Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 7. 17:48 Adat, Élet

6 amerikai annyit szennyez, amennyi 5 indiait tesz menekültté

Egy nemrég publikált átfogó klímakutatás az eddigieknél sokkal inkább morális oldalról közelíti meg a globális felmelegedést, és ennek következtében számos új, elgondolkodtató előrejelzést ad.

Felülnézet: történelmi adatok alapján az ember 29 fokos átlagos éves hőmérséklet felett érzi annyira élhetetlennek a környezetét, hogy el akar vándorolni onnnan. Ezt összevetve a felmelegedési és népesedési előrejelzésekkel, különböző forgatókönyveket lehet felállítani arra, hogy hol lesz élhető a Földön a környezet, és honnan hova, illetve mennyien kényszerülnek majd elvándorolni.

Számokban:

  • Mindenképpen rengeteg klímamenekültre kell számítani az évszázad végére, a szám 2 és 6 milliárd között változhat attól függően, hogy mennyire tudjuk addig visszafogni a károsanyag-kibocsátást.
  • Ha teljesülne a Párizsi egyezmény 1,5 fokos célja, akkor fele annyi embernek kellene elvándorolnia, mintha a legrosszabb, 3,6 fokos értékkel kalkulálunk.
  • Utóbbi esetben a Föld lakosságának fele, azaz akár 6,5 milliárd ember kerül élhetetlen környezetbe.
  • A jelenlegi tempó (2,7 fokos felmelegedés) alapján a legtöbb embernek Indiában (600 millió), Nigériában (300 millió), Indonéziában (100 millió), a Fülöp-szigeteken és Pakisztánban (80-80 millió) kell majd új lakhelyet keresnie.

Burkina Faso, Mali, Katar a Karib-tengeri szigetek, és az Egyesült Arab Emírségek teljes területe olyanná válik, ahol csak mesterséges körülmények között lehet minőségi életet élni, de Brazilia és Ausztrália óriási területei is ilyenek lesznek.

Akár népességre, akár területre nézzük, a klímakatasztrófa fő elszenvedői szinte kivétel nélkül olyan, jellemzően szegény országok, amelyeknek károsanyag-kibocsátása sokkal kisebb, mint azoké, amelyek a legkisebb kárra számíthatnak.

Egy egyszerű példa: hat átlagos amerikai lakos ma a fogyasztásával annyi károsanyagot juttat a levegőbe, amely az évszázad végére öt embert klímamenekültté tesz. Az európai lakosok átlagos fogyasztása ma jóval kisebb, de mégsem élnek sokkal szegényesebb életmódban, ezért a tanulmány amerikai értelmezésének egyik fő üzenete az, hogy bőven lenne tere a tudatos fogyasztásnak.

A világátlag egyébként jobb, mint az amerikai, eszerint hét mai ember fogyasztása miatt két ember válik klímamenekültté.

Klímamenekültek százmilliói, vagy milliárdjai olyan globális felforduláshoz vezetnek, amelynek elkerülése mindenki érdeke. A tanulmány szerint a felmelegedés mértékének egy tized fokkal való emelkedése 140 millió ember életét lehetetleníti el, a legfőbb üzenete ezért az, hogy morális kötelesség a szennyezés csökkentése annak, aki megtheti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet felmelegedés india klímamenekült klímaváltozás tanulmány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Stubnya Bence
2023. szeptember 19. 14:09 Adat

EU-s középmezőnybe kerültünk azzal, hogy kiemelkedően nőtt itthon egy fontos demográfiai mutató

Csak Csehországban nőtt jobban a 2010-es években a teljes termékenységi arányszám, mint Magyarországon.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.