Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

2030-ra minden új épületnek, 2050-re pedig a meglévő épületállománynak is kibocsátásmentessé kellene válnia az Európai Tanács és a Parlament javaslata szerint, ami az építmények energiahatékonyságára vonatkozó irányelv felülvizsgálatát szorgalmazza. A tervek között szerepel továbbá a fosszilis tüzelőanyagokkal működő kazánok fokozatos kivonása a forgalomból 2040-ig.

Háttér: az Európai Bizottság 2021 végén javasolta a Parlament és a Tanács számára az említett irányelv újragondolását és a 2050-ig megvalósítandó nulla kibocsátású épületállomány elérését célzó terv kidolgozását. Az unió területén felhasznált energia negyven százaléka köthető az épületekhez, illetve azok az energiával kapcsolatos üvegházhatásúgáz-kibocsátás 36 százalékáért felelősek.

  • Már most is tilos egyes tagállamokban gázkazánokat és -bojlereket telepíteni, amit a környezetvédelmi aggályok mellett az orosz-ukrán háború nyomán kibontakozó gázellátási bizonytalanságok is indokolnak.
  • A gázfűtésre korábban átmenetként tekintett a szakma a szilárd tüzelésű kazánok és a szén-dioxid kibocsátással nem járó alternatívák között. Mivel minden égetéssel járó fűtési megoldás hozzájárul a globális felmelegedéshez, a gázkazánok cseréje is napirendre került.

Miért fontos ez? Jelenleg sok európai országban – közöttük Magyarországon is – a gáz fontos szerepet játszik a háztartások fűtésében és a meleg víz előállításában. Az Európai Unióban a háztartási energiafogyasztás egyharmada köthető a gázhoz, míg ez az arány Magyarországon 52 százalék az Eurostat két évvel ezelőtti statisztikái szerint.

  • Nem egyforma mértékben érintik tehát az egyes tagállamok háztartásait a fűtéskorszerűsítési elképzelések, Magyarországon viszonylag széles az érintettek köre.

Mi várható? A javaslat még elfogadás előtt áll, mindenesetre a fosszilis energiahordozók visszaszorítását illető szándék egyértelmű. A hagyományos fűtési módok kiváltásában az uniós döntéshozók nagy szerepet szánnak a napelemeknek, ugyanakkor a gázpiaci szereplők is keresik a lehetőségeket, hogy az általuk fenntartott infrastruktúra jelentősége megmaradhasson.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Európai Unió fűtés gáz gázfelhasználás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.