Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2022. december 6. 15:42 Közélet, Világ

Magyarország akkor vétózott, amikor enyhülni látszottak a nagyok a magyar pénzek ügyében

Eszkalálódni látszik a kölcsönös zsarolási játszma a Magyarországnak járó uniós források körül, miután kedden Varga Mihály egyedüliként megvétózta a kedvezményes EU-s hitelt Ukrajnának Brüsszelben. Így nincs jóváhagyás sem: a többi pénzügyminiszter ezen az ülésen adta volna áldását az 5,8 milliárd euróról szóló magyar helyreállítási tervre (RRF), de így ezt is elhalasztották. A további 7,5 milliárd euró befagyasztásáról szintén nem döntöttek.

Politikai árukapcsolás: a két ügy elvileg nem tartozik össze, de a gyakorlatban a magyar kormány az Ukrajnának adandó hitelt és a globális minimumadó vétóját ütőkártyaként használja. Más tagállamok szintén a magyar álláspont megváltoztatásától teszik függővé a magyar források jóváhagyását.

Előzmény: az Európai Bizottság a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás keretében először javasolta, hogy fagyasszák be az egyik tagállamnak járó támogatásokat, miután nem tartották elégségesnek a november 19-ig letett magyar intézkedéseket. Az uniós források akkor olvadnának ki, ha Magyarország teljesítené a Bizottság által szükséges tartott intézkedéseket. Ez több hónap, miközben a magyar költségvetésnek nagyon kellene a pénz: Matolcsy György hétfőn arról beszélt, hogy a kormány jelentős hitelfelvételre készül. A nagy devizaigény miatt az elmúlt időszakban több kötvénykibocsátás és hitelmegállapodás is történt.

Javítási kísérletek: november végén újabb salátatörvényben fogadtak el a brüsszeli javaslatok miatt beadott törvénymódosításokat, kedden pedig többek között a vagyonbevallási törvény szigorításáról szavaz a magyar parlament. Közben repedezik a Magyarországgal szembeni front, több tagállam már nem lenne olyan szigorú. Német-, Francia-, Olaszország és mások szerint új bizottsági értékelés kell, ami az újabb magyar lépésekre tekintettel kevesebb forrást fagyasztana be.

Brüsszeli tétek: a németek attól tartanak, hogy nem lenne meg a források befagyasztásához szükséges minősített többség, és így az egész jogállamisági eljárás kudarcba fulladhat, ami nagy fiaskó lenne a Bizottságnak. Más tagállamok (északiak, Benelux-blokk, baltiak) viszont Magyarország példás megbüntetését követelik, és az EP frakciói is ebbe az irányba tolják a Bizottságot. A liberális Renew Europe Orbán képével és a „Freeze the Funds” szlogennel kampányol.

Alapvetően a véleménykülönbségek miatt nem tudtak ma dönteni, és ezzel a magyar kormány nyer némi időt. Sokat nem: vagy megint miniszteri szinten próbálnak dűlőre jutni a jövő héten, vagy a tagállami döntéshozókat tömörítő Európai Tanácsban lesz döntés december közepén. Kérdés viszont, hogy a magyar vétó hogyan befolyásolja Magyarország esélyeit. Ukrajnának már januárban folyósítani kellene a pénzeket, amihez most alternatív megoldást keres immár a 26 többi tagállam, Magyarország nélkül.

Mindenkit sürget azonban az idő: az uniós forrásokról még decemberben dönteni kell, különben az RRF örökre elveszik Magyarország számára. A 2021-27-es költségvetésből jövő források befagyasztásáról szintén még idén kellene határozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz ingyen pénz ára a korrupcióAz uniós támogatások a fogadó országokban hozzájárulnak a korrupció szintjének növekedéséhez. Főleg akkor, ha az ellenőrző intézmények nincsenek résen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkal kevesebb uniós pénzhez jutnak a magyar cégek, mint elsőre látszikAz ígértnél kevesebb pénzt kaptak a vállalkozások az uniós forrásokból. Azon belül viszont a magyar tulajdonú kisebb-közepes cégek nem panaszkodhatnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSemmit nem kapnak a lengyelek, a kohéziós támogatásokat is felfüggesztették BrüsszelbenA lényegi vita a bíróságok függetlenségével kapcsolatos: Varsó szerint ők már teljesítették a vállalásokat, Brüsszelben azonban ezt vitatják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Európai Unió helyreállítási alap Ukrajna uniós források Varga Mihály Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. december 3. 04:34 Közélet

Milyen a jó halál és ki döntheti el?

A Karsai vs. Magyarország per évtizedekre meghatározhatja az eutanáziáról szóló magyar párbeszédet. Megnéztük a strasbourgi tárgyalást és átvettük a létező európai szabályozásokat.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Purebl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.

Fontos

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.