Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. szeptember 9. 11:03 Közélet

Valószínű, hogy lesz még állami támogatás e-autókra, de nem tudni, mikor

Steiner Attila, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkára egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, a tárcát meglepte, hogy az elektromos autók beszerzéséhez nyújtott támogatások iránt mekkora volt az érdeklődés. Ismert, hogy a minisztérium eredetileg három lépcsőben, egy-egy milliárd forintos keretösszeget hirdetett meg, az érdeklődést látva azonban összevonták és előrehozták a program későbbi részeit, azaz szétosztották a teljes, 3 milliárdos keretet.

Így viszont azok, akik csak a későbbi pályázatokon akartak indulni, hoppon maradtak. Steiner Attila azt mondta, jelenleg nincs több pénz allokálva az elektromos autó támogatásokra, és részletes elemzést kell végezniük arról, hogy milyen hatása volt a programnak. Ez még folyik, és ezért nem tud időpontot mondani arra, hogy az újabb támogatások mikortól válnak elérhetővé. A cél azonban egyértelmű, az ITM az elektromos hajtású járművek terjedését támogatni szeretné.

Az államtitkár egyébként a többek között az elektromos töltési megoldásairól ismert, svájci gyökerű ABB elektromos buszokkal foglalkozó rendezvényén beszélt a tervekről.

A buszokkal kapcsolatban elhangzott, hogy összesen 8500 busz fut ma a magyar utakon, ebből 2900 a helyi közlekedésben, és ezen belül majdnem 2700 a megyeközpontokban, illetve Budapesten.

Az első komolyabb elektromos buszbeszerzési tenderen a 25 ezer lakosnál nagyobb, konvergencia régiókban lévő városok pályázhattak, és 11 jelentkező között 123 e-busz beszerzésre nyílt lehetőség, összesen 24,6 milliárd forintért. Ezek tesztje még folyik, forgalomba állása csak a következő hónapokban várható.

Steiner Attila azt mondta, uniós forrásból a jövőben összesen 144 milliárd forintot terveznek elektromos busz beszerzésekre. A 8 ezres országos buszmennyiséghez képest még ez sem ad lehetőséget áttörő mértékű cserére, az első tender áraiból kiindulva mintegy ezer elektromos buszra lehet elég.

Az államtitkár szerint a forrást folyamatosan fogják megnyitni, és szeretnék elérni, hogy a megvásárolt buszoknál a magyar gyártás vagy beszállítás részaránya meghaladja az 50 százalékot.

Közélet busz elektromos busz ITM pályázat Steiner Attila üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A mostani gazdasági helyzetben aligha lesznek fenntarthatók a járvány alatti kereslet kiszolgálására hivatott gyors és sokszor túlzó fejlesztések a kereskedelemben.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.