Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. augusztus 21. 10:30 Közélet

Nagyon rég nem költöttünk annyit fegyverekre, mint most és a következő években

A cikk eredeti formájában az mfor.hu-n jelent meg.

Meg nem erősített információk szerint szeptember 9-én avatják majd fel azt a fegyvergyárat Kiskunfélegyházán, ahol cseh licenc alapján, év végéig elindulhat a kézifegyverek önálló gyártása idehaza. Az mfor.hu névtelenséget kérő forrásaitól úgy tudja, hogy még zajlik annak a 200-250 embernek a toborzása, aki a gyárban dolgozik majd. A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló HM Arzenál Zrt. leányvállalata, a Terra Zrt. működteti majd a gyárat. Egyelőre várják a fegyvergyártósor elindításához szükséges installációs szoftvereket. 10 ezer kézifegyver már elkészült, de ezek egy részét Csehországban rakták össze, vagy pedig már Magyarországon, de még a cseh partnercég gyártotta az alkatrészeket. A gyárban CZ P-07 és P-09 pisztolyokat, CZ BREN 2 gépkarabélyokat és CZ SCORPION EVO 3 géppisztolyokat gyártanak majd.

Tíz év alatt 200 ezer fegyver előállítását tervezik, bár szakértők szerint ezt a mennyiséget hamarabb is le lehet majd gyártani. A projekt költsége 24,5 milliárd forintra tehető. Építkezésre 6,2 milliárd forint, a cseh Ceska Zbrojovka cégnek licenszre 4,6 milliárd forint, az eszközök beszerzésére pedig 11 milliárd forint mehet el. Az üzletre rálátó forrásaink szerint úgy lenne a gyártás igazán költséghatékony, ha a Magyarországon gyártott kézifegyvereket külföldön is tudnák értékesíteni.

Úgy kezdődött, hogy felújítottunk

Az mfor.hu névtelenséget kérő egyik forrása megemlítette, hogy befejeződött az AK-63F gépkarabélyok felújítása. Az elmúlt hat évben a HM Arzenál nyírteleki gyárában körülbelül 10 ezer régebbi Kalasnyikovot újítottak fel. A modernizálás során a fegyver tömege elhanyagolható mértékben nőtt, viszont a harcászati alkalmazhatósága jelentősen javult az eredetihez képest. A felújított fegyvereken van optikai irányzék, gránátvető, de lehet rá tenni éjjellátó készüléket is. A fegyver továbbra is működik extrém hőmérsékleti körülmények, -40 és +50 Celsius-fok között. A modernizált fegyver új elnevezése AK-63MA. Darabonként egymillió forint körül lehetett a felújítás, összességében 10 milliárd forintot költhettek rá.

Nemrég érkezett meg a Honvédséghez a felújított nyolc darab Mi-24-es harci helikopter is. Ezeknek a harci eszközöknek a ráncfelvarrása 14,4 milliárd forint körül lehetett, még 2026-ig szolgálhatnak. Itt látható egy videó a gépek év eleji megérkezéséről.

Új eszközök, futószalagon

Már több mint egy éve a Magyar Honvédség kötelékében szolgál az a két A319-es Airbus repülőgép, amelyek 8-9 évesek, és a csődbe ment Air Berlintől vásárolták őket. Csapatszállítóként szolgálnak, de rendszeresen igénybe veszi őket kormánygépként a miniszterelnök és más kormánytagok is.

Két Dassault Falcon 7X típusú futárgépet is vásárolt a honvédség. Ez a repülőgép kisebb létszámú csapatszállításra és kiképzésre is alkalmas. Számos NATO-tagország hadrendben tart ilyen kategóriájú gépet.

Az mfor.hu információink szerint a döntés fázisában van, és hamarosan bejelentik, hogy milyen gépeket vehet a honvédelmi tárca a légiszállító-képesség fejlesztésének harmadik fázisában. A kiöregedő An-26-osok leváltására négy repülőgéptípus az esélyes. A brazil KC-390, az olasz C-27J, az amerikai C-130J és az Airbus által Spanyolországban gyártott C-295-öt között születhet döntés.

Ezek mind közepes teherszállító repülőgépek. Ezekből vélhetően három darabot rendel majd a magyar kormány. Úgynevezett rámpás gépekről van szó: törzsük végén egy lenyitható rámpa található, amelyen át nehéz, nagy méretű felszerelések, járművek is könnyen ki-be rakhatók, illetve lehetővé válik a légideszantolás, vagyis a katonák és felszerelésük ejtőernyős bevetése.

Az már korábban eldőlt, hogy 20 darab H–145M könnyű és 16 darab H–225M közepes, többcélú helikopter érkezik majd, amelyeket az Airbus gyárt le. A 2023-ra megérkező gépek igazi légi öszvérei lehetnek a Magyar Légierőnek. Alkalmasak lesznek levegő-föld és irányítható rakétáik révén a szárazföldi erő légi támogatására, de katonák és a közepes helikopterek – külső teherként – járművek szállítására is. Fontos beszerzés az is, hogy az Airbus szállítja majd az új, NATO-szabványoknak megfelelő légvédelmi rakéta vezetési rendszert.

Légvédelmi rakéták, páncéltörő fegyverek

Az már más kérdés, hogy új vezetési rendszert már rendeltek, de új légvédelmi rakétákat még nem. A rövid hatótávolságú, hordozható Mistral rakéták még jó ideig rendszerben maradhatnak. A Győrben állomásozó légvédelmi rakétaezred nagyobb hatótávolságú rakétái viszont „csoda, hogy működnek”.

A KUB légvédelmi rakétákat a szovjetek eredetileg 10 évre tervezték, az mfor.hu forrása szerint a „HM Arzenál szakembereinek köszönhető, hogy 35 év után is bevethetőek még, ráadásul elég pontosak.” Ettől függetlenül már igencsak eljárt felettük az idő. A legvalószínűbb, hogy NASAMS rakétarendszert vásárol a Magyar Honvédség, amelyet ugyan a Kongsberg norvég cég fejlesztett ki, de amerikai rakétákat használnak. Ez lehet az egyik legdrágább beszerzés majd. A Kongsberg neve onnan is ismerős lehet, hogy még 2003-ban rendelt tőlük az akkori kormányzat katonai rádiókat. A beszerzés azonban botrányba fulladt, újra kellett ezt a szerződést tárgyalni, végül több tízmilliárd forintért sikerült a megfelelő mennyiségű eszközt beszerezni.

Év végéig érkezhetnek meg az RPG-7-es páncéltörő gránátvetők leváltására a Carl Gustav 4-es páncéltörő fegyverek. A svéd kapcsolat úgy tűnik, továbbra is nagyon élő. Tulajdonképpen egy olyan, kisméretű, könnyű, hátrasiklás nélküli lövegről van szó, amelyet vállra helyezve lehet használni páncéltörő lövedékek kilövésére. Nagyon elterjedtek a világ hadseregeiben. Olyannyira, hogy még az amerikai haderő is alkalmazza. Ugyanaz a SAAB cég gyártja, mint a Magyar Légierő által használt Gripeneket. Itt egy videó arról, hogy az új páncéltörő mire alkalmas. Először a Magyar Honvédség különleges egységei kapják meg a fegyvert, de fokozatosan a lövészdandárokat is felszerelik majd vele. A beszerzés értékéről nincs információ.

A szárazföldi képesség fejlesztése

A továbbiakban 44 darab Leopard 2A7+ típusú harckocsi érkezik majd, ami egy többszintes technikai ugrást jelent a jelenleg hadrendben lévő, a 70-es, 80-as évek technikai színvonalát képviselő orosz T-72-es harckocsikhoz képest. Majd 2023-tól érkezhetnek meg az első új, német tankok, de addig is 12 használt Leopard A4-gyet lízingelnek, hogy elkezdjék a katonák kiképzését. Ezek már jövőre begurulnak Tatára. Egy tank információnk szerint 2,5 milliárdba kerül, vagyis csak ezeknek az eszközöknek a beszerzése 110 milliárd forint lehet. Csúcstechnológia, amelynek korábbi változatait Afganisztánban és Irakban is bevetették már a NATO-haderők. Érdekes lesz már az is, hogy bírják majd el a magyar utak az egyenként 70 tonnás szörnyeket.

Nagy harcképességbeli ugrás a Magyar Honvédség életében annak a 24 darab PzH 2000 önjáró lövegnek a beszerzése is, amelyek szintén a német Krauss-Maffei Wegmanntól érkeznek majd, amely a Leopardokat is gyártja. Az önjáró lövegek alapból 30 kilométeres lőtávolságot tudnak, de rakéta-póthajtású lövedékeket használnak, akár 56 kilométerre is célba találnak. Nagy tűzgyorsaságú, Afganisztánban élesben is kipróbált fegyverekről van szó.

Egyik forrásunk szerint előkészítés alatt van a még korábban Oroszországtól beszerzett BTR-80 és BTR-80A páncélozott szállítóharcjárművek lecserélésére is. Itt elsősorban német típusok lehetnek a befutók.

Folyamatban van egy program 4×4-es páncélozott járművek beszerzésére is, a májusi budaörsi honvédelmi napon látottak alapján ennek elnyerésére a török Nurol cég Ejder Yalcin és NMS típusai az esélyesek.

Mi lesz veled, Gripen?

A svéd Gripenek lízingje hét év múlva jár le. 2026 után ezeknél a vadászbombázóknál több lehetőség merülhet fel. Az egyik az, hogy a 4+ generációs gépek lízingszerződését meghosszabbítják. Forrásaink szerint ez azért is lehet jó döntés, mert így az új, korszerűbb elektronikai, felderítő- és zavarórendszereket folyamatosan lehet telepíteni a gépekre. A „hardver” megvan, csak a szoftverek telepítése lenne a feladat, amit a svéd cég a lízingszerződés hosszabbításáért cserébe automatikusan megtenne. Mint ahogy a repülők szervizelése, alkatrész- és fegyverellátása is biztosított lenne.

Más kérdés, hogy így a gépek még maximum további 10-15 évig lennének üzemben tarthatók. Az mfor.hu egyik forrása szerint nem lehet tudni, hogy addig még hova fejlődik a haditechnika. Korábban több cikk szólt arról, hogy a kormány ötödik generációs amerikai harci repülőgépek beszerzéséről dönthet. Az F–35 Lightning-II-es lopakodók kerültek terítékre. Információink szerint erről már voltak háttértárgyalások a magyar és az amerikai fél között, mint ahogy érdeklődés szintjén már más nagy, európai vadászbombázók gyártóival is felvették a kapcsolatot a magyar döntéshozók.

Várható költségek

A Zrínyi 2026 technológiailag az egyik legfejlettebb haderővé teszi majd a Magyar Honvédséget a régióban, más kérdés persze, hogy az ukrán vagy a román hadsereg felszerelésének mennyiségével és létszámával így sem veszi majd fel a versenyt, de ez nem is lehet cél. A térségben az egyik legnagyobb fejlesztést a lengyel haderő végzi, amely harcképességét tekintve messze kiemelkedik. Lengyelország és Románia új, amerikai légvédelmi rakétarendszereket telepít, utóbbi és a bolgár légierő épp most vált vadászgéptípust, bár mindkét ország F-16-osokat rendszeresíthet majd, ami azért nem a legfejlettebb technológia. A magyar honvédség az új harckocsikkal és önjáró lövegekkel tűnik kiemelkedőnek a térségben, még akkor is, ha a román haderő a saját tankjai egy részét időközben modernizálta.

Mivel a Magyar Honvédség állományát a jelenlegi 26 ezerről 37 ezerre szeretnék növelni, ráadásul nem ártana ehhez magasabb fizetéseket párosítani, ezért a jövőbeni haderő fenntartása mindenképpen többe kerül majd a magyar költségvetésnek. Az eszközök üzemeltetésére is többet kell majd költeni, olyan egyszerű oknál fogva, hogy több lesz belőlük. Harckocsiból is 14-gyel többet üzemeltet majd a honvédség, önjáró lövege pedig nem is volt. Ezek karbantartása, hadgyakorlatokon való részvétele, meg persze lőszerutánpótlása biztos, hogy emeli majd a költségeket. Jó hír viszont a hazai kézifegyvergyártás, mert ez a legköltséghatékonyabb megoldás.

A már elfogadott jövő évi költségvetésben 616 milliárd forint összkiadással számol a honvédelmi büdzsé, amiből – a keletkező bevételek miatt is – 576 milliárdot kell állnia a magyar államháztartásnak. Egyelőre az látszik, hogy csak a jövő évi beruházásokra és felújításokra 179 milliárd forint körüli összeget különített el a kormány. Csakhogy az új eszközbeszerzések ezen felüli költések. Minden beszerzést az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága hagy jóvá, de a parlament nem dönt róla.

2019 végére a magyar GDP 41 883 milliárd Ft körül alakulhat. További 4 százalék körüli 2020-as gazdasági növekedéssel számolva a hivatalos honvédelmi költségvetés a GDP 1,4 százalékát teheti ki. A cél az, hogy a NATO-elvárásoknak megfelelően ez 2024-re emelkedjen a GDP 2 százalékára. Viszont, ha a honvédelmi költségvetésen felüli eszközbeszerzésekkel számolunk, előfordulhat a következő években, hogy a GDP 4 százalékának megfelelő összeg jut majd a honvédelemre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországot sem fogja megdicsérni Trump a NATO-csúcsonAz amerikai elnök a védelmi kiadások növelését követeli a legtöbb NATO-tagállamtól, hazánk nem halad túl gyorsan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fegyvervásárlás harckocsi helikopter magyar honvédség repülőgép Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.