Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. október 18. 15:04 Közélet, Világ

200 magyar katona, mintagazdaság és fejlesztési központ – miért kezdte el a kormány felkarolni a világ egyik legfejletlenebb országát?

Átfogó segítségnyújtási programot indít a magyar kormány a világ egyik legfejletlenebb országában, Csádban. Tavasztól legfeljebb kétszáz magyar katona fog szolgálni a közép-afrikai országban, ahol két fejlesztési központ is nyílik párhuzamosan magyar pénzből.

Számokban: a pár napja bejelentett katonai misszió a második legnagyobb magyar kontingens lesz. A Hvg összesítése szerint jelenleg nagyjából 800 katona szolgál külföldön, közülük 500-an Koszovóban. A csádi misszió a boszniait (160 katona) és az irakit (130) előzheti meg.

Miért oda? Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Hír Tv-ben azt mondta, hogy elsősorban a migráció miatt fontos Magyarország számára a Száhel-övezet stabilitása. Mivel „sorra buknak meg” a régió vezetői, „Csád az utolsó állam a Száhel-régióban, ami még stabilan áll, ezért kiemelt a jelentősége, itt egyelőre van hova és van kinek nyújtani a segítséget”.

  • Szalay-Bobrovniczky szerint ha még instabilabbá válik a régió, „akár százmilliós számban indulhatnak el újabb és újabb migrációs hullámok”.

Részletek: a honvédelmi miniszter szerint „komplex segítségnyújtási csomagban” gondolkodnak. A katonai segítség mellett lesz orvosi misszió és egy humanitárius és fejlesztési központ is megnyit a fővárosban, N’Djamenában, hogy összefogja a Száhel-övezetben végzett magyar humanitárius és fejlesztési programokat.

  • A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pedig egy magyar mintagazdaság és tudásközvetítő központ kialakítását tervezi, hogy az élelmiszer helyben történő előállítását segítsék. Az egyetem munkatársai a térségben öntözéstechnológiai és szárazságtűrő technológiákat tesztelnek és mutatnak be, mivel komoly kihívás az elsivatagosodás, az éhínség és a vízhiány.
  • A Száhel-övezet külön miniszteri biztost kapott Máthé László Eduárd személyében („a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos”), aki szerint Magyarország számára kulcskérdés a térség stabilitása.

Tágabb kontextus: Csád a világ egyik legfejletlenebb országa, a HDI (emberi fejlettségi index) alapján mindössze Dél-Szudánt előzi meg. A szudáni konfliktus óta 1,5 millióra nőtt a menekültek száma a 17 milliós országban, itt látható néhány erős kép, hogy milyen körülmények között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásbanA magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Afrika Csád magyar honvédség Szalay-Bobrovniczky Kristóf Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Stubnya Bence
2023. december 7. 04:34 Közélet

Parragh és Orbán szövetsége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régió egyik legalacsonyabb minimálbére legyen a magyar

Idén a lengyel minimálbér vásárlóereje már akkora, mintha itthon 154 ezer helyett 240 ezer forint lenne a legalacsonyabb bérek nettója.

Torontáli Zoltán
2023. december 6. 12:07 Közélet, Világ

Extrém módon túl sok Covid-oltást rendeltünk, vagy ránk tukmálta az EU, de kifizetni nem akarjuk

Magyarország azt állítja, az ukrán-háború miatt nem tud 23 milliárd forintot kifizetni arra a hárommillió Pfizer vakcinára, amit valamilyen formában feleslegesen rendelt meg.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.