Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. szeptember 9. 11:03 Közélet

Valószínű, hogy lesz még állami támogatás e-autókra, de nem tudni, mikor

Steiner Attila, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkára egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, a tárcát meglepte, hogy az elektromos autók beszerzéséhez nyújtott támogatások iránt mekkora volt az érdeklődés. Ismert, hogy a minisztérium eredetileg három lépcsőben, egy-egy milliárd forintos keretösszeget hirdetett meg, az érdeklődést látva azonban összevonták és előrehozták a program későbbi részeit, azaz szétosztották a teljes, 3 milliárdos keretet.

Így viszont azok, akik csak a későbbi pályázatokon akartak indulni, hoppon maradtak. Steiner Attila azt mondta, jelenleg nincs több pénz allokálva az elektromos autó támogatásokra, és részletes elemzést kell végezniük arról, hogy milyen hatása volt a programnak. Ez még folyik, és ezért nem tud időpontot mondani arra, hogy az újabb támogatások mikortól válnak elérhetővé. A cél azonban egyértelmű, az ITM az elektromos hajtású járművek terjedését támogatni szeretné.

Az államtitkár egyébként a többek között az elektromos töltési megoldásairól ismert, svájci gyökerű ABB elektromos buszokkal foglalkozó rendezvényén beszélt a tervekről.

A buszokkal kapcsolatban elhangzott, hogy összesen 8500 busz fut ma a magyar utakon, ebből 2900 a helyi közlekedésben, és ezen belül majdnem 2700 a megyeközpontokban, illetve Budapesten.

Az első komolyabb elektromos buszbeszerzési tenderen a 25 ezer lakosnál nagyobb, konvergencia régiókban lévő városok pályázhattak, és 11 jelentkező között 123 e-busz beszerzésre nyílt lehetőség, összesen 24,6 milliárd forintért. Ezek tesztje még folyik, forgalomba állása csak a következő hónapokban várható.

Steiner Attila azt mondta, uniós forrásból a jövőben összesen 144 milliárd forintot terveznek elektromos busz beszerzésekre. A 8 ezres országos buszmennyiséghez képest még ez sem ad lehetőséget áttörő mértékű cserére, az első tender áraiból kiindulva mintegy ezer elektromos buszra lehet elég.

Az államtitkár szerint a forrást folyamatosan fogják megnyitni, és szeretnék elérni, hogy a megvásárolt buszoknál a magyar gyártás vagy beszállítás részaránya meghaladja az 50 százalékot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet busz elektromos busz ITM pályázat Steiner Attila üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Jandó Zoltán Hajdu Miklós
2024. június 12. 05:39 Közélet

Hatalmasat bukott Vitézyn a Fidesz, Karácsony üthette ki a Momentumot

Nagy különbségek voltak a pártok fővárosi és EP-listákon szerzett szavazatszámában. A szavazóköri adatokból látszik, honnan hova szavazhattak át a választók.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 15:03 Közélet, Világ

Nehéz lavírozás vár Ursula von der Leyenre, hogy elnök maradhasson

Bonyolult lett a választások utáni matematika, és bár nem lehetetlen, hogy a kereszténydemokrata politikus az Európai Bizottság elnöke marad, az út nehéz lesz.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.