Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 29. 18:58 Közélet

Osztrák szélmalmok és a Mészáros-féle hotelberuházás miatt lehet veszélyeztetett világörökség a Fertő-tó

Várhatóan vizsgálatot fog indítani az UNESCO tanácsadó testülete a Fertő-tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálat kimenetele lehet, hogy a Fertő-táj Világörökségi kultúrtáj felkerül a veszélyeztetett világörökségi területek listájára. Legutóbb Velence esetében merült ez fel a klímaváltozás és a sok turista miatt. Azon helyszínek kerülnek fel a listára, aminek megóvásában csak kitüntetett nemzetközi segítség lehet eredményes.

  • A vizsgálatról formálisan szeptember második felében dönthetnek az UNESCO Világörökségi Bizottság ülésén Rijadban. A vizsgálatot az UNESCO tanácsadójaként működő Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) folytathatja majd le, írta meg a Magyar Hang osztrák sajtóhírekre és civil szervezetek közleményeire alapozva. 

Miért fontos? A Fertő-táj a 8 magyarországi világörökségi helyszín egyike 2001 óta. A terület kétharmada Ausztriához, a többi Magyarországhoz tartozik. Magyar oldalon a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a fertődi Esterházy-kastély áll védelem alatt. A tó és környéke Közép-Európa legnagyobb madárrezervátuma. 

  • Civil szervezetek évek óta sürgetik a vizsgálatot, és 2019 óta tájékoztatták a tó körüli fejlesztésekről, beruházásokról a világszervezetet. 

Részletek: az UNESCO által világörökségnek nyilvánított területeket a tagországoknak védeniük kell, és elvileg meg kell őrizniük azokat a későbbi generációk számára. Csakhogy a civilek szerint a tavat elsősorban a magyar és az osztrák állam ökológiailag érzéketlen fejlesztései veszélyeztetik. Ezek közé tartoznak:

  • Jelentős kormányzati támogatással történő partbeépítések, konkrétan a Fertő-tavi vízi telep félbehagyott projektje, aminek része egy luxusszálloda is. A kormányhivatal májusban adta ki újra az építési engedélyeket a Mészáros Lőrinc-cégekhez kötődő beruházásra, bár a bíróság a környezetvédelmi működési engedély visszavonására kötelezte a hivatalt. A beruházásstop miatt az építkezés áll, de Lázár János építési miniszter szerint “az eredeti nagy tervet is” meg kell majd valósítani később.
  • A világörökségi terület közelébe tervezett szélerőműpark az osztrák oldalon.
  • A Duna felőli vízutánpótlás terve, ami elvileg megoldaná a tó egyre égetőbb vízhiányát. Korábbi sajtóhírek szerint a Duna-csatorna építésébe beszállhat az osztrák állam is. A csatornakivitelezést egy Mészáros-cég nyerte. Természetvédők szerint a vízátvezetés súlyos károkat okozna a tó kémiai összetételében, és ezzel az élővilág pusztulásához vezetne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz osztrákok beszállhatnak a Fertőt tápláló magyarországi Duna-csatorna építésébeAz osztrák sajtó úgy tudja, hogy a szándéknyilatkozat erre is megvan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRákapott a kormány a megszorításokra, pedig ez a kifejezés a szótárából is hiányzikA kiadáscsökkentések már a kormány fő politikai termékeinek számító programokat is elérik, de a fegyver- és cégvásárlásokról még válság idején sem tesz le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fertő-tó természetvédelem UNESCO Világörökség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.