Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. december 6. 15:05 Adat, Élet

Három ábra arról, mennyire nincs pénzünk bármit is vásárolni

Közzétette az Eurostat ma, hogy a tagállamokban hogyan alakult a kiskereskedelmi forgalom 2023 októberében, és a magyar adat a szlovén után most már a második legrosszabb lett.

Számokban: a magyar boltokban októberben 6,5 százalékkal kevesebbet költöttek az emberek, mint egy évvel korábban, ennél csak a szlovén érték rosszabb, ott kiugróan nagy, 15,6 százalékos volt a zuhanás.

  • Egy hónappal korábban, azaz szeptemberben nálunk (-7%) és a szlovénoknál (-17%) a mostanihoz hasonlóan rossz volt a tendencia, és akkor még Belgium is erős csökkenést (-8,4%) mutatott, utóbbi azonban októberre már jócskán mérséklődött (-3,5%)
  • Európa-szerte elkezdtek többet vásárolni az emberek, mint egy évvel korábban, hiszen míg szeptemberben csak hat ország tudott pozitív értéket felmutatni, októberben már tíz országban mértek növekedést, és Németország is csak -0,1 százalékos csökkenést produkált.

Az alábbi két grafikonon láthatóak a szeptemberi és az októberi adatok.

Ha néhány kelet-európai ország, illetve nyugati viszonyítási alapnak a közeli Ausztria elmúlt két évét nézzük, akkor az látszik, hogy a magyarok vásárlási mennyisége 2022 végétől kezdve masszívan negatívba lendül, és ott is marad, míg a többi országban egyrészt nem ekkora mértékű a zuhanás, másrészt Lengyelország és Románia októberben már növekedést ért el.

Ha az extrém zuhanást produkáló Szlovéniát nem nézzük, akkor leginkább Belgium és Észtország futott a mienkhez hasonló pályát az elmúlt hónapokban, a belgák azonban már erősen korrigálnak, és az észt számok is némileg jobban alakulnak, mint a magyar.

Alulnézet: jelenség oka elsősorban az, hogy az európai összehasonlításban is kiugróan magas magyar infláció miatt az elmúlt évben a lakosság kénytelen volt sokkal jobban visszafogni a vásárlásait, mint más országokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet EU forgalom kiskereskedelem Magyarország vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.