Hírlevél feliratkozás

Az eurózóna motorja, Németország jobban kezelte a járványt, így előbb állhat talpra, mint Amerika

A szerző az OTP Alapkezelő makrogazdasági elemzésért felelős vezérigazgató-helyettese.

Messze vagyunk még attól, hogy a világgazdaság magához téréséről beszéljünk, de a számok alapján bizonyos tendenciák már sokkal jobban láthatóak, mint a járvány első szakaszában, amikor világszerte csak azt lehetett érzékelni, hogy minden beszakadt.

Az OTP Alapkezelő friss elemzése szerint a fejlett országok gazdaságainak újraindulása kapcsán a számok arra utalnak, hogy az eurózóna, azon belül elsősorban Németország a következő időszakban jobban fog teljesíteni, mint a járvánnyal mindeddig nehezebben küzdő Egyesült Államok.

Az első negyedéves összeomlást követően visszapattant a globális gazdasági aktivitás, ezért sokan beszélnek V alakú trendekről, de az OTP Alapkezelő elemzése szerint ez csalóka, mert a V betű időben második szára nem éri el az első magasságát, és rövidebb távon nem is fogja. A visszapattanás ugyanis a mostani várakozások szerint alacsonyabb szinten fog megmaradni. Bár számos rövid távú mutató (ipari termelés, beszerzési menedzser indexek stb.) a gazdaságok újranyitásával valóban gyorsan visszament a válság előtti szintre, a hosszú távú növekedés szempontjából kulcsfontosságú üzleti beruházások volumene még mindig meglehetősen alacsony.

Ennek elsődleges oka a világgazdaságban tapasztalható bizonytalanság és üzleti kockázatok magas szintje, amelyek többek között a COVID19-es vírusra adott lépésekhez, az ismét kiújuló kereskedelmi háborús és geopolitikai kockázatokhoz kapcsolódnak. Emellett az is lényeges, hogy a gigászi jegybanki intervenció ellenére a tőkeköltségek még mindig a válság előtti szint fölött vannak, ami nem kedvez a beruházási kedvnek.

Az IMF júniusi előrejelzése -4,9 százalékos globális reálgazdasági változást jelez 2020-ra, míg 2021-re 5,4 százalékos visszapattanást prognosztizál, ám ez összességében 6,5 százalékkal alacsonyabb globális GDP szintet jelent 2021-ben, mint 2020 januárjában, azaz a válság előtt – írják az elemzésben.
Bár az eurózónában többé-kevésbé sikeres volt a gazdaságok újraindítása, a vírus nem tűnt el, és egyelőre oltóanyag sincs, így visszatérő fertőzési hullámok hátráltathatják a fellendülést.

Az első félévben látott gazdasági összeomlásra azonban már nem számítanak az OTP Alapkezelő elemzői. Az igaz, hogy az eurózóna egyes országaiban (elsősorban Spanyolországban és Franciaországban) jelentősen megnőtt a fertőzések száma, mindeddig az eurózóna nagy részében lokális intézkedésekkel (illetve szélesebb körű önkéntes maszk használattal) sikerült viszonylag jól kordában tartani a járványt.

Az eurózónán belül egyértelműen Németországban sikerült megtalálni a gazdaság és a lakosság egészsége szempontjából legkedvezőbb egyensúlyt, ami jelentősen javítja az eurózóna motorjának kilábalási esélyeit.

Az Egyesült Államokban, ahol a nyáron a vírus második hulláma sokkal jobban elszabadult mint az eurózónában a választások előtt különösen nincs “politikai étvágy” a szigorúbb korlátozó intézkedések újbóli bevezetésére, de a világ más országaiban sem. A lakosság jelentős része ettől függetlenül még fél a járványtól, és ez inkább a megtakarításokat ösztönzi, mint a fogyasztást. Ezért nem eredményez gyorsabb fellendülést az, ha a korlátozó intézkedéseket idejekorán feloldják – vélik az elemzők.

A várakozások szerint az eurózóna gyorsabban fog kilábalni a visszaesésből, mint az Egyesült Államok, annak ellenére is, hogy az első félévben az európai gazdaságok recessziója mélyebb volt, az erőteljesebb tavaszi intézkedések eredményeként.

Az eurózónában előbb érte el a csúcsát a járvány, és összességében sikeresebben tudták visszafogni, mint Amerikában. A munkanélküliség jóval kevésbé ugrott meg, köszönhetően a széleskörűen alkalmazott részidős programoknak, ezért Európában kisebb annak a veszélye, hogy sok munkavállaló hosszabb távon is kívül reked a munkaerő piacokon. Sok év után először, az eurózóna egy ideig újra felülteljesíthet Amerikával szemben, ami pozitív lehet az euró és negatív a dollár számára.

Az efféle várakozások vélhetően már az elmúlt hónapok jelentős dollár gyengülésében is szerepet játszottak. E várakozásokat azonban érdemes rendszeresen felülvizsgálni a beérkező adatok fényében.
írják az értékelésben.

A részvénypiacok visszapattanása sok befektetőt váratlanul ért, a fordulópontot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed példátlan mértékű beavatkozása volt.

Most azonban úgy tűnik, hogy a főbb indexek különösen Amerikában elöl járnak a fundamentumokhoz képest. Paradox módon az elmúlt évszázad legmélyebb világgazdasági recessziója játszódik le, de a főbb indexek két hónap alatt visszaszáguldanak a régi csúcsok közelébe. A Nasdaq meg is hódította azt.

A kockázatos eszközök árának előre szaladása a fundamentumokhoz képest egyértelműen a példátlan méretű jegybanki likviditás özönének következménye. A jegybanki likviditásnak nyilván voltak pozitív hatásai a fundamentumokra, hiszen a gazdaságot megbénító csődhullámot sikerült elkerülni, és a vállalatok finanszírozási költségeit is jelentősen lejjebb vitték a jegybankok a tavaszi igen magas szintekhez képest. Ugyanakkor a jegybanki beavatkozás torzulásokhoz is vezetett az eszközök piaci árazásában. A befektetők egyelőre tartják magukat ahhoz, hogy nem érdemes szembe menni a Fed-del.

A jegybanki intervenció jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy a piacok újra mélypontra zuhanjanak. Az elemzők szerint azonban a piacok most egy meglehetősen optimista V alakú fellendülést áraztak be, és ennek többek között az lett a következménye, hogy a részvényárfolyamok érzékenyen reagálnak bármilyen ettől eltérő hírre. A piac most megerősítés vár, hogy folytatódik-e a gazdaság helyreállása.

Mindeddig a gazdasági mutatók momentuma is kedvező volt, inkább pozitív meglepetések domináltak az adatokban, a gazdaságok újranyitásával összhangban, ami a likviditásbőség mellett szintén támogatta a piacokat. Ez a momentum kifulladni látszik, ami a növeli a korrekciók valószínűségét a következő hónapokban.

A cikk megjelenését az OTP Alapkezelő támogatta.

Közélet Támogatói tartalom Amerika elemzés gdp járvány koronavírus makrogazdaság németország otp alapkezelő Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2020. október 23. 16:31 Adat, Közélet

Kik valójában a legnagyobb ázsiai befektetők Magyarországon?

A keleti nyitás sikerét sokféleképpen meg lehet ítélni. A legizgalmasabb kérdés természetesen a magyar kivitel alakulása, de vajon nőnek-e és honnan érkeznek az ázsiaiak magyarországi beruházásai?

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Avatar
2020. október 22. 16:38 Közélet

A forint leértékelődése nem zavarja a jegybankot, a cél csak a gyengülés kontroll alatt tartása

Az Magyar Nemzeti Bank idei lépései meglehetősen kiszámíthatatlanná tették a kamatpályát, azt üzenve, hogy gyakorlatilag bármikor bármilyen irányba változhat a kamat.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.