Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 3. 17:38 Közélet, Világ

Elsősorban magyarnak tartja magát az “elektronok paparazzójaként” jellemzett friss Nobel-díjas Krausz Ferenc

Egy 2012-es riportban az “elektronok paparazzójaként” jellemezték Krausz Ferencet, aki két kutatótársával kapta meg kedden a fizikai Nobel-díjat. A magyar-osztrák kettős állampolgárságú, Németországban élő Krausz a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität Kísérleti Fizika Tanszékének vezetője, emellett a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

  • Krausz az attoszekundumos, tehát a másodperc milliárdszor milliárdod része alatti történéseket vizsgáló fizika területén ért el kiemelkedő eredményeket. 

Háttér: Krausz 1962-ben született, szülei kétkezi munkások voltak, akik szerinte minden feltételt megadtak neki. Általános iskola felső tagozatában, Móron nagy hatással volt rá a fizikatanára.

  • A rövid fényimpulzusok már egészen korán elkezdték érdekelni, ezekről írta a villamosmérnöki szakdolgozatát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Emellett az ELTE-n az elméleti fizika szakot is elvégezte. A műszaki egyetemről Simonyi Károlyt, az ELTE-ről Marx Györgyöt emelte ki a professzorok közül, akik a legnagyobb hatással voltak rá – mondta korábban a BME.hu-nak.
  • Doktori fokozatát a Bécsi Műszaki Egyetemen szerezte 1991-ben, ahol később docensként, majd professzorként is dolgozott, 2003-ban lett a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója.

Miért fontos ez? Amellett, hogy Karikó Katalin hétfői Nobel-díja után két nap alatt a második magyar állampolgár kapja meg a díjat, Krausz tudományos eredményei jelentős hatással bírnak több kutatási területen.

  • Az egyik fontos alkalmazási terület a megelőző orvostudomány, ugyanis komoly betegségek felismerése válhat lehetővé azzal, hogy rövid infravörös impulzusokkal világítanak át vérmintákat.
  • Egy másik terület pedig az elektronikus jelfeldolgozás, amelynek gyorsasága tíz, de akár százezerszeresére lenne növelhető az eredményeiken alapuló módszerekkel – mondta 2022-ben Krausz az iGlobe News-nak adott interjúban.

Előzmények: Krausz 2022-ben kapta meg a fizikai Wolf-díjat, amelynek díjazottjai közül sokan kaptak később Nobel-díjat is. A potenciális Nobel-díjasokat minden éven gyűjtő Thomson Reuters már 2015-ben az esélyesek közé sorolta.

Bár Németországban él, Magyarországhoz több szálon is kapcsolódik. Fontos szerepe volt abban, hogy Szegedre került a világ egy legmodernebb lézerközpontja, az ELI-ALPS, ahol az ő kutatási módszereit is alkalmazzák.

  • Kettős állampolgárásáról a Magyar Nemzetnek azt mondta, “elsősorban magyar, aki nagyon sokat köszönhet Ausztriának is”, a “szíve akkor is magyar maradt, amikor megkapta az osztrák állampolgárságot is”.
  • Krausz vezetésével – és a magyar állam 20 milliárd forintos támogatásával – a budapesti Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központban a vér molekuláris szintű elváltozásait kutatják, amelyek többek között a rák korai diagnosztizálásában lehetnek nagyon fontosak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Krausz Ferenc Nobel-díj Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.