Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. október 11. 14:15 Közélet, Pénz

A minisztérium 50 százalékkal felülárazná a napelemes támogatásokat, ami 25 milliárd forint fölösleges kiadás lenne

A tervek szerint 20 ezer háztartás részesülhet az új napelemes elszámolási rendszerrel együtt jövőre induló támogatási program 75 milliárd forintos keretéből – közölte szerdán Steiner Attila energetikai államtitkár. Ezekből a számokból ugyanakkor az következne, hogy arányaiban jóval több támogatást adnának egy háztartásnak, mint amennyi a jelenlegi piaci árak alapján indokolt lenne. 

Előzmények: korábban Lantos Csaba miniszter jelentette be, hogy jövő évtől az állam olyan háztartási méretű napelemes rendszerekhez nyújt támogatást, amelyek egyrészt nem túl nagy kapacitásúak, másrészt olyan akkumulátorokat is tartalmaznak, ahova a feleslegben keletkező energiát átmenetileg el lehet tárolni. Utóbbival azt szeretnék ösztönözni, hogy a háztartások jobban önellátóvá váljanak.

Számokban: a támogatott rendszerek napelemes részének kapacitása nem lehet majd nagyobb 4 kilowattnál, az akkumulátor pedig legfeljebb 8 kilowattórás lehet. A telepítési költségek 65 százalékát fedezné a támogatás.

  • Ebből az is következik, hogy a minisztérium szerint egy ilyen támogatott, úgynevezett hibrid (akkumulátorba és hálózatba is tölteni képes) napelemes rendszer átlagosan 5,77 millió forintba fog kerülni, hiszen ennek 65 százaléka, azaz 3,75 millió forint lehet a támogatás, amely 20 ezer telepítés feltételezve kiadja a 75 milliárd forintos keretösszeget.

Igen, de: ahogy arra pár telepítőcégnél rákérdeztünk, ezekkel a paraméterekkel ma legfeljebb 4 millió forintba kerül egy ilyen rendszer, de inkább kevesebbe. A minisztériumban ezek alapján a jelenlegi piaci árakhoz képest legalább 44 százalékos felárral számolnak.

  • Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi piaci árak mellett mintegy 10 ezerrel több háztartást támogathatnának vagy 25 milliárd forinttal csökkenthetnék a program költségét.
  • Délelőtt megkerestük az államtitkárságot, hogy miért számoltak ilyen látszólag magas költségekkel, de a kért határidőig nem reagáltak.

Alulnézet: a napelemes rendszerekhez kapcsolódó akkumulátorok piacán egyébként ma az 5 kWh-ás egységek a jellemzőek, így nem világos, miért 8 kWh-ás akkumulátort kell építeni. Ehhez ugyanis a nagykereskedőknek át kellene állnia a 4 kWh-ás egységek beszerzésére a mostani 5 kWh-ások helyett.  

Tágabb kontextus: a 20 ezer háztartás a meglévő igényekhez képest olyan alacsony szám, amiből arra is lehet következtetni, hogy a szaldó elszámolás megszüntetése, illetve a bruttó elszámolás jelenleg ismert paraméterekkel való bevezetése miatt a piacon csökkenni fog a kereslet.

  • A napelemes háztartások száma jelenleg 220-230 ezerre tehető, de amikor 2022 októberében bejelentették, hogy átmenetileg felfüggesztik a betáplálási lehetőséget, hirtelen mintegy 200 ezer új igénylést adtak be. Ez arra utal, hogy jelentős keresleti tartalék volt még az országban, ám ezt a bruttó elszámolás és a támogatási keretösszeg jelentősen csökkentheti (támogatás nélkül uyganis az új elszámolási rendszerben erősen korlátozottá válik a napelem létjogosultsága).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkelA nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz akkumulátor megújuló energia napelem Napenergia Plusz Program Steiner Attila támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.