Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 29. 18:58 Közélet

Osztrák szélmalmok és a Mészáros-féle hotelberuházás miatt lehet veszélyeztetett világörökség a Fertő-tó

Várhatóan vizsgálatot fog indítani az UNESCO tanácsadó testülete a Fertő-tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálat kimenetele lehet, hogy a Fertő-táj Világörökségi kultúrtáj felkerül a veszélyeztetett világörökségi területek listájára. Legutóbb Velence esetében merült ez fel a klímaváltozás és a sok turista miatt. Azon helyszínek kerülnek fel a listára, aminek megóvásában csak kitüntetett nemzetközi segítség lehet eredményes.

  • A vizsgálatról formálisan szeptember második felében dönthetnek az UNESCO Világörökségi Bizottság ülésén Rijadban. A vizsgálatot az UNESCO tanácsadójaként működő Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) folytathatja majd le, írta meg a Magyar Hang osztrák sajtóhírekre és civil szervezetek közleményeire alapozva. 

Miért fontos? A Fertő-táj a 8 magyarországi világörökségi helyszín egyike 2001 óta. A terület kétharmada Ausztriához, a többi Magyarországhoz tartozik. Magyar oldalon a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a fertődi Esterházy-kastély áll védelem alatt. A tó és környéke Közép-Európa legnagyobb madárrezervátuma. 

  • Civil szervezetek évek óta sürgetik a vizsgálatot, és 2019 óta tájékoztatták a tó körüli fejlesztésekről, beruházásokról a világszervezetet. 

Részletek: az UNESCO által világörökségnek nyilvánított területeket a tagországoknak védeniük kell, és elvileg meg kell őrizniük azokat a későbbi generációk számára. Csakhogy a civilek szerint a tavat elsősorban a magyar és az osztrák állam ökológiailag érzéketlen fejlesztései veszélyeztetik. Ezek közé tartoznak:

  • Jelentős kormányzati támogatással történő partbeépítések, konkrétan a Fertő-tavi vízi telep félbehagyott projektje, aminek része egy luxusszálloda is. A kormányhivatal májusban adta ki újra az építési engedélyeket a Mészáros Lőrinc-cégekhez kötődő beruházásra, bár a bíróság a környezetvédelmi működési engedély visszavonására kötelezte a hivatalt. A beruházásstop miatt az építkezés áll, de Lázár János építési miniszter szerint “az eredeti nagy tervet is” meg kell majd valósítani később.
  • A világörökségi terület közelébe tervezett szélerőműpark az osztrák oldalon.
  • A Duna felőli vízutánpótlás terve, ami elvileg megoldaná a tó egyre égetőbb vízhiányát. Korábbi sajtóhírek szerint a Duna-csatorna építésébe beszállhat az osztrák állam is. A csatornakivitelezést egy Mészáros-cég nyerte. Természetvédők szerint a vízátvezetés súlyos károkat okozna a tó kémiai összetételében, és ezzel az élővilág pusztulásához vezetne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz osztrákok beszállhatnak a Fertőt tápláló magyarországi Duna-csatorna építésébeAz osztrák sajtó úgy tudja, hogy a szándéknyilatkozat erre is megvan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRákapott a kormány a megszorításokra, pedig ez a kifejezés a szótárából is hiányzikA kiadáscsökkentések már a kormány fő politikai termékeinek számító programokat is elérik, de a fegyver- és cégvásárlásokról még válság idején sem tesz le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fertő-tó természetvédelem UNESCO Világörökség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 17. 14:31 Közélet

Nem szavaztak többen a Fideszre plusz önkormányzati források reményében

A választási eredmények alapján nem igazán érdekelte a szavazókat, hogy kevesebb forráshoz jutott a településük. Ettől nem szavaztak sem többen, sem kevesebben a Fideszre.

Jandó Zoltán
2024. június 17. 10:11 Adat, Közélet

Iskolázottabb szavazóit veszíthette el az ellenzék

Nagyobbat esett az ellenzéki pártok szavazataránya azokon a településeken, ahol a lakosságon belül magasabb a legalább érettségivel rendelkezők aránya.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?