Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. szeptember 14. 10:32 Közélet, Pénz

Lassan a MÁV állandó beszállítója lesz az Orbán-család

Néhány hónapon belül két tízmilliós nagyságrendű szerződést is kötött az miniszterelnök édesapjának érdekeltségébe tartozó Dolomit Kft.-vel a MÁV. A 24.hu korábban már beszámolt róla, hogy a vasúttársaság júniusban 24,5 millió forint értékben szerzett be különböző anyagokat a társaságtól, az állami cég legfrissebb szerződéslistájából azonban kiderül: azóta újabb megállapodást is kötöttek a felek. A július 6-án aláírt keretszerződés értelmében Orbán Győző vállalata az év végéig 49 millió forintért szállíthat dolomitot a MÁV-nak.

Az összeg azért érdekes, mert a jogszabályi előírások szerint a vasúttársaságnak 50 millió forint feletti árubeszerzésre már közbeszerzést kellett volna kiírnia. A körülményes procedúrát azonban így még pont sikerült elkerülni.

Nem ez az első eset egyébként, hogy az Orbán-család valamelyik vállalata megbízást kap az állami vasútcégtől, sőt még csak arra sem ez az első példa, hogy a szerződés összege nagyon közel esik a közbeszerzési értékhatárhoz. Tavaly a NAKK Zrt.-vel kötött egy 49,8 és egy 49 milliós megállapodást a MÁV „töltésképző anyagok” beszerzésére. Márpedig ez a vállalat 2017 végéig a kormányfő testvére, Orbán Áron tulajdonában volt.

Különösen érdekes, hogy a MÁV egy kifejezetten friss, és referenciával nem igazán rendelkező vállalkozást választott ezeknél a beszerzéseknél.

Orbán Áron cége 2016-ban ugyanis még csak 21 milliós árbevételt csinált, ehhez képest a vasúttársaság már 2017 márciusának elején közel 50 millió forintért rendelt tőlük.

A MÁV-os megállapodások ennek megfelelően nagymértékben hozzájárultak az Orbán-cég felfutásához: összértékük a robbanásszerűen növekvő NAKK Zrt. teljes tavalyi árbevételének több mint nyolcada volt*Igaz, ezt az összeget nem biztos, hogy teljes egészében megkapta 2017-ben a vállalat, a szerződések ugyanis túlnyúltak az előző éven. Az egyiknél 2018. márciusi, a másiknál 2019. júliusi dátumot adtak meg lejáratnak.. A Dolomit Kft.-nél ekkora hatása nem lesz a mostani szerződéseknek, mivel a vállalat jó ideje milliárdos árbevételt termel évente. Ráadásul elég hatékonyan, hiszen csak a kormányfő édesapja bő 2,4 milliárd forintnyi osztalékhoz jutott a cégből az elmúlt három évben*Orbán Győző a részvények 50,6 százalékát birtokolja..

 

Ettől függetlenül a közvetlen és a közbeszerzési értékhatártól éppen csak elmaradó állami megrendelések elég komoly változást jelentenek a miniszterelnök családjának cégeinél. Ezek a vállalatok ugyanis még azt követően is sokáig igyekeztek – legalábbis látszólag – távol tartani magukat az állami vállalatoktól és beruházásoktól, hogy Orbán Viktor közvetlen környezetében mások rohamosan elkezdtek gazdagodni. Ebben végül Simicska Lajos lázadása hozott változást, aminek az Orbán-család vállalataira gyakorolt hatásáról a Direkt 36 számolt be igen részletesen még tavaly. A G-nap után a cégcsoport egyre közelebb került az állami pénzekhez, ám egy ideig még ekkor is inkább az volt jellemző, hogy különböző nagyobb állami projektekben valamennyire rejtve, alvállalkozóként jelent meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz dolomit kft MÁV NAKK Zrt Orbán Áron Orbán Győző Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.