Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. február 1. 12:06 Közélet

Kellett még 440 millió forint Felcsútra

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tao-programjának második részét is jóváhagyta a labdarúgó-szövetség (MLSZ), illetve minden bizonnyal az illetékes minisztérium is. Bár az MLSZ adatbázisából nem derül ki, hogy a felcsúti futballakadémia pontosan mire költené a most megítélt nagyjából 440 millió forint közpénzt, de a korábbi évek tapasztalatai és a bevett gyakorlat szerint vélhetően fizetésekre és magára az utánpótlás-nevelés finanszírozására.

Az elmúlt idényekben elég általános, hogy azokat a sportprogramokat, amelyekben nagyobb értékű ingatlanfejlesztés is szerepel, kettészedik. Ilyenkor az adott sportszervezet külön pályázik erre a projektre, és külön igényt nyújt be az egyéb terveire. Az ingatlan mellett bérekre, utánpótlás-nevelésre, a tevékenységhez szükséges eszközök vásárlására, a korábban felépített ingatlan üzemeltetésére, illetve képzésekre lehet pénzt kérni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy éve akarták befejezni, most újabb közpénz-milliárdokat kapott a felcsúti sportszállóAz épülő ifjúsági sportszálláshely harmadik ütemére kért újabb tao-támogatást a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, pedig az már három éve is szerepelt a fejlesztési programjában.

Mivel Felcsúton mindig van egy milliárdos ingatlanfejlesztés, ezért az Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által elnökölt akadémia programját jellemzően két részletben hagyják jóvá. Nem volt ez másképp most sem. Első körben arra a sportszállóra ítéltek meg az alapítványnak 2,4 milliárd forintot, aminek az eredeti tervek szerint már egy éve állnia kellene. Most pedig a program másik felére is jóváhagytak 440 millió forintot. Ennek megoszlása ugyanakkor egyelőre nem ismert, mert a döntés csak az MLSZ adatbázisában látszik, az akadémia még nem tette közzé honlapján sem a részleteket, sem a jóváhagyó nyilatkozatot.

Az egyébként eddig sem volt kérdés, hogy ezúttal is Felcsútra érkezhet a legtöbb adóforint. Ebben az idényben a labdarúgással foglalkozó szervezetek közül csak a Mészáros Lőrinc vezette alapítvány kaphat milliárdokat ilyen formában. A tao-rendszer bevezetése óta pedig hajszál híján 35 milliárd forint támogatást ítéltek meg az akadémiának.

Ezt az eddigi években sikerült is összegyűjteni, és egyelőre úgy tűnik, hogy a pénz összeszedése most sem jelent majd problémát. A tao-rendszer működésének lényege ugyanis az, hogy a jóváhagyott programra nyereséges cégektől kell összekalapozni a tényleges „támogatást”. A vállalatok azonban nem saját pénzüket adják, hanem az államét, hiszen a profitjuk után fizetendő adót utalják az államkassza helyett a kiválasztott sportszervezetnek*A jogszabály szerint ehhez saját pénzükből úgynevezett kiegészítő sportfejlesztési támogatást is kell adniuk, ennek mértéke azonban elenyésző a közpénzhez képest..

A felcsúti akadémiának, illetve vezetőségének pedig elég sok, állami megrendelésekkel jól ellátott, kormányközeli céghez van nexusa, így jellemzően gyorsan összejön a megítélt támogatás. A mostani idényben az első körben megítélt 2,4 milliárdból 1,8 milliárdot már össze is szedtek. Volt olyan cég, amely egy összegben 700 millió forintot ajánlott fel, ami 12 milliárd forint körüli profitot feltételez az adott vállalatnál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz óbudai vízilabda csapat Bugyiig megy uszodát építeni, hogy kaphasson rá 1,8 milliárdos támogatástEz lehet a felcsúti ifjúsági akadémia után a második legnagyobb beruházás az idén. A fejlesztés indokolt, csak az a furcsa, miért így kell megvalósulnia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Felcsút Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány Mészáros Lőrinc tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.