Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. július 18. 20:31 Közélet, Vállalat

Az okos lányt igyekszik utánozni a kormány, kivezetés helyett csak felezgeti az extraprofit adókat

A kormány ismét módosította az extraprofit adókról szóló rendeleteket, ezúttal leginkább a Mol és a Magyarországon termelő-fejlesztő gyógyszercégek az érintettek.

Számokban:

  • A kőolajtermék-előállító, azaz praktikusan a Mol Nyrt. az árbevétele alapján fizet különadót, az újdonság ezúttal az, hogy ennek 2024-es mértéke 1 százalék lesz, szemben az addig érvényes 2,8 százalékkal.
  • A gyógyszercégek a bevételük alapján sávosan fizetnek adót, ennek mértéke jelenleg 1, 3 és 8 százalék, jövőre pedig a fele, 0,5, 1,5 és 4 százalék lesz. Újdonság, hogy ez az adó csökkenthető a Magyarországon végzett beruházásokkal és k+f tevékenységgel, legfeljebb 50 százalékig.
  • Ugyancsak beruházással és k+f tevékenységgel lehet 50 százalékig csökkenteni a másik, 40 százalékosra emelt gyógyszeres adót, amit a cégek a tb-támogatott termékek bevétele után fizetnek.

A bányajáradékot az eddigi fix kulcs helyett sávos rendszerűvé alakították át.

A légitársaságok extra befizetéseinek szabályait rendelet helyett már korábban külön törvénybe helyezték ki, ennek két-két, egyaránt sávos adókulcsa van, a mostani változás az Izrael területére repülő utasok után fizetett adót az alacsonyabb kulcsokhoz rendeli.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere szerint a Magyarországon termelő, de exportra is gyártó gyógyszercégek nemzetközi versenyhátránya csökken az adók mérséklésével. A kőolajtermék előállításra kivetett adó csökkentése pedig talán azt jelzi, hogy annak kivezetését nem egyszerre, hanem fokozatosan képzelik el.

A kormány nem először nyúl hozzá váratlanul a rendeletekhez, a módosítások és a jövőbeni kivezetések részben az Európai Bizottságnak tett korábbi vállalásokat is takarják, amelyek az uniós pénzekhez való hozzáféréshez is szükségesek. Kicsit azt próbálja megoldani tehát, mint az okos lány a mesében, teljesíti is az extraprofit adók kivezetésére vonatkozó vállalását, de meg is tartja azokat a költségvetési bevételek érdekében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is látja, hogy baj van, de inkább áttolja 2024-re az idei költségvetés problémáitA lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt brutálisan visszaestek a fogyasztáshoz kötődő adóbevételek, miközben egyre drágább az állam finanszírozása. Kockázatos manőverrel oldaná meg a bajokat a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttánCsaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHabár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetésMatolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat 2024-es költségvetés adó extraprofit adó gyógyszer költségvetés Mol Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.