Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. december 6. 15:42 Közélet, Világ

Magyarország akkor vétózott, amikor enyhülni látszottak a nagyok a magyar pénzek ügyében

Eszkalálódni látszik a kölcsönös zsarolási játszma a Magyarországnak járó uniós források körül, miután kedden Varga Mihály egyedüliként megvétózta a kedvezményes EU-s hitelt Ukrajnának Brüsszelben. Így nincs jóváhagyás sem: a többi pénzügyminiszter ezen az ülésen adta volna áldását az 5,8 milliárd euróról szóló magyar helyreállítási tervre (RRF), de így ezt is elhalasztották. A további 7,5 milliárd euró befagyasztásáról szintén nem döntöttek.

Politikai árukapcsolás: a két ügy elvileg nem tartozik össze, de a gyakorlatban a magyar kormány az Ukrajnának adandó hitelt és a globális minimumadó vétóját ütőkártyaként használja. Más tagállamok szintén a magyar álláspont megváltoztatásától teszik függővé a magyar források jóváhagyását.

Előzmény: az Európai Bizottság a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás keretében először javasolta, hogy fagyasszák be az egyik tagállamnak járó támogatásokat, miután nem tartották elégségesnek a november 19-ig letett magyar intézkedéseket. Az uniós források akkor olvadnának ki, ha Magyarország teljesítené a Bizottság által szükséges tartott intézkedéseket. Ez több hónap, miközben a magyar költségvetésnek nagyon kellene a pénz: Matolcsy György hétfőn arról beszélt, hogy a kormány jelentős hitelfelvételre készül. A nagy devizaigény miatt az elmúlt időszakban több kötvénykibocsátás és hitelmegállapodás is történt.

Javítási kísérletek: november végén újabb salátatörvényben fogadtak el a brüsszeli javaslatok miatt beadott törvénymódosításokat, kedden pedig többek között a vagyonbevallási törvény szigorításáról szavaz a magyar parlament. Közben repedezik a Magyarországgal szembeni front, több tagállam már nem lenne olyan szigorú. Német-, Francia-, Olaszország és mások szerint új bizottsági értékelés kell, ami az újabb magyar lépésekre tekintettel kevesebb forrást fagyasztana be.

Brüsszeli tétek: a németek attól tartanak, hogy nem lenne meg a források befagyasztásához szükséges minősített többség, és így az egész jogállamisági eljárás kudarcba fulladhat, ami nagy fiaskó lenne a Bizottságnak. Más tagállamok (északiak, Benelux-blokk, baltiak) viszont Magyarország példás megbüntetését követelik, és az EP frakciói is ebbe az irányba tolják a Bizottságot. A liberális Renew Europe Orbán képével és a „Freeze the Funds” szlogennel kampányol.

Alapvetően a véleménykülönbségek miatt nem tudtak ma dönteni, és ezzel a magyar kormány nyer némi időt. Sokat nem: vagy megint miniszteri szinten próbálnak dűlőre jutni a jövő héten, vagy a tagállami döntéshozókat tömörítő Európai Tanácsban lesz döntés december közepén. Kérdés viszont, hogy a magyar vétó hogyan befolyásolja Magyarország esélyeit. Ukrajnának már januárban folyósítani kellene a pénzeket, amihez most alternatív megoldást keres immár a 26 többi tagállam, Magyarország nélkül.

Mindenkit sürget azonban az idő: az uniós forrásokról még decemberben dönteni kell, különben az RRF örökre elveszik Magyarország számára. A 2021-27-es költségvetésből jövő források befagyasztásáról szintén még idén kellene határozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ingyen pénz ára a korrupcióAz uniós támogatások a fogadó országokban hozzájárulnak a korrupció szintjének növekedéséhez. Főleg akkor, ha az ellenőrző intézmények nincsenek résen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal kevesebb uniós pénzhez jutnak a magyar cégek, mint elsőre látszikAz ígértnél kevesebb pénzt kaptak a vállalkozások az uniós forrásokból. Azon belül viszont a magyar tulajdonú kisebb-közepes cégek nem panaszkodhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmit nem kapnak a lengyelek, a kohéziós támogatásokat is felfüggesztették BrüsszelbenA lényegi vita a bíróságok függetlenségével kapcsolatos: Varsó szerint ők már teljesítették a vállalásokat, Brüsszelben azonban ezt vitatják.

Közélet Világ Európai Unió helyreállítási alap Ukrajna uniós források Varga Mihály Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A mostani gazdasági helyzetben aligha lesznek fenntarthatók a járvány alatti kereslet kiszolgálására hivatott gyors és sokszor túlzó fejlesztések a kereskedelemben.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Karsai Gábor
2023. január 25. 16:54 Közélet

Költségvetési kockázatok és mellékhatások

A kormányt még válság idején sem az egyensúly megteremtése érdekli, hanem a hozzá lojális tulajdonosi csoportok terjeszkedési-növekedési lehetőségének megteremtése.