Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. március 6. 13:06 Közélet

Az iskolák bezárásának már közepes erősségű járványnál is lehet értelme

A magyar középiskolák és az egyetemek már tavaly novemberben távoktatásra tértek át, és a kormány döntése alapján hétfőtől az általános iskolákban is digitális oktatás lesz, legalább április 6-ig, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A járvány alatt a kormányok világszerte hosszabb-rövidebb időszakokban távoktatás elrendelésére kényszerültek. Ahogy azzal mi is részletesebben foglalkoztunk a G7-en, a távoktatás az eddigi kutatások túlnyomó többsége alapján – különösen az általános iskolai szinten – jelentősen rontja a diákok teljesítményét, ráadásul mélyíti az oktatási rendszer egyenlőtlenségeit is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozniMinél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Az iskolai lezárások költsége tehát egyértelműnek látszik, a kérdés így az marad, hogy mi az, amit a lezárásokkal nyerünk. Konkrétabban fogalmazva: mennyivel járul hozzá a járvány terjedésének csökkentéséhez a távoktatás elrendelése az általános iskolai szinten?

Egy friss kutatás eredményei alapján a magyar kormány által elrendelt korlátozások segíthetnek a járvány visszaszorításában, legalábbis az amerikai adatok alapján az derült ki, hogy a jelenléti oktatás a járvány közepes vagy magas szintű közösségi terjedése esetén tovább erősítheti a kedvezőtlen folyamatot. Az amerikai kutatást persze nem lehet egy az egyben a magyar viszonyokra vonatkoztatni, ráadásul a kutatás kifejezetten az iskolák nyitását és nem a zárás hatását vizsgálta, de ettől függetlenül lehet az eredményeknek relevanciájuk.

A kutatás több tényező, például a népsűrűség, a maszkviselés gyakorisága, a népesség mobilitása és a – közösségi távolságtartásra való hajlandóságra utaló – 2016-os amerikai elnökválasztás szavazatainak figyelembevételével vizsgálta, hogy a különféle oktatási módszereknek, tehát a táv-, a vegyes és a jelenléti oktatásnak milyen hatása van a járvány terjedésére.

Összességében az derült ki, hogy az iskolák táv- vagy hibrid oktatásról jelenléti oktatásra való átállítása korlátozottan volt hatással a covid terjedési sebességére, amikor az esetszámok alacsonyak voltak. Amikor azonban a terjedés gyorsabb volt, a jelenléti oktatás bevezetése felgyorsította a járvány terjedését még olyan esetekben is, amikor a vizsgálat figyelembe vette a maszkviselési hajlandóságot és az egyéb védekezési intézkedések terjedésre gyakorolt hatását.

Abban viszont volt eltérés, hogy milyen esetszámok bizonyultak alacsony, közepes vagy magas terjedési sebességnek: Michigan államban nagyjából százezer főre jutó 20 eset felett figyelték meg a jelenléti oktatás terjedést gyorsító hatását, Washington államban viszont már százezer főre eső 5 eset mellett is megfigyelték ezt a hatást. A kutatók szerint erre nehéz egyértelmű magyarázatot találni, de azzal lehet összefüggésben, hogy eltérő lehet, hogy az egyes államokban a diákok hány emberrel találkoznak az iskolán kívül, amikor otthonról tanulnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tanárok a kormányzat elhanyagolt, veszélyeztetett és bántalmazott gyerekeiKorábban sem voltak elkényeztetve, a kormány pedagógusokkal szembeni valódi érdektelenségét mégis a járvány kitörése óta eltelt egy év mutatta meg a leginkább.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet járvány oktatás távoktatás terjedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.