Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. október 18. 15:04 Közélet, Világ

200 magyar katona, mintagazdaság és fejlesztési központ – miért kezdte el a kormány felkarolni a világ egyik legfejletlenebb országát?

Átfogó segítségnyújtási programot indít a magyar kormány a világ egyik legfejletlenebb országában, Csádban. Tavasztól legfeljebb kétszáz magyar katona fog szolgálni a közép-afrikai országban, ahol két fejlesztési központ is nyílik párhuzamosan magyar pénzből.

Számokban: a pár napja bejelentett katonai misszió a második legnagyobb magyar kontingens lesz. A Hvg összesítése szerint jelenleg nagyjából 800 katona szolgál külföldön, közülük 500-an Koszovóban. A csádi misszió a boszniait (160 katona) és az irakit (130) előzheti meg.

Miért oda? Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Hír Tv-ben azt mondta, hogy elsősorban a migráció miatt fontos Magyarország számára a Száhel-övezet stabilitása. Mivel „sorra buknak meg” a régió vezetői, „Csád az utolsó állam a Száhel-régióban, ami még stabilan áll, ezért kiemelt a jelentősége, itt egyelőre van hova és van kinek nyújtani a segítséget”.

  • Szalay-Bobrovniczky szerint ha még instabilabbá válik a régió, „akár százmilliós számban indulhatnak el újabb és újabb migrációs hullámok”.

Részletek: a honvédelmi miniszter szerint „komplex segítségnyújtási csomagban” gondolkodnak. A katonai segítség mellett lesz orvosi misszió és egy humanitárius és fejlesztési központ is megnyit a fővárosban, N’Djamenában, hogy összefogja a Száhel-övezetben végzett magyar humanitárius és fejlesztési programokat.

  • A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pedig egy magyar mintagazdaság és tudásközvetítő központ kialakítását tervezi, hogy az élelmiszer helyben történő előállítását segítsék. Az egyetem munkatársai a térségben öntözéstechnológiai és szárazságtűrő technológiákat tesztelnek és mutatnak be, mivel komoly kihívás az elsivatagosodás, az éhínség és a vízhiány.
  • A Száhel-övezet külön miniszteri biztost kapott Máthé László Eduárd személyében („a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos”), aki szerint Magyarország számára kulcskérdés a térség stabilitása.

Tágabb kontextus: Csád a világ egyik legfejletlenebb országa, a HDI (emberi fejlettségi index) alapján mindössze Dél-Szudánt előzi meg. A szudáni konfliktus óta 1,5 millióra nőtt a menekültek száma a 17 milliós országban, itt látható néhány erős kép, hogy milyen körülmények között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásbanA magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Afrika Csád magyar honvédség Szalay-Bobrovniczky Kristóf Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.