Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Enyhítheti a pedagógusok hiányát, hogy szeptembertől egy évig közalkalmazotti jogviszony mellett is igényelhető a nyugdíj, a kormány ugyanis a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva felfüggesztette az ezt kizáró szabály alkalmazását. Az intézkedés a köznevelésen túl számos intézményrendszert érint – például a szociális és egészségügyi ellátást, illetve az állami hivatalokat –, azonban Gulyás Gergely kijelentése szerint a kormány elsősorban a pedagógus-utánpótlás problémáinak megoldását várja a nyugdíjjal kapcsolatos korlátozás feloldásától.

A nyugdíjjogosultság és a közalkalmazás egy 2012-es kormányhatározat értelmében vált összeférhetetlenné, amit az érintett ágazatok szakmai szervezetei lényegében a kezdetek óta kritizálnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is évek óta kérte a kormánytól, hogy tegye lehetővé a nyugdíj melletti foglalkoztatást az állami közoktatásban. Ennek tiltása

a pedagógusok esetében ugyanis diszkriminációhoz vezetett:

az egyházi és magánintézményekben dolgozó tanárok, amikor jogosulttá váltak az öregségi nyugdíjra, gond nélkül felvehették azt a munkájuk folytatása mellett, míg az állami-önkormányzati intézményekben a nyugdíjjogosultság megszerzésével alapesetben megszűnt az állásuk, a visszafoglalkoztatás lehetőségét különösen indokolt esetben kérelmezhette a munkáltató. Mindez meglátszik a nyugdíjas tanárok arányán is, ami 2013-ban az állami és önkormányzati fenntartású intézményekben megfeleződött, míg a többi fenntartónál növekedésnek indult.

Az állami iskolák döntően megbízási szerződéssel, óraadóként tudták visszahívni a nyugdíjas tanárokat eleinte heti 10, majd 14 órában, akiknek ebben a konstrukcióban nem kellett lemondaniuk az időskori ellátásukról. A megbízási jogviszony a munkaszerződéshez képest azonban jelentős visszalépés, az így dolgozó tanárok nem vállalhatnak részt többek között az ügyeletekből, a táboroztatásból, az iskolai döntéshozatalból; a szakemberhiány megoldását tehát nem hozta el ez a lehetőség – mondta el a G7-nek Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja.

Nagy szerint a mostani intézkedés is inkább csak tűzoltásként értékelhető, amivel valószínűleg nem csak a tanárok megfogyatkozását igyekszik mérsékelni a kormány:

a visszafoglalkoztatás mentőöv is lehet azon volt pedagógusok számára, akiket korábbi fizetésük csak alacsony nyugdíjra jogosít,

és így fokozottan kitettek az inflációnak, ami a fűtési szezonban a visszavágott rezsicsökkentéssel tovább súlyosbodhat. Pontos statisztika a pedagógusi pályát követő nyugdíjakról nincs, azt azonban érdemes felidézni, hogy tavaly még az évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárok fizetése is messze elmaradt az átlagbértől, és a szakmában sosem voltak jellemzők a jó fizetések, így vélhetően az öregségi ellátás összege sem kiemelkedő. Az oktatás területén betöltetlen álláshelyek száma azonban jól mutatja, hogy mennyire fontos lenne újra státuszba venni a nyugdíjba küldött pedagógusokat, ez az érték ugyanis közel megkétszereződött 2018 és 2022 között.

Egyelőre kérdés, hogy az iskolák, illetve a nyugdíjazott pedagógusok mekkora része él majd a visszafoglalkoztatás átmeneti lehetőségével. A tanárok részéről alapvető kérdés az egészségi, fizikai állapotuk, amennyiben ez nem akadály, egy-két év kihagyás után nem okozhat gondot visszazökkenni a munkába. Sőt, Nagy Erzsébet hozzátette, hogy sokan adnak nyugdíj mellett magánórákat (vagy dolgoztak eddig is óraadóként, illetve magán vagy egyházi iskolában), nekik még egyszerűbb lehet visszatérni az iskolába.

Persze az elmúlt években lezajlott, jórészt a szakma elvárásaival szembenő átalakítások nem biztos, hogy vonzóvá teszik a tanárok számára a korábbi munkahelyüket. Sokuk a nyugdíjkorhatár elérésével tulajdonképpen elmenekül az iskolából, ahol terhelésből általában a korra való tekintet nélkül bőven kijut. Akik pedig még nem vonulnának teljesen vissza vagy anyagilag rászorulnak, korrepetálást vállalnak, ami főleg a reál- és nyelvszakos tanároknak éri meg. Mindezeken túl az intézkedés alkalom szülte jellegét mutatja, hogy a pedagógushiány többi okát – amelyek következtében sokan elhagyják a pályát, sőt, eleve nem is választják azt, hiába lelnék örömüket a tanításban – nem érinti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkarAkárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet nyugdíj pedagógus pedagógushiány tanárhiány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

A Mi Hazánk, a Jobbik, a DK, és a Momentum után az MSZP is a vendégmunkások beengedését kritizálja, amiben még a fideszesek szűk többsége is velük van.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.