Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. február 20. 15:38 Közélet

Elkezdték ellenőrizni a focicsapatokhoz érkező adómilliárdokat, de lehet hiába

A korábbiakhoz képest jelentősen bővült azoknak a futballcsapatoknak a listája, amelyeket a tao-támogatások nem megfelelő felhasználása miatt kizártak a tao-rendszerből. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) által közzétett adatok szerint most már 16 olyan egyesület van, amit 1-3 évre eltiltottak a további támogatástól* Az eddig kizárással szankcionált egyesületek listája, zárójelben a kizárás hossza évben: Verőcei Sport Egyesület (1), Levélfeldolgozóüzem SE (1), Gyöngyöshermán SZSE (2), Lébény SE (1), Egri Futball Kft. (3), Ercsi Tömegsport Club (3), Balatonszentgyörgyi Községi SE (1), Zámoly KSE (1), Börcs KSE (2), Vajszlói SE (1), Kisláng SE (3), Alsóberecki Sport Egyesület (3), Göcsej Sport Klub (1), Kisigmándi Községi Sport Klub (1), Szigetvári Zrínyi Miklós SE (2), Táti SE (3).

Néhány héttel ezelőtt a listán még csak tíz együttes szerepelt, ezek kizárásáról pedig kivétel nélkül még 2016-ban határoztak. Magyarul nagyjából másfél év alatt hat szabálytalankodó klubról sikerült döntést hozni. Pedig a szövetség több száz program esetében állapította meg, hogy nem megfelelően használtak fel közpénzt, és tett javaslatot ezek visszafizettetésére, illetve bizonyos esetekben kizárásra az ügyben illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumánál (EMMI). Bár mindez elég ijesztően hangzik, a lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a fejlemények azt mutatják, hogy a szaktárcánál, ha nem is villámtempóban, de elkezdtek dolgozni a tao-pénzek ellenőrzésén.

A tao-támogatási rendszer lényege, hogy a nyereséges vállalatok nem az államkasszába utalják a profitjuk után fizetendő társasági adót (tao), hanem egy általuk választott sport vagy kulturális szervezetnek adják azt. Korábban a kormányzat álláspontja az volt, hogy ezek vállalati támogatások, tavaly azonban a Kúria is kimondta, hogy közpénz.

A hazai sportéletbe 2011 óta több, mint 450 milliárd forint áramlott így, ebből 331 milliárd különböző sportklubokhoz, közel 130 milliárd pedig futballegyesületekhez. A tao-pénzek körüli visszaélésekről rengeteg rémtörténetet hallani, mind a színházak, mind a sportklubok esetében. Utóbbiak egy részét még az MLSZ-ben is elismerik.

 

Épp ezért lenne rendkívül fontos, hogy ha már azt évekig titkolták, mely cégektől áramlanak a milliárdok például a futballba, akkor legalább megfelelően ellenőrizzék az irdatlan összeg elköltését. Ez azonban eddig nem igazán valósult meg. Az ellenőrzés 2014-ig a Nemzeti Sport Intézet (NSI) nevű szervezet feladata lett volna, de ők nem igazán tettek ennek eleget. Épp ezért a munkát négy éve a sportszövetségek kapták meg. Az MLSZ korábban az átadás átvételről azt írta: az NSI-től megkapott kétezer darab elszámolás háromnegyedét az intézet nem ellenőrizte.

Vélhetően ugyanez volt a helyzet a többi szövetségnél is, amelyek így komoly lemaradással vették át 2014-ben a feladatot. Ezt persze még be lehetett volna hozni, és volt is olyan szövetség, ahol erre tettek kísérletet, a gond csak az, hogy a kormány részéről nem kapták meg a megfelelő támogatást. Az ellenőrzésekkel ugyanis a szövetségek mellett az EMMI-nek is van feladata: egyrészt a nagyösszegű (300 millió forintnál nagyobb) programokat nekik kell átnézni, másrészt a szövetségek javaslatára a szankciókról is ők döntenek*A törvényi szabályozás értelmében nem megfelelő felhasználás esetén a támogatás visszafizetéséről, és az esetleges büntetésekről – a szövetségek vizsgálati eredményei alapján – csak az EMMI dönthet..

A tárca azonban ezt finoman szólva sem kapkodta el. Tavaly a Magyar Nemzet írt róla, hogy a vízilabda-egyesületek a működésükre fordított tao-támogatás tizedét használták fel jogosulatlanul a rendszer bevezetését követő két évben. A szövetség ezt jelezte is az EMMI-nek, amely azonban semmit nem lépett az ügyben. Ebben változás csak akkor történt, amikor a Transparency International Magyarország (TI) hivatalos levélben kereste meg a minisztériumot, ezután ugyanis néhány héten belül több ügy végére is pont került.

Hasonló volt a helyzet az MLSZ-nél is. A labdarúgó-szövetség tavaly arról tájékoztatott, hogy az addig már bejelentett tíz lezárás mellett 30 ügyben kezdeményeztek hasonló intézkedést, de akkor még hiába. Vélhetően ezek közül zárult le most hat.

Biztosan azért nem lehet állítani, mert a szövetség, amely tavaly még készségesen válaszolt az erre vonatkozó kérdésekre, most nem volt túl közlékeny. A kizárt csapatok nevén, és a kizárás időtartamán kívül mást nem kívántak elárulni. Az ugyanakkor elég jól látszik, hogy – akárcsak korábban – most sem a legnagyobb halak akadtak fenn a hálón.

A tavalyelőtt kizárt tíz csapat esetében az MLSZ még közölte, hogy melyik években volt gond a tao-támogatásaik elköltésével. Így ezeknél viszonylag pontosan meg lehet állapítani, hogy nagyjából 160 millió forintot használtak fel rosszul. A mostaniak esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet, de a nagyságrend itt is hasonló. A hat egyesület ugyanis számításaink szerint a hét idény alatt összesen 111 millió forintnyi tao-pénzhez jutott*Az MLSZ adatai szerint, bár ebben akadnak olyan furcsaságok, mint például, hogy két kizárt szervezet elvileg egyáltalán nem kapott tao-támogatást.. A ténylegesen megkritizált támogatás azonban a büntetések alapján*A jogszabály szerint az ellenőrző szervezet automatikus eljárásban 1 évre kizárja a támogatásból a támogatott szervezetet, ha a szabálytalanul felhasznált támogatás a teljes támogatás arányában nagyobb, mint 50 százalék és több, mint 1 millió forint. 2 évre zárja ki a támogatott szervezetet, amennyiben az arányszám nagyobb, mint 70 százalék és több, mint 1 millió forint. Az ellenőrző szervezet egyedi eljárásban hoz döntést a visszatérően, több évadon keresztül szabálytalanul támogatást felhasználók, valamint az elszámolási vagy hiánypótlási kötelezettségüket többszöri felszólításra nem teljesítőkkel szemben. Ebben az esetben lehetséges a 3 évre történő kizárás is. valószínűleg ennél jóval kevesebb, 30-50 millió forint között lehet.

Mindez azt jelenti, hogy eddig nagyjából 200 millió forintnyi nem megfelelően felhasznált tao-támogatást szankcionáltak kizárással, ami nagyon kevés. Főleg, hogy időközben az MLSZ-nél is felpörögtek az ellenőrzések. Roskó Zoltán, a szövetség operatív igazgatója a Világgazdaságnak február elején arról beszélt, hogy az említett 16 mellett további 81 szervezet kizárása van folyamatban (azaz vélhetően az EMMI asztalán). Ezeken kívül 12 feljelentést tettek, valamint 30 olyan büntetőeljárásról tudnak még, amelyeket nem a szövetség kezdeményezett.

Az igazgató a lapnak arról is beszámolt, hogy eddig 2,37 milliárd forint visszafizetését rendelték el, 1,68 milliárdot szabálytalanság miatt, 690 milliót pedig azért, mert azt nem használták fel a kedvezményezettek. Ez azt jelenti, hogy még ha az 1,68 milliárdból indulunk ki, akkor is a szabálytalanul elköltött pénz alig 12 százalékát szankcionálták.

Ráadásul Roskó Zoltán tájékoztatása szerint az MLSZ is csak a költések negyedét ellenőrizte eddig. Ha hasonló arányokat feltételezünk a maradék háromnegyed esetében is, akkor nagyjából 6,7 milliárd forintnyi szabálytalanul elköltött taóval számolhatunk, amihez képest a 200 millió forint tényleg csak aprópénz.

Arról nem is beszélve, hogy még ennek az aprópénznek a begyűjtésére sincs sok esély. A kizárás ugyanis csak az egyik szankció, a rosszul elköltött taót vissza is kell fizetni, méghozzá büntetéssel együtt az összeg 150 százalékát. A most eltiltott hat egyesület jelentős részénél azonban – legalábbis a tapasztalataink szerint – valószínűleg hiába próbálkoznak ezzel.

A megadott elérhetőségeken valamennyi klubbal megpróbáltunk kapcsolatba lépni, de ez csak elvétve sikerült. A Szigetvári ZMSE és a Kisigmándi KSK esetében ez annyira nem meglepő, előbbi ugyanis egy felszámolást követően már meg is szűnt, míg utóbbit épp most számolják fel. A Göcsej SK-nál a tao-programokban megadott telefonszámon a szolgáltató szerint előfizető nem kapcsolható, és hiába hívtuk az Alsóberecki SE-hez talált számot is többször, a telefon mindig ki volt kapcsolva. A Táti SE-nél a tao-pályázatban megadott számon már más veszi fel a kagylót, igaz, itt más csatornán sikerült kapcsolatban lépnünk az egyesület elnökével, aki későbbre ígért visszajelzést. A Kisláng SE-vel jutottunk a legtovább: itt sikerült beszélnünk az elnökkel, aki ha minden igaz, egyben a település polgármestere is, de annyit mondott, nem szeretne az üggyel foglalkozni.

A helyzet tehát elég kiábrándító. Ennek ellenére a mostani kizárásokat sokan előrelépésnek tartják, ezek ugyanis azt mutatják, hogy az EMMI-nél az eddigieknél komolyabban veszik az ellenőrzést. Több ügyre rálátó forrásunk szerint is a tao-ügyek iránti élénk érdeklődés hatására tavaly elkezdtek aktívabb dolgozni a hozzájuk beküldött szabálytalanságokkal. Magyarul ugyanaz történt, mint a többi tao-irattal, amit szintén azután kezdtek előkészíteni, hogy már a Kúria is kimondta: ki kell adni őket. Úgy tudjuk, hogy a közeljövőben az MLSZ-nél és más szövetségeknél is további visszajelzéseket várnak az ellenőrzésekről a minisztériumtól, így az eddig nem túl sok egyesületnevet tartalmazó listák a jövőben tovább bővülhetnek.

Szeretnéd tudni, hogy kinek az adója ment az államkassza helyett a felcsúti stadionra vagy a mezőkövesdi sportszállóra? Segíts nekünk feldolgozni a tao-iratokat! Önkéntesek jelentkezését várjuk a [email protected] e-mail címen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet emmi MLSZ tao-támogatás. társasági adó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.