Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 12. 13:45 Közélet

Külföldön vesz egyetemet az 500 milliárddal megtolt kormányközeli elitképző

A Modul Universität Wien magánegyetemben szerez tulajdonrészt a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A bécsi intézményben 1100 diák tanul nemzetközi menedzsment, fenntartható fejlődés, alkalmazott adattudományok, turizmus és szolgáltatásmenedzsment szakokon, és előkelő helyen szerepel egy a tudományos hivatkozások alapján összeállított rangsoron.

Miért fontos ez? A tulajdonszerzés az MCC nemzetközi hálózatépítésének újabb lépése, az intézmény korábban német és brit egyetemekkel kötött megállapodásokat, és tavaly ősszel Brüsszelben nyitott képzési helyszínt. Az MCC belföldön is látványos terjeszkedésbe kezdett, miután 2020-ban állami vagyonjuttatást kapott, aminek része számos emblematikus épület szerte az országban.

Számokban: 2020-ban az MCC nagyjából 500 milliárd forint állami vagyont kapott – összehasonlításképp 2019-ben a teljes állami felsőoktatási kiadás 486 milliárd forint volt. 2021-ben az MCC 12 milliárd forint osztalékhoz jutott az államtól kapott Mol- és a Richter-részvények után. A 2022-es osztalékbevétel 28,4, az idei már 36 milliárd forint lehet.

Alulnézet: a magát tehetséggondozó intézményként definiáló MCC a kárpát-medencei magyar diákok számára kínál programokat. Ezek színvonaláról elismerően nyilatkoztak a résztvevők, ugyanakkor a politika érzékelhető közeledéséről beszéltek 2021 elején.

Mit mondanak ők?

Az angol college-ok is úgy jöttek létre, hogy működést megalapozó vagyontömeget, endowmentet kaptak. Szerencsésebb országokban földesurak meg püspökök adták ezeket, Magyarországon még ott tartunk, hogy ekkora projektek esetében az állam tud szerepet vállalni.

– mondta Szepesi Balázs, az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője a G7-nek egy korábbi interjújában, az intézmény céljával kapcsolatban továbbá a következőképp fogalmazott:

Az MCC célja egy nagyon magas minőségű, az egész országra kiterjedő tehetséggondozó intézmény kiépítése, amely vonzó értékajánlatot tud megfogalmazni a tehetséges fiatalok számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Nem szeretnék politizáló iskolát" - interjú a Mathias Corvinus Collegium iskolavezetőjévelSzepesi Balázs célja, hogy az MCC általa vezetett Közgazdasági Iskolája katalizátora, ne pedig élcsapata legyen a hazai közgazdasági gondolkodás megújításának.

Tágabb kontextus: mindeközben a felsőoktatásban oktatók bérhelyzete méltatlan, az egyetemek az elmúlt hónapokban kénytelenek voltak spórolni a növekvő energiaárak miatt. Hátrányosan érintették az egyetemi szférát a kutatásban élen járó CEU működését ellehetetlenítő kormányzati intézkedések is.

Mi következik? Az MCC távlati célja közleményük szerint egy olyan közeg létrehozása, ahol a tudományos élet, valamint a gazdasági- és a közélet meghatározó szereplői megfordulnak és megosztják egymással meglátásaikat, tapasztalataikat, ezzel is ösztönözve a további párbeszédet”. Mindezek elérésén az intézmény hamarosan új központi épületből dolgozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem érik be a státusztörvény ellen tiltakozók az eddigi engedményekkelBár az elmúlt egy hét híreit a könnygázos tüntetés és utóélete uralta, a háttérben a kormány fontos változásokra tett ígéretet, a szakszervezetek azonban keveslik ezeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA fenntartóváltás sem húzta ki a tanársegédek és adjunktusok bérezését a raktárosi fizetések szintjérőlMára a régiós lemaradáson is túl vagyunk, a hazai hátrány kezd behozhatatlan lenni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt évek adatsorai egyértelműen a magyar oktatás lassú összeomlását jelzikAz oktatási rendszer komoly problémája a tanárhiány, ráadásul egyre nagyobb a különbség a pályakezdők és nyugdíjba vonulók száma között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egyetem felsőoktatás Mathias Corvinus Collegium MCC Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.