Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 12:24 Élet

Látványosan több pénzt költünk a háztartási büdzséből alkoholra, mint az EU-átlag

Egy átlagos magyar háztartás az összes kiadásának 2,8 százalékát költi alkoholra. Ez elsőre talán nem is hangzik olyan soknak, de az arány az uniós átlagot így is bő 50 százalékkal meghaladja, ebben az írekkel vagyunk egy szinten.

  • Legkevesebbet a mediterrán országokban élők isznak el a pénzükből. Az olaszok elfogyasztott mennyiségben is hátul vannak a kontinensen, a spanyolok viszont már viszonylag nagyivónak számítanak össztársadalmi szinten, így náluk inkább az olcsóbb ár játszhat szerepet.
  • Legtöbbet a baltiak és a lengyelek verik el italra a családi büdzséből, ráerősítve az alkoholfogyasztással kapcsolatos nemzeti sztereotípiákra.
  • Tiszta alkoholra számított abszolút mennyiségben a csehek állnak az élen Európában a maguk évi 14,3 literes fejenkénti átlagával. Ez több mint három literrel, vagyis 50-60 korsó sörrel több a vonatkozó magyar adagnál.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alkohol alkoholfogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.