Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 29. 18:58 Közélet

Osztrák szélmalmok és a Mészáros-féle hotelberuházás miatt lehet veszélyeztetett világörökség a Fertő-tó

Várhatóan vizsgálatot fog indítani az UNESCO tanácsadó testülete a Fertő-tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálat kimenetele lehet, hogy a Fertő-táj Világörökségi kultúrtáj felkerül a veszélyeztetett világörökségi területek listájára. Legutóbb Velence esetében merült ez fel a klímaváltozás és a sok turista miatt. Azon helyszínek kerülnek fel a listára, aminek megóvásában csak kitüntetett nemzetközi segítség lehet eredményes.

  • A vizsgálatról formálisan szeptember második felében dönthetnek az UNESCO Világörökségi Bizottság ülésén Rijadban. A vizsgálatot az UNESCO tanácsadójaként működő Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) folytathatja majd le, írta meg a Magyar Hang osztrák sajtóhírekre és civil szervezetek közleményeire alapozva. 

Miért fontos? A Fertő-táj a 8 magyarországi világörökségi helyszín egyike 2001 óta. A terület kétharmada Ausztriához, a többi Magyarországhoz tartozik. Magyar oldalon a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a fertődi Esterházy-kastély áll védelem alatt. A tó és környéke Közép-Európa legnagyobb madárrezervátuma. 

  • Civil szervezetek évek óta sürgetik a vizsgálatot, és 2019 óta tájékoztatták a tó körüli fejlesztésekről, beruházásokról a világszervezetet. 

Részletek: az UNESCO által világörökségnek nyilvánított területeket a tagországoknak védeniük kell, és elvileg meg kell őrizniük azokat a későbbi generációk számára. Csakhogy a civilek szerint a tavat elsősorban a magyar és az osztrák állam ökológiailag érzéketlen fejlesztései veszélyeztetik. Ezek közé tartoznak:

  • Jelentős kormányzati támogatással történő partbeépítések, konkrétan a Fertő-tavi vízi telep félbehagyott projektje, aminek része egy luxusszálloda is. A kormányhivatal májusban adta ki újra az építési engedélyeket a Mészáros Lőrinc-cégekhez kötődő beruházásra, bár a bíróság a környezetvédelmi működési engedély visszavonására kötelezte a hivatalt. A beruházásstop miatt az építkezés áll, de Lázár János építési miniszter szerint “az eredeti nagy tervet is” meg kell majd valósítani később.
  • A világörökségi terület közelébe tervezett szélerőműpark az osztrák oldalon.
  • A Duna felőli vízutánpótlás terve, ami elvileg megoldaná a tó egyre égetőbb vízhiányát. Korábbi sajtóhírek szerint a Duna-csatorna építésébe beszállhat az osztrák állam is. A csatornakivitelezést egy Mészáros-cég nyerte. Természetvédők szerint a vízátvezetés súlyos károkat okozna a tó kémiai összetételében, és ezzel az élővilág pusztulásához vezetne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz osztrákok beszállhatnak a Fertőt tápláló magyarországi Duna-csatorna építésébeAz osztrák sajtó úgy tudja, hogy a szándéknyilatkozat erre is megvan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRákapott a kormány a megszorításokra, pedig ez a kifejezés a szótárából is hiányzikA kiadáscsökkentések már a kormány fő politikai termékeinek számító programokat is elérik, de a fegyver- és cégvásárlásokról még válság idején sem tesz le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fertő-tó természetvédelem UNESCO Világörökség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.