Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 14:06 Közélet

Orbán Viktor projektjének része, vagy csak a magyar diákokat segíti az MCC bécsi egyetemvásárlása?

Nem tart az egyeteme átpolitizálódásától a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 90 százalékos tulajdonrészszerzése után a bécsi Modul Egyetem (Modul Universität Wien) elnöke.

  • Ugyanakkor a Central European University (CEU) szociológus professzora szerint a Modul megvásárlása egyértelműen Orbán Viktor projektjének része, aminek célja a politikai befolyásának növelése Európában – többek között ez is kiderül a The Times Higher Education cikkéből.

Előzmények: Május 12-én jelentették be, hogy az MCC megvásárolja Ausztria vezető magánegyetemét, a turizmussal foglalkozó egyetemként alapított Modul Egyetemet, amelyen 1100 diák tanul nemzetközi menedzsment, fenntartható fejlődés, alkalmazott adattudományok, turizmus és szolgáltatásmenedzsment szakokon.

  • A Bécs mellett Nankingben is campussal rendelkező egyetem szakmailag kiemelkedőnek számít, a világ legtöbbet hivatkozott tanulmánnyal rendelkező 25 egyeteme között szerepelt 2020-ban.

Az MCC közleménye szerint a nemzetközi hálózatépítésbe illeszkedik a tulajdonszerzés, aminek célja az „MCC-s, valamint kárpát-medencei magyar diákok oktatásának, fejlődésének elősegítése”.

  • Az intézmény korábban német és brit egyetemekkel kötött megállapodásokat, és tavaly ősszel Brüsszelben nyitott képzési helyszínt, ezzel elősegítve, hogy az MCC-sek nemzetközi környezetben tanulhassanak.

A magát tehetséggondozó intézményként definiáló MCC képzéseiről elismerően beszéltek a képzések résztevői, ugyanakkor azt is elismerték, hogy a politika egyre erősebben jelen van az intézményben.

  • Karl Wöber, a Modul elnöke most azt nyilatkozta, nem tart politikai beavatkozási kísérletektől, megjegyezve, hogy az MCC nem tervezi a Modul oktatási vagy kutatási profiljának megváltoztatását.

Igen, de: Dorit Geva, a CEU szociológusa a lapnak nyilatkozva az MCC-t a CEU antitéziseként jellemezte, a Modul felvásárlásáról pedig azt gondolja, hogy az az „Orbán-féle konzervativizmus” nemzetközi terjesztésének eszköze.

  • Szerinte a CEU projektje a rendszerváltás után egy liberális értelmiségi generáció kinevelése volt, az MCC pedig most ugyanezt célozza meg konzervatív kiadásban.
  • „Egy MCC-s esemény most olyan, mint régebben egy CEU-s volt: a hangulat nyitott, nemzetközi, és érezhető az intézmény jó anyagi helyzete” – mondta.

Ő úgy látja, hogy az MCC-t az „Orbán-féle konzervativizmus globális központjának” szánták, aminek intellektuális projektje ugyanakkor eltér az amerikai típusú konzervativizmustól, és túlmutat a munkerőpiacra való felkészítésen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán mélyállamot épít, és rengeteg pénzt öl az amerikai kapcsolatba - állítja a Fidesz republikánus embereOrbán Viktor dollármilliárdokat tolt a soft power stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni - állítja a Foreign Policy a Fidesz és a republikánusok közötti kapcsolatépítésről szóló cikkében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKülföldön vesz egyetemet az 500 milliárddal megtolt kormányközeli elitképzőA Mathias Corvinus Collegium terjeszkedésének újabb lépcsője egy üzleti és gazdasági képzéseket nyújtó bécsi magánegyetemben történő tulajdonszerzés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Bécs ceu felsőoktatás Mathias Corvinus Collegium MCC modul egyetem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.