Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Enyhítheti a pedagógusok hiányát, hogy szeptembertől egy évig közalkalmazotti jogviszony mellett is igényelhető a nyugdíj, a kormány ugyanis a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva felfüggesztette az ezt kizáró szabály alkalmazását. Az intézkedés a köznevelésen túl számos intézményrendszert érint – például a szociális és egészségügyi ellátást, illetve az állami hivatalokat –, azonban Gulyás Gergely kijelentése szerint a kormány elsősorban a pedagógus-utánpótlás problémáinak megoldását várja a nyugdíjjal kapcsolatos korlátozás feloldásától.

A nyugdíjjogosultság és a közalkalmazás egy 2012-es kormányhatározat értelmében vált összeférhetetlenné, amit az érintett ágazatok szakmai szervezetei lényegében a kezdetek óta kritizálnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is évek óta kérte a kormánytól, hogy tegye lehetővé a nyugdíj melletti foglalkoztatást az állami közoktatásban. Ennek tiltása

a pedagógusok esetében ugyanis diszkriminációhoz vezetett:

az egyházi és magánintézményekben dolgozó tanárok, amikor jogosulttá váltak az öregségi nyugdíjra, gond nélkül felvehették azt a munkájuk folytatása mellett, míg az állami-önkormányzati intézményekben a nyugdíjjogosultság megszerzésével alapesetben megszűnt az állásuk, a visszafoglalkoztatás lehetőségét különösen indokolt esetben kérelmezhette a munkáltató. Mindez meglátszik a nyugdíjas tanárok arányán is, ami 2013-ban az állami és önkormányzati fenntartású intézményekben megfeleződött, míg a többi fenntartónál növekedésnek indult.

Az állami iskolák döntően megbízási szerződéssel, óraadóként tudták visszahívni a nyugdíjas tanárokat eleinte heti 10, majd 14 órában, akiknek ebben a konstrukcióban nem kellett lemondaniuk az időskori ellátásukról. A megbízási jogviszony a munkaszerződéshez képest azonban jelentős visszalépés, az így dolgozó tanárok nem vállalhatnak részt többek között az ügyeletekből, a táboroztatásból, az iskolai döntéshozatalból; a szakemberhiány megoldását tehát nem hozta el ez a lehetőség – mondta el a G7-nek Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja.

Nagy szerint a mostani intézkedés is inkább csak tűzoltásként értékelhető, amivel valószínűleg nem csak a tanárok megfogyatkozását igyekszik mérsékelni a kormány:

a visszafoglalkoztatás mentőöv is lehet azon volt pedagógusok számára, akiket korábbi fizetésük csak alacsony nyugdíjra jogosít,

és így fokozottan kitettek az inflációnak, ami a fűtési szezonban a visszavágott rezsicsökkentéssel tovább súlyosbodhat. Pontos statisztika a pedagógusi pályát követő nyugdíjakról nincs, azt azonban érdemes felidézni, hogy tavaly még az évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárok fizetése is messze elmaradt az átlagbértől, és a szakmában sosem voltak jellemzők a jó fizetések, így vélhetően az öregségi ellátás összege sem kiemelkedő. Az oktatás területén betöltetlen álláshelyek száma azonban jól mutatja, hogy mennyire fontos lenne újra státuszba venni a nyugdíjba küldött pedagógusokat, ez az érték ugyanis közel megkétszereződött 2018 és 2022 között.

Egyelőre kérdés, hogy az iskolák, illetve a nyugdíjazott pedagógusok mekkora része él majd a visszafoglalkoztatás átmeneti lehetőségével. A tanárok részéről alapvető kérdés az egészségi, fizikai állapotuk, amennyiben ez nem akadály, egy-két év kihagyás után nem okozhat gondot visszazökkenni a munkába. Sőt, Nagy Erzsébet hozzátette, hogy sokan adnak nyugdíj mellett magánórákat (vagy dolgoztak eddig is óraadóként, illetve magán vagy egyházi iskolában), nekik még egyszerűbb lehet visszatérni az iskolába.

Persze az elmúlt években lezajlott, jórészt a szakma elvárásaival szembenő átalakítások nem biztos, hogy vonzóvá teszik a tanárok számára a korábbi munkahelyüket. Sokuk a nyugdíjkorhatár elérésével tulajdonképpen elmenekül az iskolából, ahol terhelésből általában a korra való tekintet nélkül bőven kijut. Akik pedig még nem vonulnának teljesen vissza vagy anyagilag rászorulnak, korrepetálást vállalnak, ami főleg a reál- és nyelvszakos tanároknak éri meg. Mindezeken túl az intézkedés alkalom szülte jellegét mutatja, hogy a pedagógushiány többi okát – amelyek következtében sokan elhagyják a pályát, sőt, eleve nem is választják azt, hiába lelnék örömüket a tanításban – nem érinti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkarAkárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet nyugdíj pedagógus pedagógushiány tanárhiány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.