Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. június 28. 13:24 Közélet

Havi 300 ezret kap lakhatásra Orbán új minisztere, miközben férje lakásával milliókat keresnek turistákon

A Budapestre érkező turisták már több mint tízezer lakás közül válogathatnak az Airbnb nevű, rövid távú kiadásra optimalizált honlapon. A belváros központi részén fekvő Károlyi Kert közvetlen szomszédságában is több mint száz kiadó lakás található. Ilyen a kert egyik bejáratánál lévő, tökéletesre airbnb-sített lakás, amelyben a Welcome Home felirattal vagy az elmúlt évek belsőépítészetét uraló fehér, szürke és faszínű tónusokkal együtt látszólag semmi különös nincs.

A lakás házigazdájának fotóján azonban egy átlagos szobáztatónál jelentősebb pályaívű házaspár volt látható még nemrég. Egyikük az igazságügyi miniszternek jelölt Varga Judit, a másik pedig a Diákhitel Központ szintén frissen kinevezett vezérigazgatója, Magyar Péter. (Miután a Miniszterelnökséget csütörtök délután megkerestük kérdéseinkkel, lecserélték az airbnb-s fotót, és már csak Magyar van rajta). A lakásban egy teljes felújítást követően, 2016 óta fogadnak vendégeket. A szállásról több mint kétszázan írtak véleményt, amelyek döntő többségében kifejezetten pozitívak a házigazdákról, bár a kommentek alapján Magyar Péter csak a foglalásokat intézi, a vendégek fogadását egy ismerős végzi.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy hogyan burjánzott el Budapesten az évi 35 milliárdos Airbnb-bizniszA VI. kerületben minden tizenötödik lakást kiadják Airbnb-n. Az összes budapesti szálláshely 15 százaléka itt van, most térképre vittük az összeset.

A lakáskiadás Varga Judit vagyonnyilatkozataiban is szerepel. A leendő miniszter tavaly júniusban és idén januárban is feltüntette az államtitkári juttatásán felüli jövedelemként a rövidtávú lakáskiadást. A nyilatkozata szerint a lakás férje tulajdonában áll, és férjével közös jövedelemként tünteti fel az évi körülbelüli bruttó négymillió forintot.

A vagyonnyilatkozatában ugyanakkor az is szerepel, hogy 2018 októberétől havi 300 ezer forintos állami juttatásban részesül hivatali lakáshasználat címén. A törvényi előírások szerint miniszterek és az államtitkárok részére jogosan lehet hivatali lakást biztosítani, ha Budapesten vagy vonzáskörzetében nincs lakásuk. Ez Vargára igaz is, mivel a vagyonnyilatkozata szerint Balatonhenyén vannak ingatlanjai. Ugyanakkor a jogszabály szerint a lakástulajdonlásnál az állami vezető házastársának lakásviszonyait is figyelembe kell venni.

Varga Judit államtitkárrá való kinevezése után 2018-ban. Fotó: Kovács Tamás/MTI

Magyar Péter*Aki Varga vagyonnyilatkozata alapján közös háztartásban él vele. viszont a tulajdonosa a kiadásra használt belvárosi lakásnak 2001 óta. Ez alapján tehát Varga férjének lakását közösen kiadják turistáknak évi bruttó négymillió forintért, miközben a saját lakhatásukat állami pénzből fedezik.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda a megkeresésemre azt közölte, hogy a törvényi előírás az, hogy a megfelelő lakásviszonyok biztosítva legyenek (a törvény homályosan úgy fogalmaz, hogy a lakásviszonyt „figyelembe véve” járhat a támogatás). Érvelésük szerint pedig Magyar Péter lakása egy 46 négyzetméteres, egylégterű ingatlan, ami három kisgyerek és két felnőtt számára nem ideális.

A tulajdoni lap alapján valóban 46 négyzetméteres a lakás, viszont az Airbnb-n úgy hirdetik a lakást Magyarék, hogy 76 négyzetméteres, mivel egy 30 négyzetméteres felső szintet is kialakítottak a nagy belmagasságú lakásban. Az egyterűség meg abból adódik, hogy 2016-ban – amikor még nyilván nem tudhatták, hogy később ez számíthat – éppen rövid távú kiadásra optimalizálták a felújítással.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFérjével egyszerre emelték fel Orbán miskolci ékszerdobozból induló új miniszterétAz egykori bírósági fogalmazó Varga Judit lesz az új igazságügyi miniszter, férjét pedig éppen pár hete nevezték ki a Diákhitel Központ élére.

A sajtóiroda másik magyarázata pedig az volt, hogy Varga ezelőtt kilenc évig Brüsszelben élt, így saját budapesti ingatlannal nem rendelkezik. Ez amiatt visszás érv, mert Varga vagyonnyilatkozata alapján a külföldi távollét attól nem tartotta vissza, hogy Balatonhenyén férjével felhúzzanak egy 195 négyzetméteres családi házat a brüsszeli évek alatt. Lakhatásra egyébként Brüsszelben sem kellett nagyon költeniük. Magyar Péter a házaspár brüsszeli évei alatt dolgozott Magyarország Európai Unió Melletti Álladó Képviseleténél, és ezalatt a jogszabályok alapján végig ingyen lakhattak, mivel erről a képviseletnek kell gondoskodnia.

A Miniszterelnökség arra a kérdésemre nem válaszolt, hogy etikai szempontból mennyire tartják helyénvalónak, hogy egy államtitkár férje lakásának kiadásából jelentős bevételhez jut, miközben lakástámogatást igényel. A lakáskiadásból bejövő 4 millió forint adózás után nagyjából ugyanannyi lenne, mint az államtól egy évre kapott 3,6 millió forint.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ újonnan kinevezett vezérigazgatója. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Magyar és Varga fizetése sem feltétlenül indokolná a lakástámogatás igénybe vételét, még ha az nem is szociális helyzethez van kötve. Az államtitkárok fizetése tavaly május óta bruttó 1,3 millió forint. Ez miniszterként magasabb lesz Varga számára, az igazságügyi miniszteri poszttól búcsúzó Trócsányi László havi bruttó fizetése 1,7 millió forint.

Magyar Péter nála is jobban keres. A brüsszeli évek után 2018 szeptemberétől az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) EU jogi osztályát vezette. Az MFB honlapján 2017-es a legfrissebb bérezési lista, az alapján egy igazgató alapbére havi 1,5 és 2,35 millió forint között mozog*Az nem derül ki, hogy ez bruttó vagy nettó összeg.. Magyar tavaly novemberben került be a Diákhitel Központ igazgatóságába, egy szintén 2017-es bérlista alapján ott havi 400 ezer forintot kap egy igazgatósági tag. Pár hete nevezték ki vezérigazgatónak, ezért a pozícióért a 2017-es lista alapján havi 3,5 millió forintos alapbér jár*Szintén nem egyértelmű, hogy ez bruttó összeg-e..

Varga nem az egyetlen miniszter, akinél kételyek merülnek fel a lakásviszonyaival kapcsolatban. Tavaly több cikket is írtunk arról, hogy az akkor frissen közvagyonért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Bártfai-Mager rózsadombi lakásában az államot több milliárd forint közpénzzel megkárosító cégháló működött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet airbnb Magyar Péter Varga Judit Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.