Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. december 6. 15:05 Adat, Élet

Három ábra arról, mennyire nincs pénzünk bármit is vásárolni

Közzétette az Eurostat ma, hogy a tagállamokban hogyan alakult a kiskereskedelmi forgalom 2023 októberében, és a magyar adat a szlovén után most már a második legrosszabb lett.

Számokban: a magyar boltokban októberben 6,5 százalékkal kevesebbet költöttek az emberek, mint egy évvel korábban, ennél csak a szlovén érték rosszabb, ott kiugróan nagy, 15,6 százalékos volt a zuhanás.

  • Egy hónappal korábban, azaz szeptemberben nálunk (-7%) és a szlovénoknál (-17%) a mostanihoz hasonlóan rossz volt a tendencia, és akkor még Belgium is erős csökkenést (-8,4%) mutatott, utóbbi azonban októberre már jócskán mérséklődött (-3,5%)
  • Európa-szerte elkezdtek többet vásárolni az emberek, mint egy évvel korábban, hiszen míg szeptemberben csak hat ország tudott pozitív értéket felmutatni, októberben már tíz országban mértek növekedést, és Németország is csak -0,1 százalékos csökkenést produkált.

Az alábbi két grafikonon láthatóak a szeptemberi és az októberi adatok.

Ha néhány kelet-európai ország, illetve nyugati viszonyítási alapnak a közeli Ausztria elmúlt két évét nézzük, akkor az látszik, hogy a magyarok vásárlási mennyisége 2022 végétől kezdve masszívan negatívba lendül, és ott is marad, míg a többi országban egyrészt nem ekkora mértékű a zuhanás, másrészt Lengyelország és Románia októberben már növekedést ért el.

Ha az extrém zuhanást produkáló Szlovéniát nem nézzük, akkor leginkább Belgium és Észtország futott a mienkhez hasonló pályát az elmúlt hónapokban, a belgák azonban már erősen korrigálnak, és az észt számok is némileg jobban alakulnak, mint a magyar.

Alulnézet: jelenség oka elsősorban az, hogy az európai összehasonlításban is kiugróan magas magyar infláció miatt az elmúlt évben a lakosság kénytelen volt sokkal jobban visszafogni a vásárlásait, mint más országokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet EU forgalom kiskereskedelem Magyarország vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.