Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. március 2. 12:10 Közélet, Pénz

A keleti nyitás meghirdetése óta folyamatosan csökken az unión kívüli magyar export aránya

Hiába hirdetett a magyar kormány keleti (aztán később déli) nyitást, a KSH adatai szerint egyáltalán nem nőtt a teljes külkereskedelemhez viszonyítva az Európai Unión kívüli régiókba a magyar export. Továbbra is a kivitel közel négyötöde irányul az Európai Uniós tagállamokba, miközben a harmadik országokba az export ötöde.

Sőt, 2011 óta folyamatosan csökken az unión kívüli export részaránya a teljes külkereskedelmen belül. Az elmúlt nyolc évben 2011 volt a csúcs év, ekkor a magyar kivitel közel 24 százaléka irányult harmadik országokba, míg tavalyra ez ismét 20 százalék közelébe esett. Tehát éppen akkor kezdett el esni a harmadok országokba irányuló kivitel aránya, amikor meghirdették a keleti nyitást.

A kabinetnek nem volt szerencséje, hiszen éppen akkor vezették be az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, amikor az új piacok meghódítását és a keleti partnerországokba irányuló kivitel emelését kezdték ösztönözni. A kínai gazdaság növekedési üteme is lelassult. Ugyanakkor az USA-val folytatott külkereskedelem aránya nőtt az utóbbi években, ezért ha szűken, az EU-n kívüli fejlett országok nélkül vesszük a keleti nyitást, az még jobban esett volna.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt is megmutatták, hogy nem érdemes a jól bevált recepten változtatni, hiszen az EU tagállamaival zökkenőmentes a kereskedelem. Az alábbi grafikonból jól látszik, hogy az unióba irányuló export minden évben sokkal nagyobb ütemben nőtt, mint az EU-n kívüli országok esetében.

 

A KSH legfrissebb adatai szerint tavaly új rekord volt a külkereskedelemben, miután 31 ezer milliárd forintra nőtt a kivitel forintban számított értéke. Igaz ugyan, hogy nagyrészt a hazánkban működő, külföldi tulajdonú feldolgozóipari cégeknek köszönhető a növekedés.

A kormány sem erőlteti ma már a keleti, majd a 2015-ben meghirdetett déli nyitás politikáját. Bezárták a kereskedőházakat, amelyek több milliárd forintnyi közpénzt emésztettek fel, látható eredmény nélkül. Csak 2014-ben 2,3 milliárd, majd egy évre rá brutális, 5,9 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Ezt követően indult el a keleti nyitás jegyében létrehozott ázsiai kereskedőházak bezárási hulláma. Tavaly év végén pedig a déli nyitás során kialakított afrikai és dél-amerikai kirendeltségeket záratta be a kormány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz export keleti nyitás kereskedő házak KSH külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.