Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. március 6. 13:06 Közélet

Az iskolák bezárásának már közepes erősségű járványnál is lehet értelme

A magyar középiskolák és az egyetemek már tavaly novemberben távoktatásra tértek át, és a kormány döntése alapján hétfőtől az általános iskolákban is digitális oktatás lesz, legalább április 6-ig, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A járvány alatt a kormányok világszerte hosszabb-rövidebb időszakokban távoktatás elrendelésére kényszerültek. Ahogy azzal mi is részletesebben foglalkoztunk a G7-en, a távoktatás az eddigi kutatások túlnyomó többsége alapján – különösen az általános iskolai szinten – jelentősen rontja a diákok teljesítményét, ráadásul mélyíti az oktatási rendszer egyenlőtlenségeit is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozniMinél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Az iskolai lezárások költsége tehát egyértelműnek látszik, a kérdés így az marad, hogy mi az, amit a lezárásokkal nyerünk. Konkrétabban fogalmazva: mennyivel járul hozzá a járvány terjedésének csökkentéséhez a távoktatás elrendelése az általános iskolai szinten?

Egy friss kutatás eredményei alapján a magyar kormány által elrendelt korlátozások segíthetnek a járvány visszaszorításában, legalábbis az amerikai adatok alapján az derült ki, hogy a jelenléti oktatás a járvány közepes vagy magas szintű közösségi terjedése esetén tovább erősítheti a kedvezőtlen folyamatot. Az amerikai kutatást persze nem lehet egy az egyben a magyar viszonyokra vonatkoztatni, ráadásul a kutatás kifejezetten az iskolák nyitását és nem a zárás hatását vizsgálta, de ettől függetlenül lehet az eredményeknek relevanciájuk.

A kutatás több tényező, például a népsűrűség, a maszkviselés gyakorisága, a népesség mobilitása és a – közösségi távolságtartásra való hajlandóságra utaló – 2016-os amerikai elnökválasztás szavazatainak figyelembevételével vizsgálta, hogy a különféle oktatási módszereknek, tehát a táv-, a vegyes és a jelenléti oktatásnak milyen hatása van a járvány terjedésére.

Összességében az derült ki, hogy az iskolák táv- vagy hibrid oktatásról jelenléti oktatásra való átállítása korlátozottan volt hatással a covid terjedési sebességére, amikor az esetszámok alacsonyak voltak. Amikor azonban a terjedés gyorsabb volt, a jelenléti oktatás bevezetése felgyorsította a járvány terjedését még olyan esetekben is, amikor a vizsgálat figyelembe vette a maszkviselési hajlandóságot és az egyéb védekezési intézkedések terjedésre gyakorolt hatását.

Abban viszont volt eltérés, hogy milyen esetszámok bizonyultak alacsony, közepes vagy magas terjedési sebességnek: Michigan államban nagyjából százezer főre jutó 20 eset felett figyelték meg a jelenléti oktatás terjedést gyorsító hatását, Washington államban viszont már százezer főre eső 5 eset mellett is megfigyelték ezt a hatást. A kutatók szerint erre nehéz egyértelmű magyarázatot találni, de azzal lehet összefüggésben, hogy eltérő lehet, hogy az egyes államokban a diákok hány emberrel találkoznak az iskolán kívül, amikor otthonról tanulnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tanárok a kormányzat elhanyagolt, veszélyeztetett és bántalmazott gyerekeiKorábban sem voltak elkényeztetve, a kormány pedagógusokkal szembeni valódi érdektelenségét mégis a járvány kitörése óta eltelt egy év mutatta meg a leginkább.

Közélet járvány oktatás távoktatás terjedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2022. december 1. 04:34 Közélet

Halk szavú és békés volt az egyházi iskolák tanárainak demonstrációja, mégis új helyzetet teremtett

Az egyházi iskolákkal kivételezik a kormány, de ez nem látszik a tanárok bérén

Pálos Máté
2022. november 26. 19:03 Közélet

A mai tanártüntetés előtt adott pluszpénzt a kormány az egyházi iskoláknak

Magyarázhatja a rendeletek időzítését, hogy az egyházi iskolákban dolgozó tanárok első tömeges és nyílt különdemonstrációja óta ez az első jelentős pedagógusmegmozdulás.

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Fontos

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.