Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. december 6. 15:42 Közélet, Világ

Magyarország akkor vétózott, amikor enyhülni látszottak a nagyok a magyar pénzek ügyében

Eszkalálódni látszik a kölcsönös zsarolási játszma a Magyarországnak járó uniós források körül, miután kedden Varga Mihály egyedüliként megvétózta a kedvezményes EU-s hitelt Ukrajnának Brüsszelben. Így nincs jóváhagyás sem: a többi pénzügyminiszter ezen az ülésen adta volna áldását az 5,8 milliárd euróról szóló magyar helyreállítási tervre (RRF), de így ezt is elhalasztották. A további 7,5 milliárd euró befagyasztásáról szintén nem döntöttek.

Politikai árukapcsolás: a két ügy elvileg nem tartozik össze, de a gyakorlatban a magyar kormány az Ukrajnának adandó hitelt és a globális minimumadó vétóját ütőkártyaként használja. Más tagállamok szintén a magyar álláspont megváltoztatásától teszik függővé a magyar források jóváhagyását.

Előzmény: az Európai Bizottság a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás keretében először javasolta, hogy fagyasszák be az egyik tagállamnak járó támogatásokat, miután nem tartották elégségesnek a november 19-ig letett magyar intézkedéseket. Az uniós források akkor olvadnának ki, ha Magyarország teljesítené a Bizottság által szükséges tartott intézkedéseket. Ez több hónap, miközben a magyar költségvetésnek nagyon kellene a pénz: Matolcsy György hétfőn arról beszélt, hogy a kormány jelentős hitelfelvételre készül. A nagy devizaigény miatt az elmúlt időszakban több kötvénykibocsátás és hitelmegállapodás is történt.

Javítási kísérletek: november végén újabb salátatörvényben fogadtak el a brüsszeli javaslatok miatt beadott törvénymódosításokat, kedden pedig többek között a vagyonbevallási törvény szigorításáról szavaz a magyar parlament. Közben repedezik a Magyarországgal szembeni front, több tagállam már nem lenne olyan szigorú. Német-, Francia-, Olaszország és mások szerint új bizottsági értékelés kell, ami az újabb magyar lépésekre tekintettel kevesebb forrást fagyasztana be.

Brüsszeli tétek: a németek attól tartanak, hogy nem lenne meg a források befagyasztásához szükséges minősített többség, és így az egész jogállamisági eljárás kudarcba fulladhat, ami nagy fiaskó lenne a Bizottságnak. Más tagállamok (északiak, Benelux-blokk, baltiak) viszont Magyarország példás megbüntetését követelik, és az EP frakciói is ebbe az irányba tolják a Bizottságot. A liberális Renew Europe Orbán képével és a „Freeze the Funds” szlogennel kampányol.

Alapvetően a véleménykülönbségek miatt nem tudtak ma dönteni, és ezzel a magyar kormány nyer némi időt. Sokat nem: vagy megint miniszteri szinten próbálnak dűlőre jutni a jövő héten, vagy a tagállami döntéshozókat tömörítő Európai Tanácsban lesz döntés december közepén. Kérdés viszont, hogy a magyar vétó hogyan befolyásolja Magyarország esélyeit. Ukrajnának már januárban folyósítani kellene a pénzeket, amihez most alternatív megoldást keres immár a 26 többi tagállam, Magyarország nélkül.

Mindenkit sürget azonban az idő: az uniós forrásokról még decemberben dönteni kell, különben az RRF örökre elveszik Magyarország számára. A 2021-27-es költségvetésből jövő források befagyasztásáról szintén még idén kellene határozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ingyen pénz ára a korrupcióAz uniós támogatások a fogadó országokban hozzájárulnak a korrupció szintjének növekedéséhez. Főleg akkor, ha az ellenőrző intézmények nincsenek résen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal kevesebb uniós pénzhez jutnak a magyar cégek, mint elsőre látszikAz ígértnél kevesebb pénzt kaptak a vállalkozások az uniós forrásokból. Azon belül viszont a magyar tulajdonú kisebb-közepes cégek nem panaszkodhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmit nem kapnak a lengyelek, a kohéziós támogatásokat is felfüggesztették BrüsszelbenA lényegi vita a bíróságok függetlenségével kapcsolatos: Varsó szerint ők már teljesítették a vállalásokat, Brüsszelben azonban ezt vitatják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Európai Unió helyreállítási alap Ukrajna uniós források Varga Mihály Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.