Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. március 6. 13:06 Közélet

Az iskolák bezárásának már közepes erősségű járványnál is lehet értelme

A magyar középiskolák és az egyetemek már tavaly novemberben távoktatásra tértek át, és a kormány döntése alapján hétfőtől az általános iskolákban is digitális oktatás lesz, legalább április 6-ig, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A járvány alatt a kormányok világszerte hosszabb-rövidebb időszakokban távoktatás elrendelésére kényszerültek. Ahogy azzal mi is részletesebben foglalkoztunk a G7-en, a távoktatás az eddigi kutatások túlnyomó többsége alapján – különösen az általános iskolai szinten – jelentősen rontja a diákok teljesítményét, ráadásul mélyíti az oktatási rendszer egyenlőtlenségeit is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozniMinél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Az iskolai lezárások költsége tehát egyértelműnek látszik, a kérdés így az marad, hogy mi az, amit a lezárásokkal nyerünk. Konkrétabban fogalmazva: mennyivel járul hozzá a járvány terjedésének csökkentéséhez a távoktatás elrendelése az általános iskolai szinten?

Egy friss kutatás eredményei alapján a magyar kormány által elrendelt korlátozások segíthetnek a járvány visszaszorításában, legalábbis az amerikai adatok alapján az derült ki, hogy a jelenléti oktatás a járvány közepes vagy magas szintű közösségi terjedése esetén tovább erősítheti a kedvezőtlen folyamatot. Az amerikai kutatást persze nem lehet egy az egyben a magyar viszonyokra vonatkoztatni, ráadásul a kutatás kifejezetten az iskolák nyitását és nem a zárás hatását vizsgálta, de ettől függetlenül lehet az eredményeknek relevanciájuk.

A kutatás több tényező, például a népsűrűség, a maszkviselés gyakorisága, a népesség mobilitása és a – közösségi távolságtartásra való hajlandóságra utaló – 2016-os amerikai elnökválasztás szavazatainak figyelembevételével vizsgálta, hogy a különféle oktatási módszereknek, tehát a táv-, a vegyes és a jelenléti oktatásnak milyen hatása van a járvány terjedésére.

Összességében az derült ki, hogy az iskolák táv- vagy hibrid oktatásról jelenléti oktatásra való átállítása korlátozottan volt hatással a covid terjedési sebességére, amikor az esetszámok alacsonyak voltak. Amikor azonban a terjedés gyorsabb volt, a jelenléti oktatás bevezetése felgyorsította a járvány terjedését még olyan esetekben is, amikor a vizsgálat figyelembe vette a maszkviselési hajlandóságot és az egyéb védekezési intézkedések terjedésre gyakorolt hatását.

Abban viszont volt eltérés, hogy milyen esetszámok bizonyultak alacsony, közepes vagy magas terjedési sebességnek: Michigan államban nagyjából százezer főre jutó 20 eset felett figyelték meg a jelenléti oktatás terjedést gyorsító hatását, Washington államban viszont már százezer főre eső 5 eset mellett is megfigyelték ezt a hatást. A kutatók szerint erre nehéz egyértelmű magyarázatot találni, de azzal lehet összefüggésben, hogy eltérő lehet, hogy az egyes államokban a diákok hány emberrel találkoznak az iskolán kívül, amikor otthonról tanulnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tanárok a kormányzat elhanyagolt, veszélyeztetett és bántalmazott gyerekeiKorábban sem voltak elkényeztetve, a kormány pedagógusokkal szembeni valódi érdektelenségét mégis a járvány kitörése óta eltelt egy év mutatta meg a leginkább.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet járvány oktatás távoktatás terjedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.