Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 14:06 Közélet

Orbán Viktor projektjének része, vagy csak a magyar diákokat segíti az MCC bécsi egyetemvásárlása?

Nem tart az egyeteme átpolitizálódásától a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 90 százalékos tulajdonrészszerzése után a bécsi Modul Egyetem (Modul Universität Wien) elnöke.

  • Ugyanakkor a Central European University (CEU) szociológus professzora szerint a Modul megvásárlása egyértelműen Orbán Viktor projektjének része, aminek célja a politikai befolyásának növelése Európában – többek között ez is kiderül a The Times Higher Education cikkéből.

Előzmények: Május 12-én jelentették be, hogy az MCC megvásárolja Ausztria vezető magánegyetemét, a turizmussal foglalkozó egyetemként alapított Modul Egyetemet, amelyen 1100 diák tanul nemzetközi menedzsment, fenntartható fejlődés, alkalmazott adattudományok, turizmus és szolgáltatásmenedzsment szakokon.

  • A Bécs mellett Nankingben is campussal rendelkező egyetem szakmailag kiemelkedőnek számít, a világ legtöbbet hivatkozott tanulmánnyal rendelkező 25 egyeteme között szerepelt 2020-ban.

Az MCC közleménye szerint a nemzetközi hálózatépítésbe illeszkedik a tulajdonszerzés, aminek célja az „MCC-s, valamint kárpát-medencei magyar diákok oktatásának, fejlődésének elősegítése”.

  • Az intézmény korábban német és brit egyetemekkel kötött megállapodásokat, és tavaly ősszel Brüsszelben nyitott képzési helyszínt, ezzel elősegítve, hogy az MCC-sek nemzetközi környezetben tanulhassanak.

A magát tehetséggondozó intézményként definiáló MCC képzéseiről elismerően beszéltek a képzések résztevői, ugyanakkor azt is elismerték, hogy a politika egyre erősebben jelen van az intézményben.

  • Karl Wöber, a Modul elnöke most azt nyilatkozta, nem tart politikai beavatkozási kísérletektől, megjegyezve, hogy az MCC nem tervezi a Modul oktatási vagy kutatási profiljának megváltoztatását.

Igen, de: Dorit Geva, a CEU szociológusa a lapnak nyilatkozva az MCC-t a CEU antitéziseként jellemezte, a Modul felvásárlásáról pedig azt gondolja, hogy az az „Orbán-féle konzervativizmus” nemzetközi terjesztésének eszköze.

  • Szerinte a CEU projektje a rendszerváltás után egy liberális értelmiségi generáció kinevelése volt, az MCC pedig most ugyanezt célozza meg konzervatív kiadásban.
  • „Egy MCC-s esemény most olyan, mint régebben egy CEU-s volt: a hangulat nyitott, nemzetközi, és érezhető az intézmény jó anyagi helyzete” – mondta.

Ő úgy látja, hogy az MCC-t az „Orbán-féle konzervativizmus globális központjának” szánták, aminek intellektuális projektje ugyanakkor eltér az amerikai típusú konzervativizmustól, és túlmutat a munkerőpiacra való felkészítésen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbán mélyállamot épít, és rengeteg pénzt öl az amerikai kapcsolatba - állítja a Fidesz republikánus embereOrbán Viktor dollármilliárdokat tolt a soft power stratégiájába, amivel az amerikai konzervatív gondolkodókat akarja megnyerni - állítja a Foreign Policy a Fidesz és a republikánusok közötti kapcsolatépítésről szóló cikkében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKülföldön vesz egyetemet az 500 milliárddal megtolt kormányközeli elitképzőA Mathias Corvinus Collegium terjeszkedésének újabb lépcsője egy üzleti és gazdasági képzéseket nyújtó bécsi magánegyetemben történő tulajdonszerzés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Bécs ceu felsőoktatás Mathias Corvinus Collegium MCC modul egyetem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Torontáli Zoltán
2024. június 19. 06:00 Élet, Közélet

Inkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormány

Eddig 30 milliárd forintot inkasszált a kincstár az állammal perben álló fővárostól, amely a neki járó uniós pénzek jelentős részéhez azért nem jut hozzá, mert a pályázatokat nem írták ki.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.