Hírlevél feliratkozás
Elek Péter
2023. szeptember 26. 16:44 Közélet

Az elmúlt hét tanulsága: kiderült, ki a vezérbika a magyar gazdaságban

(A szerző a Dialóg Befektetési Zrt. befektetési igazgatója. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Érdekes fejlemények zajlottak az elmúlt héten a 2023-as, Egerben megtartott közgazdász vándorgyűlésen. Amellett, hogy több, nemzetközi hírnévnek is örvendő közgazdász tartott magas színvonalú előadást, a jelenlévők és a csak kívülről az eseményeket figyelő érdeklődők elsősorban három ember előadására vártak. 

Ahogy korábban már többször írtam már erről, furcsa – unortodox? – a magyar gazdaságpolitika irányítása, mert konkrétan három műhely egyszerre alakítja a magyar gazdaságpolitikai folyamatokat, sokszor egymásnak ellentmondó módon, illetve ami számomra a legnagyobb szakmai probléma, hogy nincs konkrétan kijelölt vezetője a folyamatoknak, ha pedig nincs vezető, akkor kérdéses, hogy a sikert vagy a kudarcot kinek a nyakába lehet varrni, illetve a nagyon gyakran ad hoc jelleggel meghozott intézkedéseket sem egyeztetik egymás között.

Jó a versenyhelyzet, a normál gazdaságban ez fontos motivációs tényező, de szerintem ez a felállás ebben a formában nem az. Jelenleg egyszerre ügyködik a gazdaságpolitikán a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési minisztérium, a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium és a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank. Ennek a triumvirátusnak a másik nagy problémája, hogy a három nagy műhely elég gyakran egymásnak homlokegyenest ellenkező módon képzeli el a hogyan továbbot, és egészen eltérően ítéli meg az elmúlt másfél évben történteket. 

A közgazdász vándorgyűlésen szinte mindenki ennek a három vezetőnek az előadására volt a leginkább kíváncsi. Nem is maradt el a várt csörte a különböző szakmai műhelyek vezetői között, amellett, hogy mindegyikőjük igyekezett a saját munkáját fényezi (a többiek rovására), a legszembetűnőbb számomra az volt, hogy mennyire eltérőek voltak az üzenetek, amelyeket megfogalmaztak. A másik nagy tanulsága  az előadásoknak az volt, hogy végérvényesen kiderült,

ki a vezérbika hármójuk közül, ki az aki mögött tényleges politikai felhatalmazás áll, hogy irányítsa a gazdasági folyamatokat. 

Matolcsy György színvonalas előadásában ismertette az MNB elmúlt egyéves szakmai tevékenységét, többször is felhívva a figyelmet, hogy itt bizony a részükről tűzoltás zajlott, amit nem ők idéztek elő, de nekik kellett eltakarítani a piszkot (csendben lépjünk túl azon, hogy a korábbi gigantikus, gazdaságpolitikai szempontból rosszul időzített állampapír vásárlásról, illetve a Növekedési Kötvényprogram és egyéb szuper vállalati szektor hitelállományát felduzzasztó tevékenységről, illetve annak hatásairól ismét nem esett szó; csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy ezeknél a programoknál az MNB alelnöke Nagy Márton volt). A lényeg: most már hangosan is ki lett mondva, hogy az egyedüli tényleges válságmenedzselés a Matolcsy György vezette MNB részéről történt meg, és ismét hangosan ki lett mondva, hogy a monetáris politika egyedül, a fiskális oldal (megszorításai) nélkül többet nem tehet. 

Varga Mihály alapvetően hozta a tőle megszokott, nyugodt, kimért, kicsit halvérű előadást, egészen addig a pillanatig, amíg sikerült egy féltéglát beledobnia az addig tükörsima vízbe, belengetve egy újabb bankadót. Ez több szempontból is érdekes: egyrészt a különadókat nem a Pénzügyminisztérium szokta bejelenteni, hanem a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Másrészt, elvileg jövőre már a különadók kivezetésének kellene történnie, legalábbis ezt ígérték, nem csak a hazaiaknak, de a Brüsszelnek is. Nem tudom eldönteni, hogy az újabb bankadó mennyire volt csak figyelemfelkeltés, hogy a költségvetés elképesztően rossz helyzetben van, különösen az áfabevételek kiesése miatt, vagy csak egy „kósza” ötlet volt, tesztelni akarta mekkora beleszólása van a dolgokba. Sok mindent nem sikerült elérni ezzel az ötlettel (azon kívül, hogy a BÉT-en jegyzett OTP-t lapáttal fejbe csapták, esett a részvény 10%-ot erre a hírre), a Fidesz-frakció azonnal cáfolta az újabb különadót. Őszintén szólva, utólag felmerült bennem, vajon Varga Mihály különadó-belengetése vajon nem egy előre kigondolt játéknak volt-e a része.

Az újabb banki különadó bevezetését cáfolta másnapi előadásában Nagy Márton is (Varga Mihály magánvéleményének titulálva azt). Ez alapvetően jó hír,

azonban amit ezután mondott, az inkább elgondolkodtatónak nevezhető.

A GFM vezetője ugyanis kvázi elismerte, hogy az idei GDP növekedés jó esetben nullára fog kijönni, de szerencsére az infláció letörésében a kormány jelentős sikereket ért el (itt helye lenne amúgy egy nagy szmájlinak). Viszont, ami a lényeg: vázolta, hogy mit szeretne elérni a magyar kormány 2024-ben. Beindítani a gazdasági növekedést, és ehhez kormányzati programokat helyezett kilátásba, konkrétan megemlítve a reálbérek emelkedését és a hitelezés felfuttatását. Lévén továbbra is úgy gondolom, hogy fiskális oldalon semmi mozgástér nem maradt, már az maga egy csoda lesz, ha valahogy rendbe rakják a költségvetési hiányt a következő másfél évben, az egyetlen lehetséges út, hogy a monetáris politika ismét belekezd a pénzszórásba, és ezzel párhuzamosan a bankok nekiállnak ismét nagy volumenben hitelezni. 

Vegyük át ezt a két pontot, a reálbérnövekedést és a hitelezés felfuttatását. Előbbihez az kell, hogy a gazdasági szereplők az inflációnál akár jelentősebb mértékben növeljék a munkavállalók fizetését, ezen keresztül növelve a lakosság rendelkezésre álló jövedelmét. Ez eddig gyönyörű ötlet, csak két apróság: mivel veszik rá a munkaadókat, hogy de facto rontsák a saját profitjukat, a másik, hogy vajon tisztában vannak-e a GFM-nél azzal, hogy ezzel a magyar versenyképesség tovább fog romlani. Pedig már ma ott tartunk, hogy igaz egyelőre csak kisebb-közepesebb külföldi multik hagyják el az országot arra hivatkozva, hogy sorry, de ez így már nekem éri meg. Ha tovább toljuk a hatékonyságnövekedés nélküli bérkiáramlást, akkor az nagyon hamar visszájára sülhet el, ergo még több cég, akár nagyobbak is dönthetnek úgy, hogy köszi az elmúlt X évet, szép volt, jó volt, de így már nem jön ki a matek, úgyhogy költöztető megrendel, pipa. 

A hitelezés beindításához pedig alapvetően két dolog kell: egyrészt jelentősen alacsonyabb kamatszintek, másrészt elhitetni a bankokkal (csúnyább kifejezéssel élve rávenni őket), hogy amennyiben nagyságrendekkel több hitelt adnak a lakosságnak alacsony kamatok mellett, a mindenkori kormányzat nem fogja befagyasztani a törlesztést. Ugye a pandémia kapcsán bevezetett hitelmoratórium továbbra is érvényben van…. De tegyük fel, a bankok nyitottak lesznek, főleg annak fényében, hogy ezek szerint választhatnak az újabb bankadó vagy a hitelezés beindítása között. Ebben mintha lenne egy kis zsarolás is, de tételezzük fel, a bankok beadják derekukat és ömleni fog a hitel a lakossághoz, vállatokhoz, a fogyasztás és a vállalati beruházások érzékelhetően nőni fognak, a gazdasági növekedés szárnyalni fog, és mindenki boldog lesz.

Ezzel a programmal kapcsolatban közgazdászként, alapkezelőként két folyamatot kapásból meg tudok nevezni, ami történni fog:

  1. az erőltetetten alacsonyabb kamatok hatására a magyar forint elmúlt egyéves erősödése az euróval, dollárral szemben tiszavirág életű volt. A túlzottan alacsony kamatok miatt a forint versenyképessége el fog tűnni, és nem a gyengülés ténye a kérdéses, hanem a mértéke
  2. az elmúlt jó egy év legdivatosabb szabadságharcában (infláció elleni harc) ismét rosszabb időszak következik. Hiába sikerül az inflációt leszorítani decemberre 8% körüli mértékre, a növekvő lakossági fogyasztás (erősödő kereslet) árfelhajtó lesz, a gyengülő forint árfelhajtó lesz, a hatékonyságnövekedés nélküli bérkiáramlás szintén árfelhajtó lesz. Szuper, hogy ennyi hatósági beavatkozással sikerült egyszámjegyűvé varázsolni az inflációt, de egyre inkább azt látom, hogy az infláció a következő 3-4 évben a közelébe nem fog kerülni az MNB által elérni kívánt 3%-os szinthez

Az nagyjából kiderült számomra, hogy a magyar gazdaságpolitika valódi irányítója Nagy Márton. Az is kiderült azonban, hogy hiába tartom nagyon jó gazdasági szakembernek (még a régi MNB-s időkből), a rövid távú politikai haszonszerzés (szavazatmaximalizálás) végett gyakorlatilag bármire hajlandó. Kerül amibe, kerül. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egér gazdaság közgazdász vándorgyűlés matolcsy györgy nagy márton Varga Mihály vélemény Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.