Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. szeptember 25. 12:54 Közélet

Ápoló leszel vagy gondozó, napelemet szerelő munkás

A megújuló energiához kapcsolódó szakmák iránti igény nőhet a leggyorsabban a következő tíz évben az Egyesült Államokban – derül ki a helyi munkaügyi minisztérium előrejelzéséből. A szervezet azt jósolja, hogy a napelemes rendszerek beszerelésével és szélturbinák szervizelésével is több mint másfélszer annyian foglalkoznak majd 2028-ban, mint most. Ez kiugróan a legmagasabb arány, a harmadik helyhez ugyanis már 37 százalékos várható növekedési is elég volt az otthonápolási területnek.

 

Más kérdés, hogy túl sok embert így sem fog felszívni a megújulóenergia-szektor, ugyanis hiába nagy arányaiban a bővülés, a terület nem foglalkoztat tömegeket. Így a két említett szegmensben összesen alig 10 ezer új állás jöhet létre, amivel már nincsenek az élvonalban.

Az új állások száma szerint egyértelműen az egészségügy vezet. A minisztérium tájékoztatója szerint a 30 leggyorsabban növekvő szakmából 18 erről a területről kerül ki. A különböző egészségügyi szolgáltatásokat, illetve szociális munkát végző szakemberekből pedig 3,4 millióval lesz többre igény 2028-ban, mint tavaly. Ez kiugróan sok annak fényében, hogy az előrejelzés szerint a teljes amerikai gazdaságban 8,4 millió új állás jöhet létre.

 

A legnagyobb mértékben egyébként – a lakosság öregedése miatt – az idősgondozók iránti igény nőhet. Ebben a szakmában 880 ezerrel dolgozhatnak többen tíz év múlva, mint most, de hivatásos ápolóból is szükség lesz további 370 ezerre, és az otthonápolás is több mint 300 ezer munkást szívhat fel. Szintén kapósak lesznek a szakácsok és a különböző éttermi alkalmazottak, ezen a területen is közel 1 millió új állás jöhet létre.

A társadalom öregedésének nem az lesz az egyetlen következménye, hogy egyre több egészségügyi munkásra lesz szükség, a folyamat a teljes munkaerőpiacot átalakítja a szaktárca szerint. 2028-ban a 65 év felettiek közel negyede fog már dolgozni. Közben a fiatalok munkaerő-piaci részvétele tovább csökken majd, mivel a várakozások szerint a jövőben is egyre többen tanulnak tovább. Ez egyébként az oktatás területén is megdobja a szakemberek iránti keresletet: a magánoktatás az egyik leggyorsabban fejlődő szektor lesz.

Mindez egyébként azt is jelenti, hogy

egyáltalán nem a jelenleg legjobban fizető állásokban lesz igény többletmunkaerőre.

Bár az Egyesült Államokban az orvosok messze a legjobban keresők között vannak, a növekedési toplistákon szereplő szakterületek már nem. A szociális munkások és az éttermi dolgozók például messze az átlag alatt keresnek, ahogy a megújuló energiához kapcsolódó szakmákban ténykedők is.

Utóbbiak iránt egyébként itthon is megnőtt az igény, különösen, hogy az elmúlt években igencsak rákaptak a magyar háztartások a napenergiára, és most már ezrével helyezik üzembe az ezt használó háztartási méretű kiserőműveket. Arról azonban, hogy pontosan hányan dolgoznak a területen, itthon nincsenek statisztikák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rezsicsökkentés hazavágta a lakossági napelempiacot, de Matolcsyék segítettekCsak tavaly több mint 7000 napelemes rendszert állítottak üzembe. Míg az elmúlt években az uniós pályázatok hajtották a piacot, most a lakosság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet ápoló megújuló energia munkaerő Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.