Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. május 8. 19:23 Élet

Filmfesztivál közben kapcsolták ki az áramot a budapesti Lengyel Intézetben, tévedésből

Többhetes kafkai küszködés után, csak diplomáciai és minisztériumi segítséggel sikerült elérnie a budapesti Lengyel Intézetnek, hogy ígéretet kapjon rá: visszakapcsolják nála az áramot, miután azt a filmfesztiválja kellős közepén lekapcsolták, arra hivatkozva, hogy nincs érvényes szerződése. Az intézet vezetője szerint valójában végig volt aláírt szerződésük, és az E.ON-nál követtek el adminisztratív hibát, de minisztériumi rásegítés nélkül korábban képtelenek voltak túljutni az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán. Az E.ON a G7-nek elismerte a hibát, és elnézést kért.

Már harmadik napja tartott a 29. Lengyel Filmtavasz, amikor május 4-én, csütörtökön egyszer csak elment az áram az egész épületben. Ez nem pillanatnyi áramszünet volt: miközben a szervezők az Oscarra jelölt Nem hagytak nyomokat és hat VR-filmet készültek vetíteni, az Elmű kapcsolta ki az áramot, arra hivatkozva, hogy nincs érvényes kereskedelmi szerződésük.

Ez már csak azért is meglepő, mert egy diplomáciai intézményről van szó. A két tucatnyi országban működő lengyel intézetek a kulturális diplomácia részei, a varsói külügyminisztérium alá tartoznak, maga a budapesti épület pedig tudomásunk szerint a magyar külügyminisztérium tulajdonában áll. Ennek ellenére, a Lengyel Intézet már hetek óta folytatott reménytelen levelezést az E.ON-nal és az Elművel arról, hogy bebizonyítsa, érvényes szerződéssel rendelkezik.

A történtekről a Lengyel Intézet vasárnap este a közösségi médiában is posztolt, jelezve, hogy áram híján kénytelen volt bezárni. Végső kétségbeesésükben a facebookozókhoz fordultak: „Ha valaki tud segítséget nyújtani abban, hogy mielőbb helyreálljon a kultúrdiplomáciai tevékenységünk, kérjük, jelezze nekünk” – írták.

„Jelenleg így néz ki a Lengyel Intézet – az az intézmény, amely már 84. éve nemcsak népszerűsíti Magyarországon a lengyel kultúrát, de mindennap a lengyel-magyar barátság és együttműködés szolgálatában áll. Kiváló kiállításaink helyett a lehúzott rolók fogadják az érdeklődőket, hiszen áram nélkül nem tudjuk folytatni a munkánkat.”

A Lengyel Intézet posztja szerint már január vége óta rendelkeznek aláírt szerződéssel a teljes ellátás alapú villamosenergia-vásárlásról, ennek ellenére május 4-én, a filmfesztivál közben, az Elmű kikapcsolta az áramot.

Miért? Mivel az E.ON többszörös kérésünk dacára nem volt szíves bejelenteni minket, tőlünk pedig az Elmű nem fogadta el a postai és elektronikus úton továbbított szerződést. Hetek óta próbáltuk minden elérhető módon megoldani ezt az értelmetlen ügyet, sajnos nem sikerült, így áram nélkül maradtunk

– áll a posztban.

A történtekről megkérdeztük Joanna Urbańskát, a Lengyel Intézet igazgatóját, akinek az elmondása szerint az E.ON mint áramkereskedő, illetve az Elmű mint az áramhálózat működtetője között esett két szék között a pad alatti sötétségbe a kulturális intézmény. Az Elmű-Émász tavaly október 1-től olvadt be jogutódlással az E.ON Energiamegoldások Kft.-be. Azóta az E.ON az áramkereskedő, ők kötnek az ügyfelekkel kereskedelmi szerződést, amit aztán szintén az E.ON jelent be az elosztónál.

Joanna Urbańska szerint az utóbbi maradhatott el egy az E.ON-nál történt adminisztratív hiba miatt. A január 26-án aláírt szerződésük, mint utólag kiderült, nem került nyilvántartásba. Ők erről április közepén kaptak értesítést, mondván, nincs érvényes szerződésük energiavásárlásra, ezért meg fogják szüntetni náluk az áramszolgáltatást.

„Itt kezdődött a kafkai utazásunk. Hiába telefonálgattunk, és küldözgettük az érvényes szerződésünket postai és elektronikus úton, nem jutottunk előre, miközben ott volt a kezünkben az aláírt megállapodás. Egy idő után azt mondták, hogy ennek az az oka, hogy hiánypótlásra van szükség, de ezt egyértelműen meg tudtuk cáfolni, ott volt a hiánytalanul kitöltött és megkötött szerződés, amit a korábbi emailek is bizonyítottak”

– mondta Joanna Urbańska a G7-nek.

Hiába vagyunk állami intézmény, így is kirajzolódott az egyén és a nagy cég viszonya, mi is csak ügyfélszolgálaton tudtunk segítséget kérni

– fogalmazott a Lengyel Intézet vezetője, hozzátéve, hogy ez a történet nem Magyarországról szól, minden országban előfordulhatnak bürokratikus nehézségek.

A filmfesztiválon végül a szomszédoktól kaptak szívességi alapon kábelt, így a fennakadások ellenére végül folytatni tudták a vetítéseket. „Nekem ez a történet is arról szólt, hogy az összefogás és a jószomszédság a legfontosabb” – igyekezett kiemelni a pozitívumokat a G7-nek a diplomata.

A Lengyel Intézet hétfőn, a nyilvános segélykiáltás után végül ígéretet kapott az E.ON-tól, hogy keddig visszakapcsolják az áramot. Az E.ON a G7 kérdésére elismerte, hogy ők hibáztak, és gyors visszakapcsolást ígértek. „Az E.ON Hungária Csoport a Lengyel Intézet, illetve a filmfesztivál látogatóinak elnézését kéri, amiért egy energiakereskedelmi szerződéskötéshez kapcsolódó adminisztratív hiba miatt tévesen kapcsoltuk ki az intézetnél a szolgáltatást. A visszakapcsolásról a lehető leghamarabb intézkedünk” – írták kérdésünkre.

Ehhez azonban a Lengyel Intézet elmondása szerint jól jött a felsőbb szintről jövő intervenció: a lengyel nagykövetség, a magyar külügy is próbált közbenjárni az E.ON-nál az érdekükben, végül pedig az Energiaügyi Minisztérium közbelépése volt döntő. „Majd akkor lesz biztos, ha tényleg visszajön az áram. Addig kénytelenek vagyunk zárva tartani” – mondta nekünk Joanna Urbańska. Mint hozzátette, azóta többekről is hallottak, akik hasonlóan jártak, de egyénileg még nehezebb az érdekérvényesítés. „Mi azért nagyobb hírt tudtunk csinálni”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz E.On-é lesz az Elmű és az Émász, végleg kicsavarhatják az állam kezéből az áramszektortA német óriáscégek lepaktáltak egymással, 2,1 millió magyar áramfogyasztót érint az ügy.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet áram E.On Elmű lengyel intézet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.