Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. március 6. 13:06 Közélet

Az iskolák bezárásának már közepes erősségű járványnál is lehet értelme

A magyar középiskolák és az egyetemek már tavaly novemberben távoktatásra tértek át, és a kormány döntése alapján hétfőtől az általános iskolákban is digitális oktatás lesz, legalább április 6-ig, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A járvány alatt a kormányok világszerte hosszabb-rövidebb időszakokban távoktatás elrendelésére kényszerültek. Ahogy azzal mi is részletesebben foglalkoztunk a G7-en, a távoktatás az eddigi kutatások túlnyomó többsége alapján – különösen az általános iskolai szinten – jelentősen rontja a diákok teljesítményét, ráadásul mélyíti az oktatási rendszer egyenlőtlenségeit is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozniMinél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Az iskolai lezárások költsége tehát egyértelműnek látszik, a kérdés így az marad, hogy mi az, amit a lezárásokkal nyerünk. Konkrétabban fogalmazva: mennyivel járul hozzá a járvány terjedésének csökkentéséhez a távoktatás elrendelése az általános iskolai szinten?

Egy friss kutatás eredményei alapján a magyar kormány által elrendelt korlátozások segíthetnek a járvány visszaszorításában, legalábbis az amerikai adatok alapján az derült ki, hogy a jelenléti oktatás a járvány közepes vagy magas szintű közösségi terjedése esetén tovább erősítheti a kedvezőtlen folyamatot. Az amerikai kutatást persze nem lehet egy az egyben a magyar viszonyokra vonatkoztatni, ráadásul a kutatás kifejezetten az iskolák nyitását és nem a zárás hatását vizsgálta, de ettől függetlenül lehet az eredményeknek relevanciájuk.

A kutatás több tényező, például a népsűrűség, a maszkviselés gyakorisága, a népesség mobilitása és a – közösségi távolságtartásra való hajlandóságra utaló – 2016-os amerikai elnökválasztás szavazatainak figyelembevételével vizsgálta, hogy a különféle oktatási módszereknek, tehát a táv-, a vegyes és a jelenléti oktatásnak milyen hatása van a járvány terjedésére.

Összességében az derült ki, hogy az iskolák táv- vagy hibrid oktatásról jelenléti oktatásra való átállítása korlátozottan volt hatással a covid terjedési sebességére, amikor az esetszámok alacsonyak voltak. Amikor azonban a terjedés gyorsabb volt, a jelenléti oktatás bevezetése felgyorsította a járvány terjedését még olyan esetekben is, amikor a vizsgálat figyelembe vette a maszkviselési hajlandóságot és az egyéb védekezési intézkedések terjedésre gyakorolt hatását.

Abban viszont volt eltérés, hogy milyen esetszámok bizonyultak alacsony, közepes vagy magas terjedési sebességnek: Michigan államban nagyjából százezer főre jutó 20 eset felett figyelték meg a jelenléti oktatás terjedést gyorsító hatását, Washington államban viszont már százezer főre eső 5 eset mellett is megfigyelték ezt a hatást. A kutatók szerint erre nehéz egyértelmű magyarázatot találni, de azzal lehet összefüggésben, hogy eltérő lehet, hogy az egyes államokban a diákok hány emberrel találkoznak az iskolán kívül, amikor otthonról tanulnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tanárok a kormányzat elhanyagolt, veszélyeztetett és bántalmazott gyerekeiKorábban sem voltak elkényeztetve, a kormány pedagógusokkal szembeni valódi érdektelenségét mégis a járvány kitörése óta eltelt egy év mutatta meg a leginkább.

Közélet járvány oktatás távoktatás terjedés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Debreczeni Anna
2022. január 23. 07:32 Közélet

Zöld címkét kaphatnak idén a földgáz- és nukleáris projektek az EU-tól

Örök vita maradhat, hogy az atomerőmű, és főleg a földgáz bármilyen felhasználása mennyire zöld, és ezt várhatóan az új európai szabályozás sem fogja csitítani.

Avatar
2022. január 21. 10:24 Közélet

Amióta a zöld irány kevésbé válik be, a sport mögé állva keresik a jó hírnevet a cégek

Most, hogy egyre több jogszabály születik a greenwashing ellen, erősödik a kevésbé feltűnő kistestvére, a sportswashing.

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Fontos

Váczi István
2022. január 24. 13:41 Világ

Mire mennek az ukránok az új, nyugati fegyvereikkel az oroszok ellen?

Egyre több nyugati páncéltörő fegyvert kap Ukrajna, de kérdéses, hogy egy esetleges háborúban ezek mennyire lesznek hatékonyan alkalmazhatók.

Hajdu Miklós
2022. január 23. 16:57 Pénz

Nincs két egyforma inflációs időszak, de adódott már a mostanihoz hasonló helyzet a történelemben

A termelési láncok második világháború alatti megakadása, majd a békekötés után a kereslet gyors élénkülése a mostanihoz hasonló inflációhoz vezetett.

Hajdu Miklós
2022. január 22. 16:21 Adat

Tavaly nyáron több magyar dolgozott Ausztriában, mint a járvány előtt

Nem tántorították el a magyarokat az osztrák munkaerőpiactól az ottani lezárások, hiába szűntek meg tömegével egyik hónapról a másikra a munkahelyek.