Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 17:19 Közélet

Két évre ígérték, de jövőre is megmaradnak a hungarikumnak számító extraprofitadók

Megmaradnak jövőre az extraprofitadók, de lát lehetőséget a csökkentésükre, ezért a kormány a 2024-es költségvetésben fokozatosan már megkezdi a kivezetésüket – mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a kormányinfón.

Varga nem részletezte, hogy melyik adónemeket és milyen mértékben tervezik csökkenteni, de a Költségvetési Tanács 2024-es büdzséről szóló, szerda este közzétett véleménye alapján a Portfolio.hu szerint kikövetkeztethető*Mivel csak előirányzatokat adtak meg, biztosat majd csak a konkrét adószabályok megjelenése után lehet tudni a változás mértékéről. , hogy:

  • a bankokat és pénzügyi vállalkozásokat terhelő extraprofitadót lefelezhetik,
  • a pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási pótadó mértékét változatlanul hagyhatják,
  • az energetikai szektor extraprofitadója, a bányajáradék csökkenhet,
  • a gyógyszergyártók extraprofitadóját kivezethetik,
  • a kiskereskedelmi extraprofitadó mértéke pedig még nőhet is.

Előzmények: A kormány 2022 nyarán jelentette be a korábbi ágazati különadókra ráépülő extraprofitadókat egyes energetikai szektorokra, a gyógyszeriparra, a kiskereskedelemre, a légi közlekedésre, a médiára és a pénzügyi szektorra vonatkozóan, visszamenőlegesen, már arra az évre vonatkozóan is.

  • A bejelentéskor még arról volt szó, hogy két évig kell majd extraprofitadót fizetni, bár már közvetlenül a bejelentés utáni hónapokban elhangzott a gazdasági kormányzat részéről, hogy ez nincs kőbe vésve. 

A különadók fenntartása azt is jelenti, hogy Magyarország nem teljesíti a helyreállítási tervében az Európai Bizottság felé tett vállalásait.

  • Erre külön is emlékeztettek a szerdán közzétett országspecifikus ajánlásaikban, amelyekben megjegyzik, hogy ezek az adó csökkentik a gazdaság termelékenységét és innovációs potenciálját.

Felülnézet: A Mazars tanácsadócég Közép- és Kelet-európai Adóbrosúrájának 2023-as kiadása szerint hungarikumnak számít az úgynevezett extraprofitadó, a régióban hasonló adónemmel nem találkozhatunk ilyen formában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem lehet mindenki katás?A módosítás körülményei miatt az indulatok teljességgel érthetők, de a kata mértéke már a bevezetésekor elhibázott volt, és más problémákat is előre lehetett látni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa-bajnok a magyar adóbeszedés-javítás, az áfacsökkentés ötlete mégsem merül felHa a kormány megelégedne olyan GDP-arányos áfabevétellel, mint 2010-ben, nem lenne szükség a világbajnok 27 százalékos áfakulcsra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyermektelen magyar minimálbéresek fizetését terheli a legmagasabb adó az egész régióbanViszont a háromgyerekesek béreire rakódó adóterhek a legalacsonyabbak között vannak a környékbeli országok mezőnyében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adó ágazati különadó extraprofitadó költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.