Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2024. január 31. 10:41 Élet

Nem feltétlenül a pénz hiányzik ahhoz, hogy több gyerek szülessen

A bőkezű családpolitikai intézkedések ellenére évek óta csökken a termékenységi arányszám az EU-ban.

  • A termékenységi arányszám megmutatja, hogy az adott év kor szerinti születési gyakorisága mellett egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet.

Háttér: a termékenység az 1960-as évek közepe óta csökken az EU-ban. Bár a 2000-es évek elején volt egy kisebb emelkedés, ez 2010-ben 1,57-es szinten állt meg, majd egy újabb fellendülés után 2021-re 1,53-ra csökkent.

  • Az egész világon csökken a termékenység, Indiában is már a 2,1-es reprodukciós szint alatt van.
  • A kutatókat különösen az lepte meg, hogy az északi jóléti államokban mekkora volt a csökkenés, Finnországban például 20 százalékot esett a ráta 10 év alatt.

Számokban: a legmagasabb, 1,84-es termékenységi arány Franciaországban volt 2021-ben az EU-ban, majd 1,83-al Csehország következett.

  • Csehországban 2011-ben még 1,43 volt az arány, ahonnan folyamatosan nőtt, míg Franciaországban a 2 körüli szintről (ahol Magyarország utoljára 1979-ben volt) csökkent a még mindig magas 1,84-re.
  • Magyarországon 2011 és 2021 között nőtt az arányszám, 1,23-ról 1,59-ig, majd onnan 2023-ra 1,5-re csúszott le.

Mi történt? “Senki sem tudja igazából, mi folyik a termékenységgel. A csökkenésnek nem annyira gazdasági és családpolitikai, inkább kulturális, pszichológiai, biológiai és kognitív okai vannak” – mondta Anna Rotkirch, a finn népességkutató intézet kutatási igazgatója.

  • A családalapítás a függetlenség feladását jelenti a mai fiataloknak. “Sok társadalomban régebben a gyerekvállalással kezdődött a felnőtt lét. Most inkább egy zárókőhöz hasonlít.”
  • A termékenységi arányszám csökkenés fő oka sokáig az volt, hogy csökkent a gyerekszám a szülőkéhez, nagyszülőkéhez képest, de mára a gyerektelenség a fő faktor.
  • A nők termékenysége visszaesik a harmincas éveik végén, ehhez kell alkalmazkodnia a társadalomnak. “Mire megvan a ház, az egyetemi fokozat, túl késő – az idealizált életpálya nincs összhangban a női termékenységgel.”

A klímaszorongás hatása sem elhanyagolható, egy tavalyi kutatás szerint Lengyelországban, Indiában, Indonéziában és Japánban több mint harmadával többen gondolkoznak el emiatt azon, hogy nem vállalnak gyereket.

Mi várható? A sok bizonytalanság mellett léteznek a gyerekvállalást támogató változások is, például a home office terjedése, ami lehetővé teszi az apáknak, hogy jobban részt vegyenek a gyerekgondozásban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.