Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 3. 12:06 Élet, Közélet

Sokat veszíthet, keveset nyerhet a főpolgármester a lánchídi szavazással

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere bejelentette, hogy két témakörben megszavaztatja a budapesti lakosokat.

  1. Egyrészt arról kéri ki a lakosok véleményét, hogy hova allokálja a város a rendelkezésre álló pénzét: fizessen a kormánynak, vagy inkább működtesse tovább a közösségi közlekedést.
  2. A másik témakör az, hogy a felújítás után engedjék-e vissza az autókat a Lánchídra, vagy sem.

Mindkét témakörben 2-2 kérdésre adhatnak majd választ a Lakógyűlésnek nevezett internetes oldalon a budapesti lakosok, akik a következő napokban postán kapják meg a szavazáshoz szükséges kódot.

Mi a tét?

  1. Az első témakör szavazásának meghirdetése pusztán politikai kommunikáció. A polgármester begyűjti a város lakóinak támogatását a kormánnyal való finanszírozási vitájához. Ugyanakkor rendkívül meglepő lenne, ha ennek bármiféle valós gyakorlati hasznát vehetné, vagyis nagyobb nyomást gyakorolhatna a kormányra, hogy a város csődközeli helyzete enyhüljön. A kérdés így nemcsak irányított, de valójában súlytalan is.
  2. Érdekesebb kérdés a Lánchíd ügye, mert ebben konkrétabban lehet látni a tétet. Bár a helyzet jogi értelemben bonyolult és rendezetlen, a kormány az utóbbi időben eléggé lecsupaszította a kérdést: a kormányhatározatban ígért 6 milliárd forintos támogatást csak akkor adja oda a projektnek, ha a felújítás után is mehetnek autók a hídon. A főváros vezetése azonban nem szeretne autókat, a 6 milliárdra viszont igényt tart.

Játék a tűzzel: A főpolgármester elég nagyot kockáztat a lánchídi szavazással, mert elképzelhető, hogy sok budapesti autós van, aki használni akarja a hidat. (Ráadásul sok nem budapesti autós is szeretné használni, akiket erről meg sem kérdeznek.) Márpedig ha a szavazóknak nem voksol elsöprő többsége az autómentesség mellett, akkor maga a főpolgármester fog ütőkártyát adni a kormány kezébe.

Nem világos ezért, hogy mi az értelme mindennek, hiszen a város vezetése adott esetben sokat veszíthet, miközben nyerni legfeljebb csak szimbolikusan tud akkor is, ha a városlakók nagy többsége az autómentes Lánchídra szavaz.

Hibás lehet az egész kérdés megközelítése. Ahogy maga Karácsony Gergely is elmondta, a Lánchíd ügyében szakmai alapon kellene döntést hozni. Ám ő ennek ellenére is kiírja a szavazást, mert bízik abban, hogy a lakosok a felhíváshoz csatolt szakmai anyagokból a voksolás előtt majd tájékozódnak. Nagyon erősen kérdéses, hogy ez így lesz-e ebben a hitvitává fajult kérdésben.

Laikusok aligha tudnak megalapozott döntést hozni a Lánchídhoz hasonló erősen szakmai kérdésekben, márpedig most megvan a kockázata annak, hogy ez befolyásolni fogja a végeredményt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Budapest karácsony gergely Lakógyűlés lánchíd szavazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.