Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 10. 06:55 Közélet, Pénz

Bővül a tao-bűnösök listája, de a pénzt már hiába várjuk vissza

Közel három tucat sportszervezetet zárt ki az elmúlt hónapokban a tao-támogatás rendszerből a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ). Ez nagyon komoly előrelépés, korábban ugyanis hat év alatt mindössze 16 egyesületet és céget szankcionáltak így, holott már jó ideje tudni lehet, hogy sokkal több helyen történt visszaélés.

A gond csak az, hogy a mostani eltiltások jórészt évekkel ezelőtti visszaélések miatt születtek, így sok esetben az érintett futballszervezetek még a szabálytalan felhasználás után is hosszú évekig gyűjtötték a közpénzt. Összesen 1,22 milliárdot, amiből nem biztos, hogy mindent szabálytalanul költöttek el, de az nagyon valószínű, hogy a töredékét sem kaphatták volna meg, ha megfelelően működik az ellenőrzési rendszer. A pénz visszaszerzésére ráadásul esély sincs, a nagyobb összeget begyűjtő sportszervezetek közül ugyanis több megszűnt, vagy éppen felszámolás-végelszámolás alatt áll.

A tao-rendszert az elmúlt években rengeteg kritika érte amiatt, hogy sok helyen ellenőrizetlenül költik a milliárdokat, a pénz egy jelentős részét különböző trükközésekkel egyszerűen lenyúlják, vagy nem úgy használják fel, ahogy kellene. Mivel – most már hivatalosan is – közpénzről van szó*A tao-támogatást a sportszervezetek tulajdonképpen a központi költségvetéstől kapják, amely lemond a javukra társasági adó-bevétele egy részéről. A csapatok egy előre összeállított programra kezdhetnek pénzt gyűjteni cégektől, amelyek azonban nem saját forrásból támogatják az érintett klubokat, hanem a nyereségük után fizetendő adót adják nekik ahelyett, hogy azt az államkasszába fizetnék be. az érintett sportszövetségeken, különösen a legtöbb támogatást jóváhagyó MLSZ-en, illetve a kormány részéről illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumán (EMMI) egyre nagyobb volt a nyomás, hogy csináljanak valamit. Bár különösen a kormány minden tao-s ügyben a végletekig húzza az időt, és az összes vonatkozó kérdést igyekszik negligálni, tavaly végre elindult valami az ellenőrzések területén.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdték ellenőrizni a focicsapatokhoz érkező adómilliárdokat, de lehet hiábaA támogatások szabálytalan felhasználását eddig csak elvétve szankcionálták, és valószínűleg ezekben az esetekben sem lehet visszaszedni az átadott közpénzt.

 

A dolgokat a minisztériumban kellett felpörgetni, az ellenőrzések ugyanis állítólag ott akadtak el. Korábban több érintett szövetség is jelezte, hogy ők ugyan elküldték az EMMI-nek ellenőrzéseik eredményeit, a tárca azonban semmit nem lépett a szabálytalankodók ügyében. Csak az MLSZ több száz program esetében állapította meg, hogy nem megfelelően használtak fel közpénzt, és tett javaslatot ezek visszafizettetésére, illetve bizonyos esetekben kizárásra, de az EMMI évekig nem csinált semmi. A minisztérium – egyébként vízilabdás ügyekben – tavaly tavasszal kezdett mozgolódni, miután több kínos kérdést is kaptak. Akkor hirtelen több felszólító levelet is kiküldtek olyan egyesületeknek, amelyek ügyeire konkrétan néhány héttel korábban rákérdezett a Transparency International Magyarország, illetve a Magyar Nemzet is.

Azóta pedig a többi sportág esetében is szép lassan beindultak a folyamatok. Az MLSZ másfél év után az idén év elején bővítette az eltiltott sportszervezetek listáját tízről 16-ra, majd most néhány hónappal később közel ötvenre. Magyarul az elmúlt bő fél évben négyszer annyi klubot szankcionáltak, mint amennyit az lőtte lévő hat évben összesen.

 

A G7.hu átnézte az összes érintett sportszervezet esetében, hogy mely idényekben mekkora támogatást hagytak számukra jóvá, és ezeket a kereteket milyen mértékben sikerült feltölteniük, azaz mennyi adóforintot irányítottak magukhoz. Az adatokból pedig az látszik, hogy a hatéves késlekedés elég komoly károkat okozhatott.

Bár az MLSZ azt nem közölte, hogy melyik szezon szabálytalanságai miatt zárták ki az egyes sportszervezeteket, több egyesületnél teljesen egyértelmű, hogy évekkel ezelőtti esetekről van szó. Ezt erősítették meg számunkra azok a sportszervezetek is, amelyekkel sikerült beszélnünk.

Van olyan 2018 elején eltiltott egyesület, amely utoljára a 2011/2012-es szezonban hívott le támogatást, azaz csak akkor követhetett el szabálytalanságot.

Olyan klubból pedig több is van, amely az elmúlt négy-öt idényben nem is nyújtott be támogatási kérelmet, mégis most szankcionálták. Utóbbi pedig még csak nem is azt jelenti, hogy ennyi idővel ezelőtt követtek el szabálytalanságot. Az ellenőrzés lassúsága miatt ugyanis teljesen általános, hogy a szabálytalankodók még évekig pályáznak a nem megfelelő felhasználás után is. Legalább hat olyan csapat van, ahol a kizárásra okot adó időszakot követően még legalább egy, de inkább 2-3 idényben pályáztak, és az MLSZ jóvá is hagyta programjukat*Csak éppen a pénzt nem sikerült valamiért összeszedniük..

A legextrémebb eset valószínűleg a Nyírbátori Football Club Sportegyesületé, amely az egyetlen igazán nagy hal a közel ötvenes listán. Az egyesület összesen 360 millió forintnyi tao-támogatáshoz jutott 2011 óta, ami az összes kizárással sújtott csapat teljes támogatásának 30 százaléka. És ebben az idei szezon még nincs is benne, pedig ahogy arról Baracsi Balázs elnök beszámolt lapunknak, az idén is nyújtottak be sportfejlesztési programot az MLSZ-hez.

 

Ebből már lehet sejteni: a hatalmas összeget a Nyírbátor úgy szedte össze, hogy minden évben pályázott, holott jelen állás szerint ezt egész biztosan nem tehette volna meg. Az elnök tájékoztatása alapján ugyanis egy régi, 2011-2012-es pályaépítés miatt meszelték most el őket. Azaz, ha működik az ellenőrzési rendszer, akkor a következő években, amikor egyébként szintén tízmilliókat gyűjtöttek így össze, nem is igényelhettek volna tao-pénzt.

Baracsi Balázs egyébként még bízik benne, hogy megváltoztatják a döntést. Elmondása szerint ugyanis utólag tudták csak meg, hogy utófinanszírozásos projektre kaptak támogatást, emiatt pedig kicsúsztak az időből, ezért nem tudtak megfelelően elszámolni.

Erre egyébként nem csak Nyírbátorban panaszkodtak, hanem máshol is. Gyöngyöshermán is az okozott gondot, hogy határidőn túl állították ki a számlát, igaz ők Takács Piroska elnök tájékoztatása szerint próbáltak hosszabbítani, de technikai okok miatt az informatikai rendszerbe ez nem került be. Náluk egyébként több év után egyszerűen visszaküldték a korábban postázott taós elszámolásokat, ami elég nehezen érthető lépés.

Gyöngyöshermán esete azért is érdekes, mert úgy tűnik, hogy őket most épp másodszor zárta ki az MLSZ, akárcsak Balatonszentgyörgyi SE-t. Mindkét egyesület szerepelt már az első tízes listán is, az idén év elején azonban látszólag újabb eltiltást kaptak.

Ezek a klubok azonban legalább még működnek, így, ha valóban bebizonyosodik a szabálytalanság, akkor van esély a nem megfelelően felhasznált támogatás visszaszedésére. Ez azonban nem mindenhol evidencia.

 

Az érintett sportszervezetek közül nagyjából minden negyedik szűnt meg, vagy áll a megszűnés küszöbén. Nem meglepő módon különösen nagy arányban indult felszámolás vagy végelszámolás azok ellen az egyesületek illetve cégek ellen, amelyek több tao-pénzből gazdálkodtak. Összesen nyolc olyan egyesület volt, ami több, mint 30 millió forintot gyűjtött össze az évek során így. Ezek közül kettő megszűnt, három felszámolás alatt áll, a működő háromból pedig kettő 2013 óta nem adott le éves beszámolót.

Közélet Pénz emmi labdarúgás MLSZ tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2020. január 24. 10:03 Közélet

Már modellezik a felcsúti kisvasút meghosszabbítását Bicskéig, csak éppen nem kisvasút lesz

A felcsúti stadiontól nem a kisvasút menne tovább Bicske irányába, helyette egy villamosított, normál nyomtávú pályát építenének ki.

Váczi István
2020. január 23. 06:54 Közélet

Évekre elúszhat a magyar vasúttörténet legdrágább fejlesztése

Megfeneklett a kínai-magyar kapcsolatok kirakatprojektje, a Budapest-Belgrád vasút magyarországi szakaszának fejlesztése. A magyarok a pénzre, a kínaiak a tervekre várnak.

Avatar
2020. január 21. 17:48 Közélet

Nem a módszertan a fő gond az inflációval, hanem az, hogy magas

Kétely övezi az inflációs mutatókat Magyarországon. De a helyzet az, hogy magas az infláció, és a hatóságok ezt csak erősítik.

Fontos

Avatar
2020. január 24. 16:21 Élet

Megőrülsz a Facebooktól? A viselkedési gazdaságtan segíthet

Csökkenteni lehet a közösségi média káros hatásain, ha bevetjük a viselkedési gazdaságtan trükkjeit.

Hajdu Miklós
2020. január 23. 16:47 Pénz

Annyira zuhan a forint, hogy kikényszerítheti a laza kamatpolitika végét

Lejtmenetben a forint, az infláció pedig a jegybank által megszabott határokat feszegeti.

Jandó Zoltán
2020. január 23. 10:54 Vállalat

Az MNB szerint is volt, aki korábban tudott a nagy T-Systems üzlet bukásáról

Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért éppen a problémás időszakban kávézgattak.