Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

Átlagosan 9 százalék körül van Magyarországon a férfiak és nők foglalkoztatási aránya közötti különbség, Európában előfordulnak ennél jóval nagyobb arányok is, de arra is van példa, hogy a nemek között nincs különbség.

Számokban: Az Eurostat most közzétett 2022-re vonatkozó adatai szerint Budapesten 6,5 százalékpont volt a nemek közötti foglalkoztatási különbség, az Észak-Magyarország régióban azonban ennek több mint a dupláját, 13,5 százalékot mértek.

  • Az érték a 20-64 év közötti férfiak és nők foglalkoztatási aránya közötti különbséget mutatja, pozitív százalékpont a férfiak nagyobb arányát jelzi.
  • A teljes magyar népességben a férfiak közül körülbelül 79, a nők közül azonban csak körülbelül 70 százalék dolgozik, így jön ki a 9 százalékpontos országos átlagos különbség.
  • Budapest és Észak Magyarország a két véglet, a többi régió a két érték között van, többnyire 10 százalékot valamivel meghaladó eredménnyel.

Felülnézet: Az Európai Unió 2019-ben tűzte ki célul, hogy 2030-ig lehetőleg 5,8 százalékpontra csökkenjen a nemek közötti különbség, ettől azonban még messze vagyunk. A 2022-es uniós átlag ugyanis 10,7 százalékpont volt, ami egy év alatt csak 0,2 százalékpont csökkenést jelent.

Alulnézet: A nők kisebb arányú foglalkoztatottságának sok oka lehet, de gyakran fontos tényező a munkaerőpiaci szegregáció, amit az unióban csökkenteni szeretnének.

Nemzetközi kitekintés: A 9-10 százalékpontos adat közepesnek számít az unióban, alacsonyabb mint a cseh vagy lengyel átlag, és csak kis mértékben magasabb, mint a szlovák.

A nemek közötti foglalkoztatási különbség azonban sokkal inkább észak-déli, mint gazdasági alapú megosztottságot mutat. A legnagyobb különbség (a férfiak javára) Görögországban, Dél-Olaszországban és Románia keleti régióiban van, ráadásul szinte mindenhol viszonylag alacsony átlagos foglalkoztatási arányok mellett. Az északi országokban ezzel szemben sokkal közelebb állnak az egyenlő mértékekhez, általában magasabb foglalkoztatás mellett.

Érdekesség, hogy ebből a szempontból már a teljes Baltikum felzárkózott Skandináviához, ez a két nagy régió nagyrészt elérte vagy megközelíti az uniós célszámokat. Emellett Franciaország nyugati fele és Németország északkeleti része áll jól.

Mínusz százalékpontos értéket csak két helyen mértek: Litvániában a fővárosi régióban (-1,2), és Finnországban, a Helsinkitől északra húzódó sávban (-0,2). Ezekben a régiókban tehát a nők nagyobb része dolgozik, mint a férfiaké.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet Eurostat férfiak foglalkoztatás különbség nők Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.