Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. október 18. 15:04 Közélet, Világ

200 magyar katona, mintagazdaság és fejlesztési központ – miért kezdte el a kormány felkarolni a világ egyik legfejletlenebb országát?

Átfogó segítségnyújtási programot indít a magyar kormány a világ egyik legfejletlenebb országában, Csádban. Tavasztól legfeljebb kétszáz magyar katona fog szolgálni a közép-afrikai országban, ahol két fejlesztési központ is nyílik párhuzamosan magyar pénzből.

Számokban: a pár napja bejelentett katonai misszió a második legnagyobb magyar kontingens lesz. A Hvg összesítése szerint jelenleg nagyjából 800 katona szolgál külföldön, közülük 500-an Koszovóban. A csádi misszió a boszniait (160 katona) és az irakit (130) előzheti meg.

Miért oda? Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Hír Tv-ben azt mondta, hogy elsősorban a migráció miatt fontos Magyarország számára a Száhel-övezet stabilitása. Mivel „sorra buknak meg” a régió vezetői, „Csád az utolsó állam a Száhel-régióban, ami még stabilan áll, ezért kiemelt a jelentősége, itt egyelőre van hova és van kinek nyújtani a segítséget”.

  • Szalay-Bobrovniczky szerint ha még instabilabbá válik a régió, „akár százmilliós számban indulhatnak el újabb és újabb migrációs hullámok”.

Részletek: a honvédelmi miniszter szerint „komplex segítségnyújtási csomagban” gondolkodnak. A katonai segítség mellett lesz orvosi misszió és egy humanitárius és fejlesztési központ is megnyit a fővárosban, N’Djamenában, hogy összefogja a Száhel-övezetben végzett magyar humanitárius és fejlesztési programokat.

  • A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pedig egy magyar mintagazdaság és tudásközvetítő központ kialakítását tervezi, hogy az élelmiszer helyben történő előállítását segítsék. Az egyetem munkatársai a térségben öntözéstechnológiai és szárazságtűrő technológiákat tesztelnek és mutatnak be, mivel komoly kihívás az elsivatagosodás, az éhínség és a vízhiány.
  • A Száhel-övezet külön miniszteri biztost kapott Máthé László Eduárd személyében („a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos”), aki szerint Magyarország számára kulcskérdés a térség stabilitása.

Tágabb kontextus: Csád a világ egyik legfejletlenebb országa, a HDI (emberi fejlettségi index) alapján mindössze Dél-Szudánt előzi meg. A szudáni konfliktus óta 1,5 millióra nőtt a menekültek száma a 17 milliós országban, itt látható néhány erős kép, hogy milyen körülmények között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásbanA magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Afrika Csád magyar honvédség Szalay-Bobrovniczky Kristóf Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Jandó Zoltán Hajdu Miklós
2024. június 12. 05:39 Közélet

Hatalmasat bukott Vitézyn a Fidesz, Karácsony üthette ki a Momentumot

Nagy különbségek voltak a pártok fővárosi és EP-listákon szerzett szavazatszámában. A szavazóköri adatokból látszik, honnan hova szavazhattak át a választók.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 15:03 Közélet, Világ

Nehéz lavírozás vár Ursula von der Leyenre, hogy elnök maradhasson

Bonyolult lett a választások utáni matematika, és bár nem lehetetlen, hogy a kereszténydemokrata politikus az Európai Bizottság elnöke marad, az út nehéz lesz.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.