Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. október 14. 11:16 Adat, Élet

Elbukott a fociakadémia, árverezik a közpénzből épített öltözőt

Értékesítenék a felszámolás alatt álló Pásztói Utánpótlás Labdarugó Club egy épületét. Az elérhető információk alapján az épület uniós pénzből épülhetett, de az adóhatóság és a labdarúgó szövetség is megterhelte.

Mi történt? Pályázatot hirdetett a Pásztói Utánpótlás Labdarugó Club (PULC) sportöltözőként, irodaként, valamint szertárként is funkcionáló épületére a szervezet felszámolója.

  • A pályázatra október 24-ig lehet jelentkezni, az ajánlattételi időszak ezt követően kezdődik, és november elejéig tart.

Előzmények: a PULC kifejezetten korai utánpótlás-nevelő központ, még jóval a 2010-es évekre jellemző, közpénzből finanszírozott felfutás előtt alapították. A csapat eleinte jelentős sikereket is elért a nógrádi régióban.

  • A 2010-es évek végén azonban megroppant a klub, annak ellenére, hogy a társaság évről-évre tízmilliós nagyságrendben kapott tao-támogatást. A szervezet 2019-ben már veszteséget termelt, ezt követően pedig beszámolót sem adott le.
  • Ráadásul a tao-pénzekkel sem tudtak rendesen elszámolni, erre utal legalábbis, hogy az MLSZ 2020 elején először csak egy, majd 2021 őszén további öt évre kizárta a klubot a támogatási rendszerből (pdf). Ezzel az egyesületnek a legfontosabb pénzügyi forrása apadt el.
  • A most eladásra kínált építmény azonban eredetileg valószínűleg még nem tao-pénzből, hanem uniós vidékfejlesztési támogatásból épült. Biztosan azért nem lehet tudni, mert a PULC tao-kérelmei sem elérhetőek. Ráadásul a dátumok sem teljesen stimmelnek.

Számokban: a helyi önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint a klub számára az úgynevezett Leader pályázatban elnyert pénzből alakítottak ki új öltözőt és vizesblokk épületet 2014-ben (pdf). Sajtóhírek szerint 20 millió forintot kaptak erre a célra.

  • Taóból azonban ennél egy nagyságrenddel több pénz, egész pontosan 110 millió forint jutott az egyesületnek. Ebből is juthatott infrastruktúrára. Különösen, hogy a mostan meghirdetett pályázatban azt írják: az épület „gyártási éve” 2017 volt.
  • Az öltözőt 30 millió forintért hirdetik. A 120 négyzetméteres építmény azonban a kiírás szerint nem tehermentes: a NAV kettő, az MLSZ közel 54 millió forinttal terhelte meg (pdf). Ráadásul az a szakhatóság sem adott ki rá használatba vételi engedélyt (pdf).

Mi várható? Meglepő lenne, ha sokan jelentkeznének az épületért, amely logikusan csak helyben használható. Hasonló esetekben egy másik helyi sportklub szokott lenni a vevő, és ilyen Pásztón is van.

Felülnézet: korábban többször is írtunk róla, hogy a tao-rendszer egyik nagy problémája sokáig az ellenőrzések hiánya volt. Bár a sportszervezetek több száz milliárd forintnyi közpénzhez jutottak ebben a formában, ennek elköltését nem ellenőrizték megfelelően a hatóságok.

  • Később ez változott: mostanáig csak az MLSZ százas nagyságrendben zárt már ki szervezeteket a támogatási rendszerből (pdf). A rengeteg érintett miatt azonban az ellenőröknek nehéz tartani a lépést a támogatások kiutalásával.
  • Emiatt sokszor későn derülnek csak ki a visszaélések, ilyenkor pedig az elherdált közpénzt sem lehet már visszaszedni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vételár tizedét sem éri, amit közpénzből vett egy magyar futballklubTíz éve szabálytalanul költötték el a közpénzt Nyírbátorban, az akkor épített pályákat most árverezték el. De itt legalább volt mit eladni, nem csak lelépett valaki a pénzzel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz MLSZ asszisztálásával tűnt el a tao-pénzzel a fideszes polgármesterEgy történet, ami kicsiben megmutatja, mi a baj a százmilliárdokat megmozgató tao-rendszerrel. Hogyan nyúlhatják le a pénzt helyi haszonlesők, hogyan huny szemet efölött az MLSZ és miként vágja haza egy kisváros sportját az, aminek segítenie kellene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdték ellenőrizni a focicsapatokhoz érkező adómilliárdokat, de lehet hiábaA támogatások szabálytalan felhasználását eddig csak elvétve szankcionálták, és valószínűleg ezekben az esetekben sem lehet visszaszedni az átadott közpénzt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet labdarúgás öltöző Pásztó tao tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. október 8. 14:31 Adat, Közélet

Az első Orbán-kormány alatt épült annyi lakás, mint ami most ambiciózus cél lett

A Fidesz legelső kormányzása alatt évente átlagosan 24 ezer lakás épült, 2010 óta viszont már csak 15,5 ezer.

Torontáli Zoltán
2024. október 8. 12:19 Adat, Világ

Épp Kínával indul az e-autók miatt háború, pedig onnan jön a legtöbb high-tech termék

Kínából importálnak az uniós országok a legnagyobb értékben fejlett technológiájú termékeket.

Jandó Zoltán
2024. október 7. 15:00 Adat, Élet

Kettészakította az országot a minimálbér-emelés és a bevásárlóturizmus

Durván 70 milliárd forinttal többet hagytak a vásárlók a boltokban, mint egy éve, de a növekedés keleten volt jóval nagyobb ütemű.

Fontos

Koczóh Levente András
2024. október 12. 05:23 Élet

Ez van az ingyenes padlásfödém-szigetelés ajánlatok mögött

Nem átverés az ingyenes vagy majdnem ingyenes ajánlat, de érdemes megérteni a dolog hátterét is - hívja fel írásában a figyelmet a Green Policy Center szakértője.

Al-Hilal István
2024. október 11. 04:41 Pénz

Hogyan lehet befektetni egészségügyi cégekbe, hogy az ne legyen dupla vagy semmi játék?

A tudományos eredmények előrejelzése helyett a megbízható alapokkal rendelkező minőségi vállalkozások azonosítás lehet a nyerő megközelítés.

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.