabb kontextus: a fentiek mellett a történetet az teszi még abszurdabbá, hogy az állam kórházellátó cége feleannyiért vett 2500 jó minőségű lélegeztetőgépet, mint szinte használhatatlant a külügy.

  • Arról pedig nem gondoskodott a kormány, hogy legyen elég szakképzett ápoló a lélegeztetőgépek mellé, így ugyanannyi embert tudott ellátni a magyar egészségügy, mintha egyetlen lélegeztetőgépet sem vett volna a külügy.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVégképp bebizonyosodott, hogy kidobott pénz a lélegeztetőgépekre költött 300 milliárd forintA legrosszabbra készült a kormány a gépek beszerzésével, csak éppen nem tett annak érdekében, hogy legyen elég olyan ápoló, aki gondoskodni tud a lélegeztetett betegekről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügyA kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy jórészt ismeretlen hátterű cégektől sokkal drágábban. De a pénz nem számított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 300 milliárdért vett lélegeztetőgépek felét el akarta adni a kormány, majd el akarta titkolni, hogy egyet sem sikerültRejtély, hogy miért nem tud, vagy nem akar megszabadulni Magyarország 17 ezer raktárban feleslegesen porosodó géptől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet beszerzés cégháló külügyminiszter lélegeztetőgép Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Stubnya Bence
2023. december 7. 04:34 Közélet

Parragh és Orbán szövetsége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régió egyik legalacsonyabb minimálbére legyen a magyar

Idén a lengyel minimálbér vásárlóereje már akkora, mintha itthon 154 ezer helyett 240 ezer forint lenne a legalacsonyabb bérek nettója.

Torontáli Zoltán
2023. december 6. 12:07 Közélet, Világ

Extrém módon túl sok Covid-oltást rendeltünk, vagy ránk tukmálta az EU, de kifizetni nem akarjuk

Magyarország azt állítja, az ukrán-háború miatt nem tud 23 milliárd forintot kifizetni arra a hárommillió Pfizer vakcinára, amit valamilyen formában feleslegesen rendelt meg.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.