Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 10. 06:55 Közélet, Pénz

Bővül a tao-bűnösök listája, de a pénzt már hiába várjuk vissza

Közel három tucat sportszervezetet zárt ki az elmúlt hónapokban a tao-támogatás rendszerből a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ). Ez nagyon komoly előrelépés, korábban ugyanis hat év alatt mindössze 16 egyesületet és céget szankcionáltak így, holott már jó ideje tudni lehet, hogy sokkal több helyen történt visszaélés.

A gond csak az, hogy a mostani eltiltások jórészt évekkel ezelőtti visszaélések miatt születtek, így sok esetben az érintett futballszervezetek még a szabálytalan felhasználás után is hosszú évekig gyűjtötték a közpénzt. Összesen 1,22 milliárdot, amiből nem biztos, hogy mindent szabálytalanul költöttek el, de az nagyon valószínű, hogy a töredékét sem kaphatták volna meg, ha megfelelően működik az ellenőrzési rendszer. A pénz visszaszerzésére ráadásul esély sincs, a nagyobb összeget begyűjtő sportszervezetek közül ugyanis több megszűnt, vagy éppen felszámolás-végelszámolás alatt áll.

A tao-rendszert az elmúlt években rengeteg kritika érte amiatt, hogy sok helyen ellenőrizetlenül költik a milliárdokat, a pénz egy jelentős részét különböző trükközésekkel egyszerűen lenyúlják, vagy nem úgy használják fel, ahogy kellene. Mivel – most már hivatalosan is – közpénzről van szó*A tao-támogatást a sportszervezetek tulajdonképpen a központi költségvetéstől kapják, amely lemond a javukra társasági adó-bevétele egy részéről. A csapatok egy előre összeállított programra kezdhetnek pénzt gyűjteni cégektől, amelyek azonban nem saját forrásból támogatják az érintett klubokat, hanem a nyereségük után fizetendő adót adják nekik ahelyett, hogy azt az államkasszába fizetnék be. az érintett sportszövetségeken, különösen a legtöbb támogatást jóváhagyó MLSZ-en, illetve a kormány részéről illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumán (EMMI) egyre nagyobb volt a nyomás, hogy csináljanak valamit. Bár különösen a kormány minden tao-s ügyben a végletekig húzza az időt, és az összes vonatkozó kérdést igyekszik negligálni, tavaly végre elindult valami az ellenőrzések területén.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdték ellenőrizni a focicsapatokhoz érkező adómilliárdokat, de lehet hiábaA támogatások szabálytalan felhasználását eddig csak elvétve szankcionálták, és valószínűleg ezekben az esetekben sem lehet visszaszedni az átadott közpénzt.

 

A dolgokat a minisztériumban kellett felpörgetni, az ellenőrzések ugyanis állítólag ott akadtak el. Korábban több érintett szövetség is jelezte, hogy ők ugyan elküldték az EMMI-nek ellenőrzéseik eredményeit, a tárca azonban semmit nem lépett a szabálytalankodók ügyében. Csak az MLSZ több száz program esetében állapította meg, hogy nem megfelelően használtak fel közpénzt, és tett javaslatot ezek visszafizettetésére, illetve bizonyos esetekben kizárásra, de az EMMI évekig nem csinált semmi. A minisztérium – egyébként vízilabdás ügyekben – tavaly tavasszal kezdett mozgolódni, miután több kínos kérdést is kaptak. Akkor hirtelen több felszólító levelet is kiküldtek olyan egyesületeknek, amelyek ügyeire konkrétan néhány héttel korábban rákérdezett a Transparency International Magyarország, illetve a Magyar Nemzet is.

Azóta pedig a többi sportág esetében is szép lassan beindultak a folyamatok. Az MLSZ másfél év után az idén év elején bővítette az eltiltott sportszervezetek listáját tízről 16-ra, majd most néhány hónappal később közel ötvenre. Magyarul az elmúlt bő fél évben négyszer annyi klubot szankcionáltak, mint amennyit az lőtte lévő hat évben összesen.

 

A G7.hu átnézte az összes érintett sportszervezet esetében, hogy mely idényekben mekkora támogatást hagytak számukra jóvá, és ezeket a kereteket milyen mértékben sikerült feltölteniük, azaz mennyi adóforintot irányítottak magukhoz. Az adatokból pedig az látszik, hogy a hatéves késlekedés elég komoly károkat okozhatott.

Bár az MLSZ azt nem közölte, hogy melyik szezon szabálytalanságai miatt zárták ki az egyes sportszervezeteket, több egyesületnél teljesen egyértelmű, hogy évekkel ezelőtti esetekről van szó. Ezt erősítették meg számunkra azok a sportszervezetek is, amelyekkel sikerült beszélnünk.

Van olyan 2018 elején eltiltott egyesület, amely utoljára a 2011/2012-es szezonban hívott le támogatást, azaz csak akkor követhetett el szabálytalanságot.

Olyan klubból pedig több is van, amely az elmúlt négy-öt idényben nem is nyújtott be támogatási kérelmet, mégis most szankcionálták. Utóbbi pedig még csak nem is azt jelenti, hogy ennyi idővel ezelőtt követtek el szabálytalanságot. Az ellenőrzés lassúsága miatt ugyanis teljesen általános, hogy a szabálytalankodók még évekig pályáznak a nem megfelelő felhasználás után is. Legalább hat olyan csapat van, ahol a kizárásra okot adó időszakot követően még legalább egy, de inkább 2-3 idényben pályáztak, és az MLSZ jóvá is hagyta programjukat*Csak éppen a pénzt nem sikerült valamiért összeszedniük..

A legextrémebb eset valószínűleg a Nyírbátori Football Club Sportegyesületé, amely az egyetlen igazán nagy hal a közel ötvenes listán. Az egyesület összesen 360 millió forintnyi tao-támogatáshoz jutott 2011 óta, ami az összes kizárással sújtott csapat teljes támogatásának 30 százaléka. És ebben az idei szezon még nincs is benne, pedig ahogy arról Baracsi Balázs elnök beszámolt lapunknak, az idén is nyújtottak be sportfejlesztési programot az MLSZ-hez.

 

Ebből már lehet sejteni: a hatalmas összeget a Nyírbátor úgy szedte össze, hogy minden évben pályázott, holott jelen állás szerint ezt egész biztosan nem tehette volna meg. Az elnök tájékoztatása alapján ugyanis egy régi, 2011-2012-es pályaépítés miatt meszelték most el őket. Azaz, ha működik az ellenőrzési rendszer, akkor a következő években, amikor egyébként szintén tízmilliókat gyűjtöttek így össze, nem is igényelhettek volna tao-pénzt.

Baracsi Balázs egyébként még bízik benne, hogy megváltoztatják a döntést. Elmondása szerint ugyanis utólag tudták csak meg, hogy utófinanszírozásos projektre kaptak támogatást, emiatt pedig kicsúsztak az időből, ezért nem tudtak megfelelően elszámolni.

Erre egyébként nem csak Nyírbátorban panaszkodtak, hanem máshol is. Gyöngyöshermán is az okozott gondot, hogy határidőn túl állították ki a számlát, igaz ők Takács Piroska elnök tájékoztatása szerint próbáltak hosszabbítani, de technikai okok miatt az informatikai rendszerbe ez nem került be. Náluk egyébként több év után egyszerűen visszaküldték a korábban postázott taós elszámolásokat, ami elég nehezen érthető lépés.

Gyöngyöshermán esete azért is érdekes, mert úgy tűnik, hogy őket most épp másodszor zárta ki az MLSZ, akárcsak Balatonszentgyörgyi SE-t. Mindkét egyesület szerepelt már az első tízes listán is, az idén év elején azonban látszólag újabb eltiltást kaptak.

Ezek a klubok azonban legalább még működnek, így, ha valóban bebizonyosodik a szabálytalanság, akkor van esély a nem megfelelően felhasznált támogatás visszaszedésére. Ez azonban nem mindenhol evidencia.

 

Az érintett sportszervezetek közül nagyjából minden negyedik szűnt meg, vagy áll a megszűnés küszöbén. Nem meglepő módon különösen nagy arányban indult felszámolás vagy végelszámolás azok ellen az egyesületek illetve cégek ellen, amelyek több tao-pénzből gazdálkodtak. Összesen nyolc olyan egyesület volt, ami több, mint 30 millió forintot gyűjtött össze az évek során így. Ezek közül kettő megszűnt, három felszámolás alatt áll, a működő háromból pedig kettő 2013 óta nem adott le éves beszámolót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz emmi labdarúgás MLSZ tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.