Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 14:06 Közélet

Orbán Viktor projektjének része, vagy csak a magyar diákokat segíti az MCC bécsi egyetemvásárlása?

Nem tart az egyeteme átpolitizálódásától a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 90 százalékos tulajdonrészszerzése után a bécsi Modul Egyetem (Modul Universität Wien) elnöke.

  • Ugyanakkor a Central European University (CEU) szociológus professzora szerint a Modul megvásárlása egyértelműen Orbán Viktor projektjének része, aminek célja a politikai befolyásának növelése Európában – többek között ez is kiderül a The Times Higher Education cikkéből.

Előzmények: Május 12-én jelentették be, hogy az MCC megvásárolja Ausztria vezető magánegyetemét, a turizmussal foglalkozó egyetemként alapított Modul Egyetemet, amelyen 1100 diák tanul nemzetközi menedzsment, fenntartható fejlődés, alkalmazott adattudományok, turizmus és szolgáltatásmenedzsment szakokon.

  • A Bécs mellett Nankingben is campussal rendelkező egyetem szakmailag kiemelkedőnek számít, a világ legtöbbet hivatkozott tanulmánnyal rendelkező 25 egyeteme között szerepelt 2020-ban.

Az MCC közleménye szerint a nemzetközi hálózatépítésbe illeszkedik a tulajdonszerzés, aminek célja az „MCC-s, valamint kárpát-medencei magyar diákok oktatásának, fejlődésének elősegítése”.

  • Az intézmény korábban német és brit egyetemekkel kötött megállapodásokat, és tavaly ősszel Brüsszelben nyitott képzési helyszínt, ezzel elősegítve, hogy az MCC-sek nemzetközi környezetben tanulhassanak.

A magát tehetséggondozó intézményként definiáló MCC képzéseiről elismerően beszéltek a képzések résztevői, ugyanakkor azt is elismerték, hogy a politika egyre erősebben jelen van az intézményben.

  • Karl Wöber, a Modul elnöke most azt nyilatkozta, nem tart politikai beavatkozási kísérletektől, megjegyezve, hogy az MCC nem tervezi a Modul oktatási vagy kutatási profiljának megváltoztatását.

Igen, de: Dorit Geva, a CEU szociológusa a lapnak nyilatkozva az MCC-t a CEU antitéziseként jellemezte, a Modul felvásárlásáról pedig azt gondolja, hogy az az „Orbán-féle konzervativizmus” nemzetközi terjesztésének eszköze.

  • Szerinte a CEU projektje a rendszerváltás után egy liberális értelmiségi generáció kinevelése volt, az MCC pedig most ugyanezt célozza meg konzervatív kiadásban.
  • „Egy MCC-s esemény most olyan, mint régebben egy CEU-s volt: a hangulat nyitott, nemzetközi, és érezhető az intézmény jó anyagi helyzete” – mondta.

Ő úgy látja, hogy az MCC-t az „Orbán-féle konzervativizmus globális központjának” szánták, aminek intellektuális projektje ugyanakkor eltér az amerikai típusú konzervativizmustól, és túlmutat a munkerőpiacra való felkészítésen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán mélyállamot épít, és rengeteg pénzt öl az amerikai kapcsolatba - állítja a Fidesz republikánus embereOrbán Viktor dollármilliárdokat tolt a soft power stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni - állítja a Foreign Policy a Fidesz és a republikánusok közötti kapcsolatépítésről szóló cikkében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKülföldön vesz egyetemet az 500 milliárddal megtolt kormányközeli elitképzőA Mathias Corvinus Collegium terjeszkedésének újabb lépcsője egy üzleti és gazdasági képzéseket nyújtó bécsi magánegyetemben történő tulajdonszerzés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Bécs ceu felsőoktatás Mathias Corvinus Collegium MCC modul egyetem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. május 26. 12:35 Közélet, Pénz

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

A rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

Stubnya Bence
2023. május 25. 17:19 Közélet

Két évre ígérték, de jövőre is megmaradnak a hungarikumnak számító extraprofitadók

Konkrétumok még nem hangzottak el, de úgy néz ki, hogy lesz olyan extraprofitadó, ami nő, olyan, ami csökken, és olyan is, amit kivezethetnek.

Jandó Zoltán
2023. május 24. 17:12 Közélet

Megtaláltuk Schadl György repülőjét, amely még a vádiratban sem szerepel

Egy hobbirepülőgépe is van a korrupcióval vádolt Schadl Györgynek. A gépet akkor vehette, amikor a vád szerint százmilliós bevétele származott a korrupciós ügyekből.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.