Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 3. 12:06 Élet, Közélet

Sokat veszíthet, keveset nyerhet a főpolgármester a lánchídi szavazással

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere bejelentette, hogy két témakörben megszavaztatja a budapesti lakosokat.

  1. Egyrészt arról kéri ki a lakosok véleményét, hogy hova allokálja a város a rendelkezésre álló pénzét: fizessen a kormánynak, vagy inkább működtesse tovább a közösségi közlekedést.
  2. A másik témakör az, hogy a felújítás után engedjék-e vissza az autókat a Lánchídra, vagy sem.

Mindkét témakörben 2-2 kérdésre adhatnak majd választ a Lakógyűlésnek nevezett internetes oldalon a budapesti lakosok, akik a következő napokban postán kapják meg a szavazáshoz szükséges kódot.

Mi a tét?

  1. Az első témakör szavazásának meghirdetése pusztán politikai kommunikáció. A polgármester begyűjti a város lakóinak támogatását a kormánnyal való finanszírozási vitájához. Ugyanakkor rendkívül meglepő lenne, ha ennek bármiféle valós gyakorlati hasznát vehetné, vagyis nagyobb nyomást gyakorolhatna a kormányra, hogy a város csődközeli helyzete enyhüljön. A kérdés így nemcsak irányított, de valójában súlytalan is.
  2. Érdekesebb kérdés a Lánchíd ügye, mert ebben konkrétabban lehet látni a tétet. Bár a helyzet jogi értelemben bonyolult és rendezetlen, a kormány az utóbbi időben eléggé lecsupaszította a kérdést: a kormányhatározatban ígért 6 milliárd forintos támogatást csak akkor adja oda a projektnek, ha a felújítás után is mehetnek autók a hídon. A főváros vezetése azonban nem szeretne autókat, a 6 milliárdra viszont igényt tart.

Játék a tűzzel: A főpolgármester elég nagyot kockáztat a lánchídi szavazással, mert elképzelhető, hogy sok budapesti autós van, aki használni akarja a hidat. (Ráadásul sok nem budapesti autós is szeretné használni, akiket erről meg sem kérdeznek.) Márpedig ha a szavazóknak nem voksol elsöprő többsége az autómentesség mellett, akkor maga a főpolgármester fog ütőkártyát adni a kormány kezébe.

Nem világos ezért, hogy mi az értelme mindennek, hiszen a város vezetése adott esetben sokat veszíthet, miközben nyerni legfeljebb csak szimbolikusan tud akkor is, ha a városlakók nagy többsége az autómentes Lánchídra szavaz.

Hibás lehet az egész kérdés megközelítése. Ahogy maga Karácsony Gergely is elmondta, a Lánchíd ügyében szakmai alapon kellene döntést hozni. Ám ő ennek ellenére is kiírja a szavazást, mert bízik abban, hogy a lakosok a felhíváshoz csatolt szakmai anyagokból a voksolás előtt majd tájékozódnak. Nagyon erősen kérdéses, hogy ez így lesz-e ebben a hitvitává fajult kérdésben.

Laikusok aligha tudnak megalapozott döntést hozni a Lánchídhoz hasonló erősen szakmai kérdésekben, márpedig most megvan a kockázata annak, hogy ez befolyásolni fogja a végeredményt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Budapest karácsony gergely Lakógyűlés lánchíd szavazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.