Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 3. 12:06 Élet, Közélet

Sokat veszíthet, keveset nyerhet a főpolgármester a lánchídi szavazással

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere bejelentette, hogy két témakörben megszavaztatja a budapesti lakosokat.

  1. Egyrészt arról kéri ki a lakosok véleményét, hogy hova allokálja a város a rendelkezésre álló pénzét: fizessen a kormánynak, vagy inkább működtesse tovább a közösségi közlekedést.
  2. A másik témakör az, hogy a felújítás után engedjék-e vissza az autókat a Lánchídra, vagy sem.

Mindkét témakörben 2-2 kérdésre adhatnak majd választ a Lakógyűlésnek nevezett internetes oldalon a budapesti lakosok, akik a következő napokban postán kapják meg a szavazáshoz szükséges kódot.

Mi a tét?

  1. Az első témakör szavazásának meghirdetése pusztán politikai kommunikáció. A polgármester begyűjti a város lakóinak támogatását a kormánnyal való finanszírozási vitájához. Ugyanakkor rendkívül meglepő lenne, ha ennek bármiféle valós gyakorlati hasznát vehetné, vagyis nagyobb nyomást gyakorolhatna a kormányra, hogy a város csődközeli helyzete enyhüljön. A kérdés így nemcsak irányított, de valójában súlytalan is.
  2. Érdekesebb kérdés a Lánchíd ügye, mert ebben konkrétabban lehet látni a tétet. Bár a helyzet jogi értelemben bonyolult és rendezetlen, a kormány az utóbbi időben eléggé lecsupaszította a kérdést: a kormányhatározatban ígért 6 milliárd forintos támogatást csak akkor adja oda a projektnek, ha a felújítás után is mehetnek autók a hídon. A főváros vezetése azonban nem szeretne autókat, a 6 milliárdra viszont igényt tart.

Játék a tűzzel: A főpolgármester elég nagyot kockáztat a lánchídi szavazással, mert elképzelhető, hogy sok budapesti autós van, aki használni akarja a hidat. (Ráadásul sok nem budapesti autós is szeretné használni, akiket erről meg sem kérdeznek.) Márpedig ha a szavazóknak nem voksol elsöprő többsége az autómentesség mellett, akkor maga a főpolgármester fog ütőkártyát adni a kormány kezébe.

Nem világos ezért, hogy mi az értelme mindennek, hiszen a város vezetése adott esetben sokat veszíthet, miközben nyerni legfeljebb csak szimbolikusan tud akkor is, ha a városlakók nagy többsége az autómentes Lánchídra szavaz.

Hibás lehet az egész kérdés megközelítése. Ahogy maga Karácsony Gergely is elmondta, a Lánchíd ügyében szakmai alapon kellene döntést hozni. Ám ő ennek ellenére is kiírja a szavazást, mert bízik abban, hogy a lakosok a felhíváshoz csatolt szakmai anyagokból a voksolás előtt majd tájékozódnak. Nagyon erősen kérdéses, hogy ez így lesz-e ebben a hitvitává fajult kérdésben.

Laikusok aligha tudnak megalapozott döntést hozni a Lánchídhoz hasonló erősen szakmai kérdésekben, márpedig most megvan a kockázata annak, hogy ez befolyásolni fogja a végeredményt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Budapest karácsony gergely Lakógyűlés lánchíd szavazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.