Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 14:06 Közélet

Orbán Viktor projektjének része, vagy csak a magyar diákokat segíti az MCC bécsi egyetemvásárlása?

Nem tart az egyeteme átpolitizálódásától a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 90 százalékos tulajdonrészszerzése után a bécsi Modul Egyetem (Modul Universität Wien) elnöke.

  • Ugyanakkor a Central European University (CEU) szociológus professzora szerint a Modul megvásárlása egyértelműen Orbán Viktor projektjének része, aminek célja a politikai befolyásának növelése Európában – többek között ez is kiderül a The Times Higher Education cikkéből.

Előzmények: Május 12-én jelentették be, hogy az MCC megvásárolja Ausztria vezető magánegyetemét, a turizmussal foglalkozó egyetemként alapított Modul Egyetemet, amelyen 1100 diák tanul nemzetközi menedzsment, fenntartható fejlődés, alkalmazott adattudományok, turizmus és szolgáltatásmenedzsment szakokon.

  • A Bécs mellett Nankingben is campussal rendelkező egyetem szakmailag kiemelkedőnek számít, a világ legtöbbet hivatkozott tanulmánnyal rendelkező 25 egyeteme között szerepelt 2020-ban.

Az MCC közleménye szerint a nemzetközi hálózatépítésbe illeszkedik a tulajdonszerzés, aminek célja az „MCC-s, valamint kárpát-medencei magyar diákok oktatásának, fejlődésének elősegítése”.

  • Az intézmény korábban német és brit egyetemekkel kötött megállapodásokat, és tavaly ősszel Brüsszelben nyitott képzési helyszínt, ezzel elősegítve, hogy az MCC-sek nemzetközi környezetben tanulhassanak.

A magát tehetséggondozó intézményként definiáló MCC képzéseiről elismerően beszéltek a képzések résztevői, ugyanakkor azt is elismerték, hogy a politika egyre erősebben jelen van az intézményben.

  • Karl Wöber, a Modul elnöke most azt nyilatkozta, nem tart politikai beavatkozási kísérletektől, megjegyezve, hogy az MCC nem tervezi a Modul oktatási vagy kutatási profiljának megváltoztatását.

Igen, de: Dorit Geva, a CEU szociológusa a lapnak nyilatkozva az MCC-t a CEU antitéziseként jellemezte, a Modul felvásárlásáról pedig azt gondolja, hogy az az „Orbán-féle konzervativizmus” nemzetközi terjesztésének eszköze.

  • Szerinte a CEU projektje a rendszerváltás után egy liberális értelmiségi generáció kinevelése volt, az MCC pedig most ugyanezt célozza meg konzervatív kiadásban.
  • „Egy MCC-s esemény most olyan, mint régebben egy CEU-s volt: a hangulat nyitott, nemzetközi, és érezhető az intézmény jó anyagi helyzete” – mondta.

Ő úgy látja, hogy az MCC-t az „Orbán-féle konzervativizmus globális központjának” szánták, aminek intellektuális projektje ugyanakkor eltér az amerikai típusú konzervativizmustól, és túlmutat a munkerőpiacra való felkészítésen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán mélyállamot épít, és rengeteg pénzt öl az amerikai kapcsolatba - állítja a Fidesz republikánus embereOrbán Viktor dollármilliárdokat tolt a soft power stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni - állítja a Foreign Policy a Fidesz és a republikánusok közötti kapcsolatépítésről szóló cikkében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKülföldön vesz egyetemet az 500 milliárddal megtolt kormányközeli elitképzőA Mathias Corvinus Collegium terjeszkedésének újabb lépcsője egy üzleti és gazdasági képzéseket nyújtó bécsi magánegyetemben történő tulajdonszerzés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Bécs ceu felsőoktatás Mathias Corvinus Collegium MCC modul egyetem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.

Stubnya Bence
2023. június 1. 10:14 Közélet

Donald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttán

Csaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 04:31 Közélet, Vállalat

Elindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbb

Avokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 15:03 Vállalat

Árverezik a fantomgyárat, amelyen 7-8 milliárdot bukott a magyar állam

A rejtélyes történetű befőtt-, ásványvíz- és konzervgyárhoz az utóbbi évek gazdaságtörténetének egyik legfurcsább üzleti története kapcsolódik.