Hírlevél feliratkozás
Karsai Gábor
2020. május 8. 10:26 Közélet

Az infláció és a munkanélküliség most nem a valóságot mutatja

(A szerző a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese. A G7 Ekonomi a G7 véleményrovata.)

A nem kellően összehasonlítható számok használata gyakran csak a szakmai igénytelenség megnyilvánulása. De nem csak annak! A hatalmas, megfoghatatlan tartalmú, de pozitív üzenetet hordozó számok ugyanis általában erőt, cselekvőképességet mutatnak. Például az a még március közepén bejelentett kormányzati szándék, hogy az idei költségvetésben háromezer milliárd forintnyi áttervezés várható a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak leküzdésére, a maga megfoghatatlan módján leginkább csak annak demonstrálását szolgálta, hogy a kormány nagy figyelmet és erőt fordít a járvány okozta válságra. Szükség is volt erre, hiszen ekkor már számos járvány sújtotta országban nagyon jelentős többletforrást biztosító gazdasági csomagot jelentettek be. Az, hogy nálunk csak teljesen tisztázatlan végeredményű, de óriási összegű „áttervezést” jelentettek be, minden valószínűség szerint elkerülte az emberek többségének figyelmét. S a magyar csomag immár másfél hónappal az említett bejelentés után is igencsak vékonyka.

A járvány gazdasági hatásai az egyébként stabil, nemzetközi szokványoknak megfelelő statisztikai adatok tartalmát is átírják. Ez látható az infláció és a munkanélküliség esetében is.

Az inflációt – mint ismeretes – az úgynevezett inflációs kosár alapján számítják, ami a havonta végzett fogyasztói árösszeírási adatfelvétel során megfigyelt termékek és szolgáltatások, mintegy 140 árucsoport ezer reprezentánsát tartalmazza. A reprezentánsokat a kereslet, illetve a választék változásának megfelelően évente frissítik, a fogyasztói kosár átsúlyozása pedig az Eurostat előírásának megfelelően a két évvel korábbi fogyasztási szerkezetnek (idén tehát a 2018. évinek) felel meg. Bár az emberek inflációs érzete elsősorban a gyakran vásárolt termékektől függ – ezért a mért áremelkedést világszerte sokan kétségesnek tartják – ennél objektívebb megoldás ma nem ismert.

Ugyanakkor a járvány következtében az egyes termékcsoportok statisztikailag korrekt 2018. évi súlya nyilvánvalóan radikálisan eltér a járvány időszakára jellemzőtől. Az élelmiszerek több mint 25 százalékos súlya az egyéb vásárlási lehetőségek korlátozottá válása miatt megnövekedhetett, míg az üzemanyagok 17 százalékos aránya nyilvánvalóan lecsökkent. Mivel eközben az élelmiszerek ára kiugróan gyorsan, például áprilisban 8,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, miközben az üzemanyagoké ebben a hónapban 22,7 százalékkal csökkent, nyilvánvaló, hogy

az áprilisban átlagosan 2,4 százalékos, statisztikailag egyébként korrekten számított áremelkedés valójában, az egyének tényleges fogyasztási szerkezete alapján lényegesen magasabb.

A KSH adatközlése szerint 2020 márciusában a munkanélküliek átlagos létszáma 168 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt. Ez meglepő módon azt jelenti, hogy februárhoz képest lényegében sem a munkanélküliek száma, sem a munkanélküliségi ráta nem változott. Miközben, ugyancsak a KSH jelentése szerint, az állástalanokká válók száma az előző hónaphoz képest jelentősen, mintegy 56 ezer fővel növekedett. Ez a paradoxon ugyancsak módszertani okokra vezethető vissza, amint azt a KSH közleménye korrekten rögzíti is.

A munkanélküliség nemzetközi összehasonlítására is alkalmas, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által kidolgozott definíció szerint ugyanis csak az a nem dolgozó személy tekinthető munkanélkülinek, akinek nemcsak hogy nincs munkája, de az elmúlt négy hétben aktívan keresett munkát, s lehetőség esetén két héten belül munkába is tudna állni. Aki nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, az az úgynevezett inaktívak táborát gyarapítja.

Márpedig a márciusi számbavétel szerint túlnyomórészt nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak száma növekedett – az előbbieké 2 ezer, az utóbbiaké 54 ezer fővel -, mivel a munkahelyüket elvesztett személyek túlnyomó többsége, elsősorban a személyes kapcsolatok járvány miatti korlátozása miatt, nem keresett aktívan munkát, és/vagy nem tudott volna két héten belül munkába állni. Ha ezeket az inaktívnak tekintett személyeket is munkanélkülinek tekintenénk,

a munkanélküliségi ráta már márciusban 4,8 százalék lett volna (nem pedig 3,7 százalék).

A statisztikai korrektség tehát itt is ellentmondásba kerül a valós folyamatokkal. A statisztikai szabályok fenntartására természetesen szükség van, a rendkívüli helyzet előbb-utóbb véget ér. De indokolt lenne a speciális helyzet figyelembe vétele is. Nem lenne szabad hagyni, hogy a statisztika eltakarja, megszépítse a valós összefüggéseket, a szociális válságot kisebbnek mutassa a valóságosnál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy nem szállt el az infláció hivatalosan, hogy valójában elszálltAz élelmiszerek ára nőtt, az üzemanyagé csökkent. Csak az előbbiből sokkal többet, az utóbbiból sokkal kevesebbet veszünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet infláció járvány koronavírus munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Torontáli Zoltán
2024. július 2. 12:01 Közélet, Világ

Két grafikon arról, miért valószínű, hogy Orbán nem segítségről és pénzről tárgyal Kijevben

Magyarország abszolút értékben és lehetőségeihez mérten sem költ sokat Ukrajna segítésére, még úgy sem, ha a menekültekkel kapcsolatos költségeket is beleszámítjuk.

Bucsky Péter
2024. július 1. 15:21 Adat, Közélet

Mélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkre

Idén már növekedésnek indult az építőipari közbeszerzések értéke, de a hazai pénzszűke és az uniós források bizonytalansága beárnyékolja az ágazat kilátásait.

Avatar
2024. július 1. 05:12 Közélet

Újra rengeteg földet ad el az állam, ki jár vele jól?

A korábbi árveréseket rengeteg kritika érte, ugyanakkor az utóbbi években csökkent mind a nagyon nagy, mind a törpebirtokok száma és az általuk használt terület.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 2. 16:34 Vállalat, Világ

Megint káosz van a konténerszállításban, és ez megint meglökheti az inflációt

Az okok eltérőek, mint a koronavírus-járvány után, de a következmények hasonlóak lehetnek.

Gajda Mihály
2024. július 2. 15:11 Pénz, Vállalat

Már 200 milliárd dollár felett jár, és nincs még vége a felvásárlási hullámnak az amerikai olajiparban

Az amerikai tőzsdén jegyzett olajipari cégek száma öt év alatt 65-ről 41-re csökkent a felvásárlások nyomán, és valószínűleg ez még csak a kezdet.

Mészáros R. Tamás
2024. július 2. 05:46 Pénz, Világ

Ahol tudják, büntetik a választók a gyenge valutát

A gyenge valuta és a leértékelés a demokratikus országokban mérhetően rontja a kormánypártok választási eredményét - a hatás azonban csak erős politikai verseny mellett tud érvényesülni.