Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

2030-ra minden új épületnek, 2050-re pedig a meglévő épületállománynak is kibocsátásmentessé kellene válnia az Európai Tanács és a Parlament javaslata szerint, ami az építmények energiahatékonyságára vonatkozó irányelv felülvizsgálatát szorgalmazza. A tervek között szerepel továbbá a fosszilis tüzelőanyagokkal működő kazánok fokozatos kivonása a forgalomból 2040-ig.

Háttér: az Európai Bizottság 2021 végén javasolta a Parlament és a Tanács számára az említett irányelv újragondolását és a 2050-ig megvalósítandó nulla kibocsátású épületállomány elérését célzó terv kidolgozását. Az unió területén felhasznált energia negyven százaléka köthető az épületekhez, illetve azok az energiával kapcsolatos üvegházhatásúgáz-kibocsátás 36 százalékáért felelősek.

  • Már most is tilos egyes tagállamokban gázkazánokat és -bojlereket telepíteni, amit a környezetvédelmi aggályok mellett az orosz-ukrán háború nyomán kibontakozó gázellátási bizonytalanságok is indokolnak.
  • A gázfűtésre korábban átmenetként tekintett a szakma a szilárd tüzelésű kazánok és a szén-dioxid kibocsátással nem járó alternatívák között. Mivel minden égetéssel járó fűtési megoldás hozzájárul a globális felmelegedéshez, a gázkazánok cseréje is napirendre került.

Miért fontos ez? Jelenleg sok európai országban – közöttük Magyarországon is – a gáz fontos szerepet játszik a háztartások fűtésében és a meleg víz előállításában. Az Európai Unióban a háztartási energiafogyasztás egyharmada köthető a gázhoz, míg ez az arány Magyarországon 52 százalék az Eurostat két évvel ezelőtti statisztikái szerint.

  • Nem egyforma mértékben érintik tehát az egyes tagállamok háztartásait a fűtéskorszerűsítési elképzelések, Magyarországon viszonylag széles az érintettek köre.

Mi várható? A javaslat még elfogadás előtt áll, mindenesetre a fosszilis energiahordozók visszaszorítását illető szándék egyértelmű. A hagyományos fűtési módok kiváltásában az uniós döntéshozók nagy szerepet szánnak a napelemeknek, ugyanakkor a gázpiaci szereplők is keresik a lehetőségeket, hogy az általuk fenntartott infrastruktúra jelentősége megmaradhasson.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Európai Unió fűtés gáz gázfelhasználás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.