Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. július 11. 15:13 Közélet, Vállalat

A legendás Simicska-rezidencián ült össze Mészáros Lőrinc és Vida Ildikó

Május 30-án tartotta éves rendes közgyűlését az ország egyik legnagyobb plakátcége, a Publimont Kft. Ebben önmagában még semmi furcsa nincsen, a legtöbb vállalat ilyenkor kerít sort erre az eseményre, hiszen a törvény szerint május vége előtt kell összeülnie a tulajdonosoknak. Ezúttal azonban a találkozón olyan emberek gyűltek össze, akikről egy évvel ezelőtt nagyjából elképzelhetetlen lett volna, hogy egy asztalnál üljenek.

A közgyűlésen a társaságot birtokló Mészáros Lőrinc mellett az egykori NAV-vezér Vida Ildikó, illetve Tóth Marianna vett részt. Márpedig utóbbi két üzletasszony korábban egyértelműen az Orbán Viktorral látványosan összebalhézó Simicska Lajos belső köréhez tartozott. Olyannyira, hogy az ominózus G-nap*Amikor Simicska médiumainak vezetése felállt, és a korábbi Fidesz-pénztárnok telefonos ámokfutást rendezett. után Tóth Marianna vette át például a Magyar Nemzet kiadójának vezetését, így ő irányította a céget abban az időszakban, amikor a lap kifejezetten kritikus volt a kormányzattal szemben.

Bár már a társaság összetétele is figyelemre méltó, ennél is érdekesebb, hogy hol tartották a közgyűlést.

A jegyzőkönyv szerint ugyanis az eseményre Simicska Lajos legendás rezidenciáján, a Radóc utca 8.-ban került sor.

A Radóc utcai házról rengeteg történet kering. A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után, amikor Simicska a csúcson volt, az oligarcha dolgozószobájának előterében és a ház teraszán állítólag rendszeresen miniszterek ültek arra várva, hogy eligazítást kapjanak a kormánypárt gazdasági hátországát lényegében egy személyben felügyelő Simicskától, aki mindent innen irányított. A több lap által is megírt történetek szerint ebben a házban döntöttek kinevezésekről, közbeszerzésekről, és állítólag itt őrizték egy széfben azt az opciós szerződést is, ami alapján Simicskáék már a nagy balhé után megpróbálták elhappolni a TV2-t a csatornát éppen akkor megvásárló Andy Vajna elől.

A Radóc utca 8.

Az egyáltalán nem fényűző családi ház tehát kifejezetten ikonikus helyszín, Simicska hatalmának egyik fontos jelképe. Ezért is van szimbolikus jelentősége, hogy a bizonyos szempontból az oligarchát váltó Mészáros Lőrinc itt ült össze elődje korábbi embereivel. Ebből a körből szépen szemezget a volt gázszerelő birodalma: múlt héten a Válasz Online írt részletes összeállítást arról, hogyan vonják be Simicska egykori bizalmasait Mészáros céghálójának építésébe. A lap cikkében Tóth Marianna és Vida Ildikó is feltűnt. Könnyen lehet, hogy a volt NAV-elnök rendszeresen megfordul a Radóc utcában, legalábbis ottjártamkor valószínűleg épp ő érkezett meg, majd miután kiszállt az autójából, gyakorlott léptekkel ment be a házba.

A Radóc utca 8. egyébként a közgyűlés idején már majdnem két hónapja közvetve Mészáros Lőrincé volt.

A tulajdoni lap szerint a házat a pár évvel ezelőtti plakátbotrányban érintett Mahir Zrt. birtokolja, márpedig sok más egykori Simicska-céghez hasonlóan áprilisban ezt is megszerezte a felcsúti milliárdos.

A Publimont közgyűlésén sok érdemi dolog mellesleg nem történt. Meghosszabbították az ügyvezető kinevezéstét, elfogadták a cég beszámolóját, és döntöttek arról, hogy a társaság annak ellenére sem fizet osztalékot, hogy még az utolsó Simicska-évben is 110 milliós nyereséget termelt. Persze utóbbiban szerepet játszhatott, hogy nagyjából 2018 közepétől már tudni lehetett, hogy tulajdonosváltás lesz a cégnél, amely lényegében a teljes Simicska-hagyatékkal együtt három lépésben (Simicska egykori állandó üzlettársát, a miniszterelnökkel is jó kapcsolatot ápoló Nyerges Zsoltot, illetve a Mészáros-birodalom jogi képviselőjét, Vörös Józsefet érintve) került Mészáros Lőrinchez.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem Nyerges lesz a Simicska-cégek végállomásaInformációink szerint átmeneti időre kerülhet csak Nyerges Zsolt nevére a teljes Simicska-birodalom. Még mindig tízmilliárdokat ér a csoport, amiből 60 milliárdot szedtek ki 2010 óta.

 

Így pedig a korábban egyik pillanatról a másikra elpárolgó állami megrendelések ugyanilyen gyorsan tértek vissza a Publimonthoz. A cég becslések szerint csak a tavalyi utolsó negyedévben több állami bevételhez jutott, mint a G-nap óta összesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy éve még Orbán lopott, ma már Soros szervezkedik Simicska egykori plakátjainHárom hónap alatt több állami hirdetéshez jutott Simicska Lajos korábbi plakátcége, mint a G-nap óta összesen. A csodához csak Mészáros Lőrinc érkezése kellett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Mészáros Lőrinc radóc utca 8. simicska lajos tóth marianna vida ildikó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.