Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. december 1. 06:52 Közélet

Észrevetted, hogy te is e-beteg lettél?

Bár a kormány nem verte túl nagy dobra, 2017 novembere mégiscsak történelmi mérföldkő a magyar egészségügy történetében. A hónap elején ugyanis az ágazat fontos lépést tett a XXI. század kapuja felé: elindult az egészségügyi szolgáltatók közös, felhő alapú informatikai rendszere, ami ha minden jól megy, hamarosan az összes egészségügyi szolgáltatót összefogja majd, a háziorvosoktól kezdve a kórházakon át a patikákig. Vagyis a betegeknek hamarosan nem kell vizsgálatról vizsgálatra magukkal cipelniük a korábban kapott betegdokumentációkat, mert – ha nem tiltjuk meg – az orvosok mindent látni fognak rólunk egy helyen.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) névre keresztelt rendszer első moduljaként a páciensek számára leginkább látható e-recept indult el, amit december 15. után elvileg minden szolgáltatónak – legyen az kórház, háziorvosi rendelő vagy patika – már használnia kellene. Csakhogy egyelőre főleg csak a gyógyszertárak tudták megoldani az EESZT-hez való csatlakozást, így az e-recept rendszert többségében ők működtetik egyoldalúan.

Az orvosoknak még egy évig nyitva áll egy kiskapu, de a jelenlegi határidők szerint 2018. november 1-jétől minden állami és magánszolgáltatónak ugyanabba az internetes felhőbe kell majd feltöltenie a betegadatokat, köztük a vényeket is.

Az e-egészségügy elindulásának óriási a jelentősége, az összes állampolgárt érinti, ennek ellenére a kormány nem sokat tett eddig azért, hogy széleskörűen tájékoztassa róla az állampolgárokat. Az EESZT-ről szóló első cikkünkben összeszedtük, hogy mit kell tudnod az eddigi változásokról, és az e-recept rendszer jelenlegi működéséről, illetve nem működéséről.

Bár az EESZT ötletét az érintettek dicsérik, a megvalósítás útján azért sok a zökkenő. Következő cikkünkben a rendszer bevezetésének körülményeit mutatjuk majd be, ami magyarázatot ad az e-recept indulásának nehézségeire, és talán arra is, hogy miért nem kommunikál túl sokat az egészről a kormány.

Mindnyájan e-betegek lettünk

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér egy felhő alapú informatikai rendszer, amiben ha majd minden szükséges fejlesztés sikeresen lezajlott, minden TAJ-számmal rendelkező páciens adatai, vizsgálati dokumentumai, elektronikus vényei, beutalói egy helyen lesznek tárolva elektronikusan. A kórházak és háziorvosok – ha másképp nem rendelkezünk – ebben láthatják és írhatják a betegprofilunkat, kórtörténetünket, ami segíti őket a helyes kezelés meghatározásában. A patikusok csak a felírt elektronikus vényeinket látják, így az orvosokkal együtt ők azt tudják lekövetni, hogy mely receptjeinket váltottuk ki, és melyeket nem. Természetesen saját profiljukhoz a páciensek is hozzáférnek, és azt is láthatják, hogy ki fért hozzá az adataikhoz, mivel a rendszer biztonsági okok miatt minden hozzáférést rögzít.

Fontos tudni, hogy az állam előzetesen eldöntötte helyettünk, hogy a rendszer indulásakor ki, mit láthat a térben elérhető egészségügyi adatainkból, amivel ha valaki nem ért egyet, magának kell másképp rendelkezni.

Alapbeállításként a páciensek kezelőorvosa és a kezelésükben résztvevő lekérdező orvosok számára a legtöbb korábbi vizsgálati dokumentum, vény, illetve betegadat hozzáférhető. Ebbe beletartozik a fogyatékosság, az implantátum, az onkológia, a TBC, az urológia, a fejlődési rendellenességek, a nemi identitással kapcsolatos eltérések, a nőgyógyászat és a transzplantáció területe is. Az alapbeállításban mindössze annyi korlátozás szerepel, hogy a nemibetegségek adataihoz, a HIV/AIDS vizsgálatok eredményéhez, illetve a pszichiátriai betegadatokhoz csak az illetékes szakorvosok férhetnek hozzá. Bár a november előtti egészségügyi adataink még többnyire nem láthatóak a térben, azokat a tervek szerint hamarosan öt évre visszamenőleg fel fogják tölteni a rendszerbe.

Az a 2,5-3 millió ember, aki rendelkezik Ügyfélkapuval, itt találja meg az EESZT Digitális Önrendelkezés funkcióját, ahol módosíthatja, ki legyen jogosult megnézni az adatait, illetve meg is tilthatja, hogy azok alapesetben hozzáférhetőek legyenek mások számára (ha épp nincs lehalva az egész EESZT-rendszer). Mindenki másnak, aki rendelkezni szeretne a betegadatai védelméről, el kell mennie egy kormányablakhoz, ahol szintén módosíthatja a beállításokat. Sürgősségi ellátás esetén, indokolt esetben ugyanakkor a korlátozó beállítások ellenére is hozzáférhet az orvos az adatainkhoz.

Egyelőre csak az e-recept rendszer indult el, de az is csak félig

A különböző típusú betegadatokat különböző modulok kezelik a térben. A november 1-jén elindult e-recept rendszer az első ilyen modul, a legszagosabb eleme a rendszernek, ami a leginkább kézzelfogható a páciensek számára.

Ahhoz, hogy az EESZT-ben minden modul rendeltetésszerűen működni tudjon, és az információ megfelelően áramoljon a felhőben, az egyik alapfeltétel, hogy minden egészségügyi szolgáltató csatlakozni tudjon hozzá, ám ez eddig nem történt meg.

Egyelőre csak az e-recept funkciót használják a térben, és azt is főleg csak a patikusok. A gyógyszertáraknak ugyanis előírták, hogy november 1-jéig csatlakozniuk kell az elektronikus vényeket kezelő rendszerhez, amit ha nem tettek meg, eleshetnek a gyógyszerártámogatásoktól. Természetesen ezt egy patika sem engedheti meg magának, így náluk sürgető volt a határidő betartása. Bár egy október 31-én éjfél előtt megjelent kormányhatározat december 15-ig meghosszabbította a csatlakozás határidejét, úgy tudjuk, hogy mostanra már szinte az összes patika kapcsolódott a térhez.

A patikai rendszergazdai piac elég koncentrált, 6-7 cég biztosítja ezeket a szolgáltatásokat Magyarországon, ami miatt náluk hatékonyan tudott menni az átállás. A háziorvosi és a kórházi informatikai rendszerek piacán azonban több száz cég van, amelyeknek nem mindegyike végezte még el mindenhol a csatlakozáshoz szükséges fejlesztést. Az egyik nagy budapesti ügyeletes patika tapasztalatai szerint a páciensek döntő többsége novemberben is hagyományos vényeket hozott kiváltani, ami jól jelzi, hogy még kevés orvos használja az e-recept rendszert. Az egyik frekventált budai háziorvosi rendelő is alátámasztotta ezt, ahol november közepén még messze nem csatlakoztak az EESZT-hez, mert a rendszergazdájukra vártak. Az orvosi rendelők csatlakozásának csúszásához hozzájárulhat, hogy őket az idő sem sürgeti annyira.

Az orvosok számára ugyanis jövő év végéig nyitva áll a kiskapu, hogy a patikák így is, úgyis felküldik az összes kiváltott vényt az EESZT-be, hiszen nekik azt kommunikálta az állam, hogy csak így kaphatják meg az OEP-támogatást december 15. után. Tehát függetlenül attól, hogy az orvos e-receptet, vagy hagyományos vényt írt fel, abból a kiváltásakor ma már a végén mindenképpen elektronikus recept lesz a térben. A patikák informatikai rendszere a hagyományos vényből is e-receptet generál, és azt feltölti a térbe. Ezt elvileg a gyógyszertárban kapott nyugtánkon is feltüntetik.

2018 végéig egyébként az orvosok minden esetben kötelesek papírt vényt is adni a betegeknek, amit ha már e-receptről van szó, csak „felírási igazolásnak” hívnak, de szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos vény. A különbség mindössze annyi, hogy a már e-receptként felírt papírvényeken (amiknek a párja megtalálható a térben) van egy harmadik vonalkód is a recept közepén.

A pácienseknek tehát nem kell aggódniuk amiatt, hogy milyen vényt kapnak, ugyanis a régivel és az újjal is ugyanúgy kiválthatják a receptjeiket jövő év végéig, és mindkettő kiváltását rögzítik az EESZT-ben.

2018 után már csak három kivételes esetben írhatnak fel papírvényt az orvosok: 14 éven aluli gyermek részére, ha házhoz mennek egy beteghez, illetve ha saját maguknak írnak fel gyógyszert. Minden más esetben már elektronikus recept lesz, amit TAJ-kártyával és személyi igazolvánnyal, vagy e-személyivel lehet majd kiváltani. Ha nem maga a páciens váltja ki a receptet, akkor kérni tud majd róla ugyanúgy felírási igazolást, amivel bárki elhozhatja a gyógyszert a patikából.

Bár a térben elérhető e-recepteket elvileg már ma is ki kéne tudnunk váltani e-személyivel (ha nincs nálunk a papírvény), de a páciensek egyelőre nem sokra mennek vele a patikákban, ugyanis az e-személyi olvasók még nem tudják kiolvasni a TAJ-számot az elektronikus személyiből. Így ha papírvény nélkül szeretnénk e-receptet kiváltani, akkor egyelőre marad a sima személyi és a TAJ-kártya kombináció, de valószínűsíthető, hogy hamarosan az e-személyi is alkalmas lesz a páciensek azonosítására.

Hivatalosan még csak az e-recept modul indult el, de előbb-utóbb a beutalókat is elektronikusan kapjuk majd, és minden vizsgálati anyagunk felkerül majd a térbe. Lokálisan már eddig is voltak ilyen közös informatikai rendszerek, amin keresztül az egymás mellett lévő egészségügyi szolgáltatók könnyen hozzáfértek a szükséges betegadatokhoz (például, amikor a vérvételünk eredményét a beutaló háziorvosunk automatikusan megkapta), vagyis az eredményeinket és kórlapjainkat többnyire eddig is tárolták elektronikusan. A rendszer majd akkor fog teljesen működni, ha mindezek az adatok az EESZT-be is felkerülnek, és ott orvosunk és saját magunk számára is elérhetővé válnak Magyarország bármely pontjáról.

Fotó: G7

Közélet digitalizáció e-recept EESZT egészségügy patika Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2019. február 21. 06:52 Közélet, Vállalat

Közel 2000 milliárd forintért vásárolt már cégeket az Orbán-kormány

Némelyik jól teljesít, más csődbe ment, és van olyan is, amely már Mészáros Lőrincé. De alapvetően csak puffadt és puffadt az állam az utóbbi években.

Jandó Zoltán
2019. február 20. 12:18 Közélet, Pénz

Egy szerződés, aminek minden oldala 700 millió adóforintba kerül

Alig több mint két év alatt 56 milliárd forint ment el a kék plakátokkal és mostanában Soros György arcképével fémjelzett kampányokra.

2019. február 20. 11:06 Közélet

Neccesen halmozza a juttatásokat tíz parlamenti képviselő

Öt fideszes és öt ellenzéki képviselő egyszerre kap hivatali autót és üzemanyagkártyát, pedig egyszerre nem lehetne mindkettőt igénybe venni.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.