Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 3. 17:38 Közélet, Világ

Elsősorban magyarnak tartja magát az “elektronok paparazzójaként” jellemzett friss Nobel-díjas Krausz Ferenc

Egy 2012-es riportban az “elektronok paparazzójaként” jellemezték Krausz Ferencet, aki két kutatótársával kapta meg kedden a fizikai Nobel-díjat. A magyar-osztrák kettős állampolgárságú, Németországban élő Krausz a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője, emellett a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

  • Krausz az attoszekundumos, tehát a másodperc milliárdszor milliárdod része alatti történéseket vizsgáló fizika területén ért el kiemelkedő eredményeket. 

Háttér: Krausz 1962-ben született, szülei kétkezi munkások voltak, akik szerinte minden feltételt megadtak neki. Általános iskola felső tagozatában, Móron nagy hatással volt rá a fizikatanára.

  • A rövid fényimpulzusok már egészen korán elkezdték érdekelni, ezekről írta a villamosmérnöki szakdolgozatát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Emellett az ELTE-n az elméleti fizika szakot is elvégezte. A műszaki egyetemről Simonyi Károlyt, az ELTE-ről Marx Györgyöt emelte ki a professzorok közül, akik a legnagyobb hatással voltak rá – mondta korábban a BME.hu-nak.
  • Doktori fokozatát a Bécsi Műszaki Egyetemen szerezte 1991-ben, ahol később docensként, majd professzorként is dolgozott, 2003-ban lett a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója.

Miért fontos ez? Amellett, hogy Karikó Katalin hétfői Nobel-díja után két nap alatt a második magyar állampolgár kapja meg a díjat, Krausz tudományos eredményei jelentős hatással bírnak több kutatási területen.

  • Az egyik fontos alkalmazási terület a megelőző orvostudomány, ugyanis komoly betegségek felismerése válhat lehetővé azzal, hogy rövid infravörös impulzusokkal világítanak át vérmintákat.
  • Egy másik terület pedig az elektronikus jelfeldolgozás, amelynek gyorsasága tíz, de akár százezerszeresére lenne növelhető az eredményeiken alapuló módszerekkel – mondta 2022-ben Krausz az iGlobe News-nak adott interjúban.

Előzmények: Krausz 2022-ben kapta meg a fizikai Wolf-díjat, amelynek díjazottjai közül sokan kaptak később Nobel-díjat is. A potenciális Nobel-díjasokat minden éven gyűjtő Thomson Reuters már 2015-ben az esélyesek közé sorolta.

Bár Németországban él, Magyarországhoz több szálon is kapcsolódik. Fontos szerepe volt abban, hogy Szegedre került a világ egy legmodernebb lézerközpontja, az ELI-ALPS, ahol az ő kutatási módszereit is alkalmazzák.

  • Kettős állampolgárásáról a Magyar Nemzetnek azt mondta, “elsősorban magyar, aki nagyon sokat köszönhet Ausztriának is”, a “szíve akkor is magyar maradt, amikor megkapta az osztrák állampolgárságot is”.
  • Krausz vezetésével – és a magyar állam 20 milliárd forintos támogatásával – a budapesti Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központban a vér molekuláris szintű elváltozásait kutatják, amelyek többek között a rák korai diagnosztizálásában lehetnek nagyon fontosak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Krausz Ferenc Nobel-díj Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.