Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. január 24. 12:10 Közélet

Közel ezren sztrájkoltak a hatvani Bosch-gyárban

Az első becslések szerint a műszakban részt vevő fizikai dolgozók közel 80 százaléka vett részt a szakszervezetek által szervezett sztrájkban a hatvani Bosch gyárban. Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke a G7-nek elmondta: ma reggel mintegy 1500 fizikai dolgozó volt műszakban, és ezer fő felett lehetett a sztrájkolók száma, bár a jelenléti íveket jelenleg is ellenőrzik.

Kozma szerint a gyár működése 95 százalékban „bénult meg” a ma reggel 9 és 11 között tartott figyelmeztető sztrájk idején. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, hogy a szellemi munkavállalók eközben nem támogatták a munkabeszüntetést. – Inzultus nem volt, a munkatársak fegyelmezetten viselkedtek, az étkezőkben kellett gyülekezniük, ahol a szakszervezetek ismertették a tárgyalások állását – mondta Kozma Zsolt. Az érdekvédelmi szervezetek sikeresnek tartották a munkabeszüntetést.

Megkerestük a Robert Bosch Elektronika Kft.-t, a cég közlése szerint körülbelül nyolcszázan csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. – A Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését. A fizetéseket minden esetben úgy kell meghatároznunk, hogy a munkavállalók korrekt béreket kapjanak és emellett az éles piaci versenyben a versenyképességünk megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe – közölte a vállalat. A cég közlése szerint decemberben kezdődtek a bértárgyalások, a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók bére a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedik idén.

Ezt azonban kevesellte a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete és a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a dolgozók 15 százalékos béremelést, negyedéves jelenléti prémium kifizetését – háromhavonta fejenként mintegy 100 ezer forintot – és, miután idén ünnepli húszéves fennállását az elektronikai gyár, jubileumi prémium kifizetését kérték a cégvezetéstől. Hiába adott tavaly kimagaslóan magas, átlagosan 18 százalékos fizetésemelést a vállalat, így is csak 989 forintra rúg az operátorok kezdő órabére, ami a térségben egyáltalán nem számít soknak.

 

A krónikus munkaerőhiány a feldolgozóipart különösen sújtja, nagyon nehéz olyan munkavállalót találni, aki három műszakban dolgozna a szalag mellett, sokszor hétvégén is. Az ágazatban egyre nagyobb a fluktuáció, és ahogy a Napi.hu beszámolt róla, egyre több bevándorló is dolgozik a gyárakban. A feldolgozóipari üzemek jellemzően alacsony hozzáadott értéket képviselnek, a külföldi vállalatok ezért előszeretettel helyezik olyan országokba a termelés ezen részét, ahol olcsóbb a munkaerő. Emellett óriási előny, hogy Magyarországon nem kell megnyomni a stop gombot, hiszen hétvégén is mennek a gépsorok. Ez ma már Németországban szinte elképzelhetetlen az erős szakszervezetek miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet béremelés bértárgyalás Bosch Hatvan sztrájk Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 25. 08:56 Közélet

Gyomros a magyar gazdaságnak: fél hónapra teljesen leállhat Budapesten a konténerszállítás

Olyan rosszul ütemezték a pályafelújítást, hogy a nemzetközi áruforgalom tizedét lebonyolító terminálok egyikére sem lehet majd eljutni.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.