Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 14:06 Közélet

Orbán Viktor projektjének része, vagy csak a magyar diákokat segíti az MCC bécsi egyetemvásárlása?

Nem tart az egyeteme átpolitizálódásától a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 90 százalékos tulajdonrészszerzése után a bécsi Modul Egyetem (Modul Universität Wien) elnöke.

  • Ugyanakkor a Central European University (CEU) szociológus professzora szerint a Modul megvásárlása egyértelműen Orbán Viktor projektjének része, aminek célja a politikai befolyásának növelése Európában – többek között ez is kiderül a The Times Higher Education cikkéből.

Előzmények: Május 12-én jelentették be, hogy az MCC megvásárolja Ausztria vezető magánegyetemét, a turizmussal foglalkozó egyetemként alapított Modul Egyetemet, amelyen 1100 diák tanul nemzetközi menedzsment, fenntartható fejlődés, alkalmazott adattudományok, turizmus és szolgáltatásmenedzsment szakokon.

  • A Bécs mellett Nankingben is campussal rendelkező egyetem szakmailag kiemelkedőnek számít, a világ legtöbbet hivatkozott tanulmánnyal rendelkező 25 egyeteme között szerepelt 2020-ban.

Az MCC közleménye szerint a nemzetközi hálózatépítésbe illeszkedik a tulajdonszerzés, aminek célja az „MCC-s, valamint kárpát-medencei magyar diákok oktatásának, fejlődésének elősegítése”.

  • Az intézmény korábban német és brit egyetemekkel kötött megállapodásokat, és tavaly ősszel Brüsszelben nyitott képzési helyszínt, ezzel elősegítve, hogy az MCC-sek nemzetközi környezetben tanulhassanak.

A magát tehetséggondozó intézményként definiáló MCC képzéseiről elismerően beszéltek a képzések résztevői, ugyanakkor azt is elismerték, hogy a politika egyre erősebben jelen van az intézményben.

  • Karl Wöber, a Modul elnöke most azt nyilatkozta, nem tart politikai beavatkozási kísérletektől, megjegyezve, hogy az MCC nem tervezi a Modul oktatási vagy kutatási profiljának megváltoztatását.

Igen, de: Dorit Geva, a CEU szociológusa a lapnak nyilatkozva az MCC-t a CEU antitéziseként jellemezte, a Modul felvásárlásáról pedig azt gondolja, hogy az az „Orbán-féle konzervativizmus” nemzetközi terjesztésének eszköze.

  • Szerinte a CEU projektje a rendszerváltás után egy liberális értelmiségi generáció kinevelése volt, az MCC pedig most ugyanezt célozza meg konzervatív kiadásban.
  • „Egy MCC-s esemény most olyan, mint régebben egy CEU-s volt: a hangulat nyitott, nemzetközi, és érezhető az intézmény jó anyagi helyzete” – mondta.

Ő úgy látja, hogy az MCC-t az „Orbán-féle konzervativizmus globális központjának” szánták, aminek intellektuális projektje ugyanakkor eltér az amerikai típusú konzervativizmustól, és túlmutat a munkerőpiacra való felkészítésen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán mélyállamot épít, és rengeteg pénzt öl az amerikai kapcsolatba - állítja a Fidesz republikánus embereOrbán Viktor dollármilliárdokat tolt a soft power stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni - állítja a Foreign Policy a Fidesz és a republikánusok közötti kapcsolatépítésről szóló cikkében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKülföldön vesz egyetemet az 500 milliárddal megtolt kormányközeli elitképzőA Mathias Corvinus Collegium terjeszkedésének újabb lépcsője egy üzleti és gazdasági képzéseket nyújtó bécsi magánegyetemben történő tulajdonszerzés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Bécs ceu felsőoktatás Mathias Corvinus Collegium MCC modul egyetem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.