Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. augusztus 5. 16:33 Élet

Jelentősen csökkenhet az üzemanyag ára idehaza

A recessziós félelmek és a vártnál kisebb kínai kereslet miatt jelentősen csökkent a kőolaj világpiaci ára. A piaci trendek hatása már holnap látható lesz a kutakon, és a következő hetekben tovább eshet a benzin és a gázolaj ára is Magyarországon.

Mi történt? A holtankoljak.hu információi szerint kedden a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal csökken, a 95-ös benzin beszerzési ára pedig a jelenlegi szinten marad. A portál a kőolajjegyzések esésével magyarázta a változást.

Számokban: a Brent típusú kőolaj ára 75 dollár közelébe csökkent hétfő délelőtt, amire január óta nem volt példa. Bár később némileg drágult a Brent, augusztus eleje óta így is több mint 5 százalékkal, az elmúlt egy hónapban pedig bő 13 százalékkal esett a jegyzés.

  • Bár a hazai üzemanyagáraknak nagyjából csak a harmada az alapanyagár, a többi az adó és a kereskedők árrése, egy ilyen esésnek már így is van hatása. A 4 forintos csökkenéssel a gázolaj átlagára egyébként 618 forint lesz, míg egy liter benzin átlagosan 611 forintba kerül most Magyarországon.

Felülnézet: az elmúlt napok árcsökkenését elsősorban a recessziós félelmek okozzák. Múlt hét végén nagyon gyenge adatok jöttek ki az amerikai munkaerőpiacról, amelyekre a piacok hevesen reagáltak. Hétfőn rekordzuhanás volt a japán tőzsdén, de Európában is pesszimista a hangulat.

  • Az olajárat ugyanakkor nem csak a mostani hírek tolták lefelé: a vártnál kisebb kínai kereslet is az árcsökkenés irányába hatott. A távol-keleti országban a reméltnél gyengébb gazdasági aktivitáson túl az is a növekedés ellen hat, hogy a közlekedésben elektromos és gázzal hajtott járművekre állnak át.
  • Év elején a piacon arra számítottak, hogy a kínai olajkereslet napi 500-700 ezer hordóval nőhet, ehhez képest lehet, hogy csökkenni fog – mondta a G7-nek Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. Egy ilyen különbség pedig természetesen a globális keresleten is meglátszik.

Mi várható? Az Erste elemzője úgy véli, hogy az alacsonyabb olajárnak meg kell jelennie a hazai üzemanyagárakban, még akkor is, ha a forint gyengülése részben ellentételezi a hazai autósok számára kedvező hatást.

  • Jövő héten, ha a jelenlegi szinten maradnak az olajpiaci jegyzések, akkor 10 forinttal is eshetnek az árak a magyar kutakon.
  • A hazai árcsökkenés akkor lehet tartós, ha az olaj is olcsó marad. Ez utóbbi viszont további kedvezőtlen makrogazdasági fejleményeket feltételez. Ami azt is jelenti, hogy nem igazán tudnánk örülni az olcsó benzinnek, hiszen egy amerikai recesszió a magyar gazdaságot is megüthetné.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi ez a tőzsdepánik, és mi lesz a forinttal?Évtizedek óta nem látott zuhanást hozott a japán tőzsdén a hétfő. A pánikközeli hangulatot egy japán kamatemelés és néhány gyenge amerikai adat okozta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány lubickol a Lukoil-ügyben, de közben a megoldás is körvonalazódikA magyar kormány üti a tamtamot, az Európai Bizottság malmai valószínűleg tudatosan lassan őrülnek, miközben azok, akinek tényleg fontos, dolgoznak a megoldáson.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet benzin kőolaj olajár pletser tamás üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Stubnya Bence Bucsky Péter
2024. október 21. 10:52 Adat, Élet

Visszaszorulóban van Magyarországon az éjszakai munka

A 2019-es 11,2 százalékról az idei év közepéig 8,8 százalékra csökkent az éjjel vagy este rendszeresen dolgozók aránya itthon.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.