Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

Átlagosan 9 százalék körül van Magyarországon a férfiak és nők foglalkoztatási aránya közötti különbség, Európában előfordulnak ennél jóval nagyobb arányok is, de arra is van példa, hogy a nemek között nincs különbség.

Számokban: Az Eurostat most közzétett 2022-re vonatkozó adatai szerint Budapesten 6,5 százalékpont volt a nemek közötti foglalkoztatási különbség, az Észak-Magyarország régióban azonban ennek több mint a dupláját, 13,5 százalékot mértek.

  • Az érték a 20-64 év közötti férfiak és nők foglalkoztatási aránya közötti különbséget mutatja, pozitív százalékpont a férfiak nagyobb arányát jelzi.
  • A teljes magyar népességben a férfiak közül körülbelül 79, a nők közül azonban csak körülbelül 70 százalék dolgozik, így jön ki a 9 százalékpontos országos átlagos különbség.
  • Budapest és Észak Magyarország a két véglet, a többi régió a két érték között van, többnyire 10 százalékot valamivel meghaladó eredménnyel.

Felülnézet: Az Európai Unió 2019-ben tűzte ki célul, hogy 2030-ig lehetőleg 5,8 százalékpontra csökkenjen a nemek közötti különbség, ettől azonban még messze vagyunk. A 2022-es uniós átlag ugyanis 10,7 százalékpont volt, ami egy év alatt csak 0,2 százalékpont csökkenést jelent.

Alulnézet: A nők kisebb arányú foglalkoztatottságának sok oka lehet, de gyakran fontos tényező a munkaerőpiaci szegregáció, amit az unióban csökkenteni szeretnének.

Nemzetközi kitekintés: A 9-10 százalékpontos adat közepesnek számít az unióban, alacsonyabb mint a cseh vagy lengyel átlag, és csak kis mértékben magasabb, mint a szlovák.

A nemek közötti foglalkoztatási különbség azonban sokkal inkább észak-déli, mint gazdasági alapú megosztottságot mutat. A legnagyobb különbség (a férfiak javára) Görögországban, Dél-Olaszországban és Románia keleti régióiban van, ráadásul szinte mindenhol viszonylag alacsony átlagos foglalkoztatási arányok mellett. Az északi országokban ezzel szemben sokkal közelebb állnak az egyenlő mértékekhez, általában magasabb foglalkoztatás mellett.

Érdekesség, hogy ebből a szempontból már a teljes Baltikum felzárkózott Skandináviához, ez a két nagy régió nagyrészt elérte vagy megközelíti az uniós célszámokat. Emellett Franciaország nyugati fele és Németország északkeleti része áll jól.

Mínusz százalékpontos értéket csak két helyen mértek: Litvániában a fővárosi régióban (-1,2), és Finnországban, a Helsinkitől északra húzódó sávban (-0,2). Ezekben a régiókban tehát a nők nagyobb része dolgozik, mint a férfiaké.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet Eurostat férfiak foglalkoztatás különbség nők Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Jandó Zoltán
2024. június 18. 10:38 Adat

Jó eséllyel újabb csúcsot dönt a héten a hazai napelemes áramtermelés

Hétfőn nagyon közel voltunk hozzá, hogy az idén hatodszor is megdőljön a hazai napelemes villamosenergia-termelés rekordja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.