Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 24. 18:37 Adat, Közélet

Csak látszólag ellentmondásos a magyar munkaerőpiac

Mi történt? Habár az előző év azonos időszakához képest kicsit nőtt, az előző hónaphoz képest csökkent a munkanélküliségi ráta a Központi Statisztikai Hivatal adatközlése szerint, és a foglalkoztatottság is nőtt.

Számokban: március és május között 186 ezer fő volt munkanélküli Magyarországon, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék, a foglalkoztatási ráta 74,5 százalék volt.

  • 2022-höz képest ez 0,5 százalékpontos növekedést jelent, az áprilisi adathoz képest viszont 0,1 százalékpontos csökkenést. A foglalkozatási ráta már közelíti a tavaly ősz környékén mért csúcsát.

Felülnézet: A január és március közötti időszak volt egymást követően a harmadik negyedév, amikor csökkent a magyar gazdaság teljesítménye, mindeközben viszont a munkanélküliségi ráta december óta csökken.

Nemzetközi kontextus: az Európai Unióban más országokban is megfigyelhető, hogy a gazdasági lassulással szemben ellenállónak bizonyulnak a munkaerőpiacok.

  • Luxemburgon és Litvánián kívül minden országban emelkedett a foglalkoztatási ráta 2022 végére az EU-ban, és az országok többségében a munkanélküliség is csökkent.
  • A régiónkban az üres pozíciók száma is kiemelkedően magas, ami miatt a munkavállalóknak jó az alkupozíciója a bértárgyalásoknál.

Korábban a recessziókat a munkaerőhiány megugrása követte, a friss jegybanki Inflációs jelentés szerint viszont három ok is magyarázza, hogy mostanában miért nem ez történik.

  • A cégek felhalmozzák a munkaerőt, tehát az aktuális gazdasági helyzet által indokoltnál több munkaerőt tartanak meg, mert abban bíznak, hogy ezzel a gazdaság fellendülésekor megspórolják majd a toborzást.
  • Utóbbi a demográfiai helyzet miatt is egyre nehézkesebb, ezért a népességcsökkenés is a munkavállalók pozícióját javítja.
  • Emellett pedig a megugró vállalati profitok is magyarázzák a jelenséget, amelyek növekedése gyakran meghaladta a bérnövekedést – ez rövid távon pedig ellenösztönzi, hogy a cégek leépítsenek.

Mi várható? Mindez csak átmenetileg tarthatja magasan a foglalkoztatást a jegybank szerint, ezért lesz nagy jelentősége annak, hogy a cégek mit gondolnak arról, hogy mennyire átmeneti a jelenlegi gazdasági lassulás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet foglalkoztatottság KSH munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.