Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. június 7. 17:48 Adat, Élet

6 amerikai annyit szennyez, amennyi 5 indiait tesz menekültté

Egy nemrég publikált átfogó klímakutatás az eddigieknél sokkal inkább morális oldalról közelíti meg a globális felmelegedést, és ennek következtében számos új, elgondolkodtató előrejelzést ad.

Felülnézet: történelmi adatok alapján az ember 29 fokos átlagos éves hőmérséklet felett érzi annyira élhetetlennek a környezetét, hogy el akar vándorolni onnnan. Ezt összevetve a felmelegedési és népesedési előrejelzésekkel, különböző forgatókönyveket lehet felállítani arra, hogy hol lesz élhető a Földön a környezet, és honnan hova, illetve mennyien kényszerülnek majd elvándorolni.

Számokban:

  • Mindenképpen rengeteg klímamenekültre kell számítani az évszázad végére, a szám 2 és 6 milliárd között változhat attól függően, hogy mennyire tudjuk addig visszafogni a károsanyag-kibocsátást.
  • Ha teljesülne a Párizsi egyezmény 1,5 fokos célja, akkor fele annyi embernek kellene elvándorolnia, mintha a legrosszabb, 3,6 fokos értékkel kalkulálunk.
  • Utóbbi esetben a Föld lakosságának fele, azaz akár 6,5 milliárd ember kerül élhetetlen környezetbe.
  • A jelenlegi tempó (2,7 fokos felmelegedés) alapján a legtöbb embernek Indiában (600 millió), Nigériában (300 millió), Indonéziában (100 millió), a Fülöp-szigeteken és Pakisztánban (80-80 millió) kell majd új lakhelyet keresnie.

Burkina Faso, Mali, Katar a Karib-tengeri szigetek, és az Egyesült Arab Emírségek teljes területe olyanná válik, ahol csak mesterséges körülmények között lehet minőségi életet élni, de Brazilia és Ausztrália óriási területei is ilyenek lesznek.

Akár népességre, akár területre nézzük, a klímakatasztrófa fő elszenvedői szinte kivétel nélkül olyan, jellemzően szegény országok, amelyeknek károsanyag-kibocsátása sokkal kisebb, mint azoké, amelyek a legkisebb kárra számíthatnak.

Egy egyszerű példa: hat átlagos amerikai lakos ma a fogyasztásával annyi károsanyagot juttat a levegőbe, amely az évszázad végére öt embert klímamenekültté tesz. Az európai lakosok átlagos fogyasztása ma jóval kisebb, de mégsem élnek sokkal szegényesebb életmódban, ezért a tanulmány amerikai értelmezésének egyik fő üzenete az, hogy bőven lenne tere a tudatos fogyasztásnak.

A világátlag egyébként jobb, mint az amerikai, eszerint hét mai ember fogyasztása miatt két ember válik klímamenekültté.

Klímamenekültek százmilliói, vagy milliárdjai olyan globális felforduláshoz vezetnek, amelynek elkerülése mindenki érdeke. A tanulmány szerint a felmelegedés mértékének egy tized fokkal való emelkedése 140 millió ember életét lehetetleníti el, a legfőbb üzenete ezért az, hogy morális kötelesség a szennyezés csökkentése annak, aki megtheti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet felmelegedés india klímamenekült klímaváltozás tanulmány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.