Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. október 8. 12:47 Közélet

A pályakezdők fizetését tíz évig is alacsonyan tarthatja egy gazdasági válság

A gazdasági válságok általában leginkább az alacsony képzettségű munkavállalóknak fájnak a legjobban, hiszen a nehéz helyzetbe kerülő cégek inkább a kevésbé tapasztalt, alacsonyabban képzett embereiket küldik el, akik helyére később könnyebben találnak újakat. A veszélyeztetettség minősített esete pedig az, ha valaki alacsony képzettségű és még pályakezdő is.

A visszaesések fizetésekre gyakorolt hatását Japánban, Európában és Észak-Amerikában vizsgáló tanulmányok alapján egy recesszió még 10 év elteltével is érezteti a hatását a fizetésekben. Mindez azt is jelenti, hogy abból a generációból, amelyik a 2008-as válságot követő években került ki a munkaerőpiacra, könnyen lehetnek olyanok, akik most másodszor vesztik el a munkahelyüket, miközben a bérszínvonalukban valószínűleg még mindig érezni lehetett a 2008-as válság hatását.

Egy friss tanulmány alapján már arról is többet tudhatunk, hogy pontosan mekkora hatással lehetnek ezek a visszaesések a pályakezdők bérére. Négy közgazdász az 1991 és 2017 közötti ausztráliai adatokat megvizsgálva – az ausztrál államokon belüli és államok közötti különbségeket elemezve – arra jutott, hogy a fiatalkori munkanélküliség 5 százalékpontos emelkedése rövid távon nyolc, öt éves időtávon pedig 3,5 százalékos átlagos bércsökkenést eredményezett az érintett korcsoportban,

és csak 10 év után múlt el a munkanélküliség növekedésének bércsökkentő hatása.

Az adatok alapján az is látszik, hogy a munkanélküliség növekedése nem minden pályakezdőre van ugyanolyan hatással. A nagyobb presztízsű diplomákkal rendelkező vagy munkatapasztalatokkal rendelkezők bérei ugyanis átlagosan kevésbé csökkentek. A tanulmányból az is kiderült, hogy a nők és a 2000 után diplomázottak bére átlagon felül csökkent a kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatok következtében.

A tanulmány alapján az érintett csoportok alacsonyabb béreit az magyarázza, hogy válság idején a munkaerőpiacra kikerülő fiatalok alacsonyabb termelékenységű cégeknél helyezkednek el, mint azok, akik gazdasági konjunktúra alatt kezdenek dolgozni. Ők egy évtized alatt átkerülnek a magasabb termelékenységű vállalatokhoz, ahol már a bérek is magasabbak. Ám az is meghatározó, hogy ki milyen gyakran vált munkahelyet. A kutatás alapján a nők és az elmúlt két évtizedben munkaerőpiacra kerülők kevesebbszer váltanak munkahelyet, ami így részben az átlagosnál alacsonyabb bérnövekedésüket is magyarázza.

A tanulmány szerzői szerint ebből szakpolitikai szinten két dolog következik:

  • egyrészt megéri olyan munkaerőpiaci intézkedéseket hozni, amelyek elősegítik a munkaerő magasabb termelékenységű cégek felé vándorlását,
  • másrészt megéri a gazdaságpolitikának a visszaeséseket tompítani, ezzel ugyanis a hosszú távú negatív munkaerőpiaci hatások is csökkenthetőek.

Érdekes kérdés, hogy az idei gazdasági nehézségek miatt a magyar fiataloknál is lesz-e ilyen fizetéscsökkenés. Megyeri Mirtill, az Y és Z generációs fiatalok elhelyezkedését segítő álláshirdetési portál, a Zyntern.com társalapítója azt mondta nekünk, hogy

Magyarországon egyelőre általánosságban nem tapasztalható, hogy a fizetések csökkentek volna a pályakezdő pozíciók és a diákmunkák esetében.

Az viszont változás, hogy az év elejéhez képest csökkent a meghirdetett pozíciók száma, tehát nehezebb munkát találni. Ezen kívül bizonyos iparágakban, például az szolgáltató központoknál (SSC), az informatikában, a mérnöki területeken most már kevésbé jellemző, hogy a jelentkezők válogathatnak az ajánlatok között.

A cégek egyelőre óvatosak abban, hogy hány új pozíciót hirdetnek meg, de Megyeri Mirtill a saját felméréseikre hivatkozva azt mondja, hogy pozitív forgatókönyv megvalósulása esetén akár már jövő év elejére elérheti a járvány előtti szintet a meghirdetett pozíciók száma. Egyelőre úgy látszik, hogy a munkaerőpiac is alkalmazkodik a járvány második hullámához. Megyeri szerint egyes iparágakban, például a turizmus-vendéglátásban vagy a rendezvényszervezésben jellemző a fizetések csökkenése, és ezen belül is különösen rosszul járnak most a kékgalléros dolgozók.

Elképzelhető, hogy bizonyos területeken hosszútávú hatása is lesz a járványnak a bérekre, de Megyeri szerint egyelőre korai lenne párhuzamokat vonni a 2008-as válsággal, mert a recesszió kiváltó oka most nem a gazdaságban keresendő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűntek a gyakornoki lehetőségek, még a diplomázás is bizonytalan egyes szakokonA járvány hatására rövid idő alatt nagyot fordult a világ a gyakornokok körül a munkaerőpiacon. Eddig értük versengtek a cégek, mostantól annak is örülhetnek, ha elhelyezkedhetnek.

Közélet fizetés járvány munkaerőpiac pályakezdő Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 06:54 Közélet

Újabb figyelmeztetést adott az unió, hogy Magyarország a fal felé száguld

Az Európai Bizottság elnöke üzent nekünk, a pénzeket minden lehetséges eszközzel megpróbálják a jogállamisághoz kötni.

Papp József
2021. szeptember 14. 16:52 Közélet

Meddig lehet visszaélni a hatalommal egy uniós országban?

A mohóság mindig rossz tanácsadó. Orbán esetében is annak bizonyult, és ez akár a vesztét is okozhatja - írja véleménycikkünk szerzője.

Avatar
2021. szeptember 14. 14:02 Közélet, Pénz

Arra készül a kormány, hogy nem lesz már kiegyezés a választásokig az EU-val

A dollár- és eurókötvény-csomag mérete alapján a kormány azzal számol, hogy a választásokig nem fér hozzá az uniós helyreállítási forrásokhoz.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. szeptember 15. 17:04 Adat

Húsz éve nem volt akkora drágulás az építőiparban, mint most

A KSH adatai alapján is nagyon látványos az áremelkedés az építőiparban. Júliusban már 20 éves csúcson volt az ágazati infláció, de ha minden jól megy, sokkal magasabb nem lesz.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 14. 06:42 Világ

Van, ahol már üres áruházi polcokhoz vezetett a kamionoshiány

Amerikában és Angliában ellátási problémákat okoz, hogy nincs elég teherautó-sofőr. Az utánpótlás hiánya miatt ez idővel Magyarországon is előfordulhat.

Török Zoltán
2021. szeptember 13. 17:21 Pénz

A magyar infláció úgy is gyors maradhat, ha a növekedés leáll

A gazdasági felzárkózás folytatásához új ötletekre lesz szükség, különben Magyarországon eljöhet a stagfláció időszaka, amikor lefullad a növekedés, de az infláció magas marad.