Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 29. 18:58 Közélet

Osztrák szélmalmok és a Mészáros-féle hotelberuházás miatt lehet veszélyeztetett világörökség a Fertő-tó

Várhatóan vizsgálatot fog indítani az UNESCO tanácsadó testülete a Fertő-tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálat kimenetele lehet, hogy a Fertő-táj Világörökségi kultúrtáj felkerül a veszélyeztetett világörökségi területek listájára. Legutóbb Velence esetében merült ez fel a klímaváltozás és a sok turista miatt. Azon helyszínek kerülnek fel a listára, aminek megóvásában csak kitüntetett nemzetközi segítség lehet eredményes.

  • A vizsgálatról formálisan szeptember második felében dönthetnek az UNESCO Világörökségi Bizottság ülésén Rijadban. A vizsgálatot az UNESCO tanácsadójaként működő Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) folytathatja majd le, írta meg a Magyar Hang osztrák sajtóhírekre és civil szervezetek közleményeire alapozva. 

Miért fontos? A Fertő-táj a 8 magyarországi világörökségi helyszín egyike 2001 óta. A terület kétharmada Ausztriához, a többi Magyarországhoz tartozik. Magyar oldalon a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a fertődi Esterházy-kastély áll védelem alatt. A tó és környéke Közép-Európa legnagyobb madárrezervátuma. 

  • Civil szervezetek évek óta sürgetik a vizsgálatot, és 2019 óta tájékoztatták a tó körüli fejlesztésekről, beruházásokról a világszervezetet. 

Részletek: az UNESCO által világörökségnek nyilvánított területeket a tagországoknak védeniük kell, és elvileg meg kell őrizniük azokat a későbbi generációk számára. Csakhogy a civilek szerint a tavat elsősorban a magyar és az osztrák állam ökológiailag érzéketlen fejlesztései veszélyeztetik. Ezek közé tartoznak:

  • Jelentős kormányzati támogatással történő partbeépítések, konkrétan a Fertő-tavi vízi telep félbehagyott projektje, aminek része egy luxusszálloda is. A kormányhivatal májusban adta ki újra az építési engedélyeket a Mészáros Lőrinc-cégekhez kötődő beruházásra, bár a bíróság a környezetvédelmi működési engedély visszavonására kötelezte a hivatalt. A beruházásstop miatt az építkezés áll, de Lázár János építési miniszter szerint “az eredeti nagy tervet is” meg kell majd valósítani később.
  • A világörökségi terület közelébe tervezett szélerőműpark az osztrák oldalon.
  • A Duna felőli vízutánpótlás terve, ami elvileg megoldaná a tó egyre égetőbb vízhiányát. Korábbi sajtóhírek szerint a Duna-csatorna építésébe beszállhat az osztrák állam is. A csatornakivitelezést egy Mészáros-cég nyerte. Természetvédők szerint a vízátvezetés súlyos károkat okozna a tó kémiai összetételében, és ezzel az élővilág pusztulásához vezetne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz osztrákok beszállhatnak a Fertőt tápláló magyarországi Duna-csatorna építésébeAz osztrák sajtó úgy tudja, hogy a szándéknyilatkozat erre is megvan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRákapott a kormány a megszorításokra, pedig ez a kifejezés a szótárából is hiányzikA kiadáscsökkentések már a kormány fő politikai termékeinek számító programokat is elérik, de a fegyver- és cégvásárlásokról még válság idején sem tesz le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fertő-tó természetvédelem UNESCO Világörökség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

A Mi Hazánk, a Jobbik, a DK, és a Momentum után az MSZP is a vendégmunkások beengedését kritizálja, amiben még a fideszesek szűk többsége is velük van.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.