Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 12. 17:01 Közélet

Kiderült, hogy sokkal drágább lesz, minden rekordot megdönt a Budapest-Belgrád vasút magyar szakasza

Közleményben tudatta ma Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus Global, hogy aláírta a Soroksár-Kelebia vasút felújítására vonatkozó szerződést az a konzorcium, amelyben az egyik érdekeltsége is részt vesz. Ebben önmagában túl sok újdonság nincs, erről a G7 már múlt pénteken beszámolt, és az aláírást még aznap megerősítette a Pénzügyminisztérium közleménye.

A közleménnyel mindenesetre hivatalossá vált, hogy valóban az a három cég alkotja a nyertes konzorciumot, amelyről az Index korábban írt: a Mészáros-cég RM International Zrt., továbbá kínai partnerei, a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft. és a China Railway Electrification Engineering Group (Magyarország) Kft.

Szintén ma jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben a tender eredménye, és ebből kiderültek az alvállalkozók is. Ahogy azt a 24.hu már megírta, megtalálható köztük három további Mészáros-cég, az R-Kord, a V-Híd, valamint a Fejér-B.Á.L. Érdekes, hogy a kínai alvállalkozók között megtalálható jóformán az összes olyan, amellyel az amerikai kormány az elmúlt egy évben tengelyt akasztott, főképpen a ZTE és a Huawei. Nem hatott tehát az amerikai nagykövetség figyelmeztetése, ez a projekt nem a magyar-amerikai, hanem a magyar-kínai barátság terepe.

A legérdekesebb azonban az ár, amelyet eddig nem tudtunk. Nos, a szerződés szerint ez 2 078 636 973 dollár, azaz mostani árfolyamon mintegy 590 milliárd forint. Ez két ok miatt is megdöbbentő összeg.

Az egyik, hogy amikor valamelyik kormánytag – leginkább Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – hasonló összeget (nettó 525 milliárd forint plusz 10 százalék tartalék keret, illetve a beruházás 85 százalékát fedező kínai hitel költségeivel együtt 750 milliárd forint) említett, akkor azt eddig a Budapest-Belgrád projekt teljes magyarországi szakaszára értette. Vagy legalábbis hagyta, hogy mindenki így értse.

Csakhogy az nem Soroksártól kezdődően tart Kelebiáig (a szerb határig), hanem Ferencváros állomástól.

A Soroksár-Kelebia 152 kilométeres hosszához képest a Ferencváros-Soroksár 9 kilométere nem tűnik soknak, csak éppen itt – egy szakaszon – át akarják helyezni a síneket, ami miatt pár éve hirtelen 80 milliárddal ugrott meg a projekt tervezett költsége. (A térképen a fővárosra nagyítva látható a mostani és a tervezett nyomvonal is, a nevük a vonalra kattintva olvasható.)

Azt nem lehetett tudni, hogy mennyiről indult a plusz 80 milliárd a Ferencváros-Soroksár szakaszon, de az látszik, hogy mivel a korábban közölt összeg csak a Soroksár-Kelebia szakaszra elég, ezen felül lesz még egy legalább 100 milliárdosra becsülhető számla is. Ez azt is jelenti, hogy

az első bejelentés 472 milliárd forintjához képest máris közel 50 százalékkal drágult a projekt, pedig még egyetlen kapavágás sem történt.

A másik ok, amiért megdöbbentő az 590 milliárdos cech, hogy ezzel a Soroksár-Kelebia lesz Magyarország messze legdrágább vasúti beruházása, miközben nagyon könnyű terepen kell dolgozni. Eddig ezt a címet az Ercsi és Pusztaszabolcs közötti vasútfelújítás birtokolta, ahol az egy kilométerre vetített költség 3,16 milliárd forint. Ezt a Soroksár-Kelebia fölényesen kenterbe veri, mert itt a fajlagos költség jelen állás és dollárárfolyam mellett 3,88 milliárd forint lesz. Egyébként Ercsi és Pusztaszabolcs között is dolgozik egy Mészáros-cég, a Mészáros és Mészáros Kft.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAláírták az 500 milliárdos szerződést a projektről, amire nincs szükségAláírták a Soroksár-Kelebia vasút felújításáról szóló, részben kínai hitelből finanszírozott szerződést, amely a Budapest-Belgrád projekt legnagyobb része. A munka a tervezéssel együtt várhatóan öt évig tart.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Budapest-Belgrád vasút kelebia Mészáros Lőrinc soroksár vasútépítés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.