Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. május 8. 19:23 Élet

Filmfesztivál közben kapcsolták ki az áramot a budapesti Lengyel Intézetben, tévedésből

Többhetes kafkai küszködés után, csak diplomáciai és minisztériumi segítséggel sikerült elérnie a budapesti Lengyel Intézetnek, hogy ígéretet kapjon rá: visszakapcsolják nála az áramot, miután azt a filmfesztiválja kellős közepén lekapcsolták, arra hivatkozva, hogy nincs érvényes szerződése. Az intézet vezetője szerint valójában végig volt aláírt szerződésük, és az E.ON-nál követtek el adminisztratív hibát, de minisztériumi rásegítés nélkül korábban képtelenek voltak túljutni az áramszolgáltató ügyfélszolgálatán. Az E.ON a G7-nek elismerte a hibát, és elnézést kért.

Már harmadik napja tartott a 29. Lengyel Filmtavasz, amikor május 4-én, csütörtökön egyszer csak elment az áram az egész épületben. Ez nem pillanatnyi áramszünet volt: miközben a szervezők az Oscarra jelölt Nem hagytak nyomokat és hat VR-filmet készültek vetíteni, az Elmű kapcsolta ki az áramot, arra hivatkozva, hogy nincs érvényes kereskedelmi szerződésük.

Ez már csak azért is meglepő, mert egy diplomáciai intézményről van szó. A két tucatnyi országban működő lengyel intézetek a kulturális diplomácia részei, a varsói külügyminisztérium alá tartoznak, maga a budapesti épület pedig tudomásunk szerint a magyar külügyminisztérium tulajdonában áll. Ennek ellenére, a Lengyel Intézet már hetek óta folytatott reménytelen levelezést az E.ON-nal és az Elművel arról, hogy bebizonyítsa, érvényes szerződéssel rendelkezik.

A történtekről a Lengyel Intézet vasárnap este a közösségi médiában is posztolt, jelezve, hogy áram híján kénytelen volt bezárni. Végső kétségbeesésükben a facebookozókhoz fordultak: „Ha valaki tud segítséget nyújtani abban, hogy mielőbb helyreálljon a kultúrdiplomáciai tevékenységünk, kérjük, jelezze nekünk” – írták.

„Jelenleg így néz ki a Lengyel Intézet – az az intézmény, amely már 84. éve nemcsak népszerűsíti Magyarországon a lengyel kultúrát, de mindennap a lengyel-magyar barátság és együttműködés szolgálatában áll. Kiváló kiállításaink helyett a lehúzott rolók fogadják az érdeklődőket, hiszen áram nélkül nem tudjuk folytatni a munkánkat.”

A Lengyel Intézet posztja szerint már január vége óta rendelkeznek aláírt szerződéssel a teljes ellátás alapú villamosenergia-vásárlásról, ennek ellenére május 4-én, a filmfesztivál közben, az Elmű kikapcsolta az áramot.

Miért? Mivel az E.ON többszörös kérésünk dacára nem volt szíves bejelenteni minket, tőlünk pedig az Elmű nem fogadta el a postai és elektronikus úton továbbított szerződést. Hetek óta próbáltuk minden elérhető módon megoldani ezt az értelmetlen ügyet, sajnos nem sikerült, így áram nélkül maradtunk

– áll a posztban.

A történtekről megkérdeztük Joanna Urbańskát, a Lengyel Intézet igazgatóját, akinek az elmondása szerint az E.ON mint áramkereskedő, illetve az Elmű mint az áramhálózat működtetője között esett két szék között a pad alatti sötétségbe a kulturális intézmény. Az Elmű-Émász tavaly október 1-től olvadt be jogutódlással az E.ON Energiamegoldások Kft.-be. Azóta az E.ON az áramkereskedő, ők kötnek az ügyfelekkel kereskedelmi szerződést, amit aztán szintén az E.ON jelent be az elosztónál.

Joanna Urbańska szerint az utóbbi maradhatott el egy az E.ON-nál történt adminisztratív hiba miatt. A január 26-án aláírt szerződésük, mint utólag kiderült, nem került nyilvántartásba. Ők erről április közepén kaptak értesítést, mondván, nincs érvényes szerződésük energiavásárlásra, ezért meg fogják szüntetni náluk az áramszolgáltatást.

„Itt kezdődött a kafkai utazásunk. Hiába telefonálgattunk, és küldözgettük az érvényes szerződésünket postai és elektronikus úton, nem jutottunk előre, miközben ott volt a kezünkben az aláírt megállapodás. Egy idő után azt mondták, hogy ennek az az oka, hogy hiánypótlásra van szükség, de ezt egyértelműen meg tudtuk cáfolni, ott volt a hiánytalanul kitöltött és megkötött szerződés, amit a korábbi emailek is bizonyítottak”

– mondta Joanna Urbańska a G7-nek.

Hiába vagyunk állami intézmény, így is kirajzolódott az egyén és a nagy cég viszonya, mi is csak ügyfélszolgálaton tudtunk segítséget kérni

– fogalmazott a Lengyel Intézet vezetője, hozzátéve, hogy ez a történet nem Magyarországról szól, minden országban előfordulhatnak bürokratikus nehézségek.

A filmfesztiválon végül a szomszédoktól kaptak szívességi alapon kábelt, így a fennakadások ellenére végül folytatni tudták a vetítéseket. „Nekem ez a történet is arról szólt, hogy az összefogás és a jószomszédság a legfontosabb” – igyekezett kiemelni a pozitívumokat a G7-nek a diplomata.

A Lengyel Intézet hétfőn, a nyilvános segélykiáltás után végül ígéretet kapott az E.ON-tól, hogy keddig visszakapcsolják az áramot. Az E.ON a G7 kérdésére elismerte, hogy ők hibáztak, és gyors visszakapcsolást ígértek. „Az E.ON Hungária Csoport a Lengyel Intézet, illetve a filmfesztivál látogatóinak elnézését kéri, amiért egy energiakereskedelmi szerződéskötéshez kapcsolódó adminisztratív hiba miatt tévesen kapcsoltuk ki az intézetnél a szolgáltatást. A visszakapcsolásról a lehető leghamarabb intézkedünk” – írták kérdésünkre.

Ehhez azonban a Lengyel Intézet elmondása szerint jól jött a felsőbb szintről jövő intervenció: a lengyel nagykövetség, a magyar külügy is próbált közbenjárni az E.ON-nál az érdekükben, végül pedig az Energiaügyi Minisztérium közbelépése volt döntő. „Majd akkor lesz biztos, ha tényleg visszajön az áram. Addig kénytelenek vagyunk zárva tartani” – mondta nekünk Joanna Urbańska. Mint hozzátette, azóta többekről is hallottak, akik hasonlóan jártak, de egyénileg még nehezebb az érdekérvényesítés. „Mi azért nagyobb hírt tudtunk csinálni”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz E.On-é lesz az Elmű és az Émász, végleg kicsavarhatják az állam kezéből az áramszektortA német óriáscégek lepaktáltak egymással, 2,1 millió magyar áramfogyasztót érint az ügy.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet áram E.On Elmű lengyel intézet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.