Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 17. 17:42 Közélet

Évek óta dolgozik az eltűnésén a Google vezére

Két héttel ezelőtt egy kongresszusi meghallgatáson kellett magyarázkodnia a legnagyobb amerikai tech-vállalatok vezetőinek. Többek között zavaros adatgyűjtésekről és a 2016-os választást befolyásoló orosz dezinformációs hadjáratáról kérdeztek az amerikai politikusok. A meghallgatáson részt vett a Facebook és a Twitter egy-egy vezetője, de a Google társalapítóját, Larry Page-et hiába hívták meg, a széke üresen maradt.

Page a Google de facto vezetője és a Google anyacégének, az Alphabetnek a vezérigazgatója, amely a világ harmadik legnagyobb cége a piaci kapitalizáció alapján. Page amellett, hogy a világ egyik leggazdagabb, a világ egyik legnagyobb befolyású embere is, miután a Google-nek hét olyan szolgáltatása is van, amelynek több mint egymilliárd felhasználója van (Google Maps, YouTube, Chrome, Gmail, Search és Google Play).

Larry Page üres széke. Fotó: AFP

Page távolmaradása a meghallgatásról azért is volt látványos, mert ezzel egyáltalán nem segített a Google némileg megtépázott tekintélyén. Ugyanis hiába növekednek folyamatosan a Google bevételei, húszéves története legnagyobb kihívásai elé néz. Világszerte egyre hangosabban kritizálják az adatgyűjtései, a hirdetési piac letarolása vagy több szolgáltatás monopolizálása miatt. Az Európai Bizottság júliusban rekordmértékű, 4,3 milliárd eurós bírságot szabott rá ki azért, mert a vállalat versenykorlátozó módon próbálta tovább erősíteni pozícióját több piacon is.

A Bloomberg Businessweek szerint meglepő volt, hogy Page nem állt ki az amerikai képviselők elé megvédeni a Google-t, viszont az erről szóló hosszú cikkéből az derült ki, hogy nemcsak Washingtonba nem utazott el, hanem a Google környékén is egyre kevesebbet tudnak róla. Page mindig is visszahúzódó természetű volt, de az utóbbi pár évben szinte teljesen eltűnt a közvélemény elől. 2013 óta nem vett részt egy termékbemutatón sem, és 2015 óta nem nyilatkozott a sajtónak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztő piaca van az adatoknak, amiket önként és ingyen adunk oda a Google-nek és a FacebooknakAz internethasználók tevékenysége nyitott könyv az online hirdetők számára, és ebben a rendszerben lehetetlen megmondani, hogy ez ki felelőssége.

Page azonban nemcsak a médiát kerüli, hanem a Bloomberg által megkérdezett Google-munkatársak is keveset tudtak arról, hogy mivel is tölti idejét a főnökük. Többen is azt mondták, hogy a 45 éves Page lényegében visszavonult, és tevékenysége láthatatlan a cégcsoport döntő részéből nézve. A Page-hez közel állók szerint főnökük továbbra is elkötelezett, bár a Google napi problémái szerint inkább a jövő technológiai kérdései izgatják a leginkább.

Page tartózkodó jelleme korábban inkább szimpátiát szült a közvéleményben, és ez talán arra is hatással volt, hogy a Google-t kevesebb támadás érte a Facebooknál az elmúlt egy évben, miközben ugyanúgy több adatgyűjtési botránya is volt. Page mostani passzivitása azonban komoly kétségeket ébreszt azzal kapcsolatban, hogy ki és hogyan fog szembenézni a több milliárd felhasználót érintő problémákkal.

Míg a Facebook és a Twitter vezérigazgatói, Mark Zuckerberg és Jack Dorsey már a kongresszusi meghallgatás előtt többször is bocsánatot kértek a szerintük akaratlanul elkövetett hibákért, amelyeknek prioritásként kezelik a megjavítását, velük ellentétben Page még egy sajnálkozó közleményt sem adott ki.

A Bloombergnek több forrás is azt mondta, hogy amikor Eric Schmidt után 2011-ben Page lett a Google vezérigazgatója, heti 80 órát dolgozott, falta a különböző cégvezetésről szóló könyveket, és tanulmányozta a példaképének tekintett menedzserek, mint például Warren Buffett módszereit. Egy idő után azonban láthatóan egyre inkább belefáradt az operatív folyamatok követésébe és a profit hajszolásába, és fokozatosan a kutatás-fejlesztés felé fordult a figyelme.

Sergey Brin (balra) és Larry Page, a Google két alapítója egy 2004-es képen. Fotó: AFP

A munkatársai szerint egyre több időt tölt el a Karib-tengeri magánszigetén, bár ez nem jelenti azt, hogy hedonista életet élne. Továbbra is rálát az Alphabet különböző leánycégeire, de homályos, hogy mennyire foglalkozik velük. Ha érkeznek hozzá kérdések a Google alkalmazottaitól, azokat általában továbbítja másnak. A napi működést érintő döntésekbe már nem is folyik bele, és érezhetően csak egyes kutatási projektek érdeklik igazán.

A cégcsoport 2015-ös újraszervezése is a fokozatos visszavonulását szolgálta. Azzal, hogy a különböző cégek bekerültek egy ernyőszervezet, az Alphabet alá, Page elérte azt, hogy megszabaduljon a legtöbb feladatkörétől, az Alphabet vezéreként viszont így is megtartotta befolyását, és több ideje lett a jövőbeni projektjeire. Page például három olyan céget hozott létre, amelyek repülő autók kifejlesztésével foglalkoznak, de ezzel együtt a legtöbb projektje nem tartott sokáig.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adatkezelés adatvédelem Alphabet google Larry Page Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.