Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 23. 12:38 Élet

Forrósodik a levegő a gáztűzhelyek körül, ez már a kormánypárti sajtónak is feladja a leckét

Nemrégiben kiderült, hogy a gáztűzhelyek használata összefüggésbe hozható a gyermekkori asztma és más légzőszervi, keringési megbetegedések kialakulásával, így az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága felvetette a berendezések biztonságosabbá tételének, sőt, a betiltásuk lehetőségét is. A napokban nyilvánosságot kapott probléma heves, politikai töltetű vitákba torkollt, republikánus képviselők, tévés személyiségek, de még demokrata politikusok is kikeltek ellene.

Az indulatokat egyrészt a gáz elterjedtsége és kedvező megítélése fűti: az amerikai háztartások közel negyven százalékában főznek gázzal, ami olcsóbb, hatékonyabb és az ételek szempontjából is kedvezőbb opcióként égett be közvélekedésbe a huszadik század eleje óta az iparág hagyományosan erős marketingjének köszönhetően. Ezzel szemben áll demokratapárti városvezetők törekvése a gázhasználat visszaszorítására, amelyek révén például Berkeley városában az új épületekben nem kaphatnak helyet gáztűzhelyek és -kazánok.

Egyelőre a Fehér Ház nem adta jelét annak, hogy valóban betiltaná a gázkészülékeket, és a már említett, a kormánytól egyébként függetlenül működő bizottság is nyilvánvalóvá tette, hogy ha bármilyen korlátozás történik, az legfeljebb az új berendezésekre vonatkozhat – vagyis a meglévő készülékek használhatók maradnak, noha sokan ennek ellenkezőjét vizionálják. A feszültség mindenesetre már a magyar nyelvű sajtóban is érzékelhető, a fentebbiek ellenére kormányközeli lapok szinte kész tényként kezelik tiltást, de legalábbis klímaharcosok őrületeként emlegetik az elképzelést.

A gázkészülékek sorsa révén szított felháborodás az unió felé is kiterjedhet, egy friss jelentés ugyanis szintén azok betiltása mellett tesz javaslatot. Az európai épületállomány szén-dioxid kibocsátásának és energiaigényének csökkentésének céljából megfogalmazott elképzelés szerint a tetők és a házfalak felújítása mellett a földgáz alternatív energiahordozókkal történő kiváltására is szükséges. Igaz, az energiaárak emelkedése miatt a magyar miniszterelnök a gázhasználattal szemben foglalt állást tavaly nyáron:

Le kell jönni a gázról, mert az áram sokkal kisebb terhet jelent Magyarországnak

– fogalmazott Orbán Viktor, így az a különös helyzet állt elő, hogy az egyébként a kormányt támogató lapok valamelyest ellentmondanak neki.

Élet amerikai politika földgáz gázfelhasználás gáztűzhely Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 15:36 Élet, Világ

Ha továbbra is ekkora autókat veszünk, akkor szét kell bányászni a Földet, hogy elektromosak lehessenek

Közel lehetetlent vetnek fel környezettudósok egy új tanulmányban: mi lenne, ha kevesebbet autóznánk, kisebb kocsikkal?

Katona Hajnalka
2023. január 21. 18:32 Élet

Mitől függ, hogy melyik kutyafajta lesz népszerű?

Kilenc ország kutya-törzskönyveztetési adatait vizsgálták meg az elmúlt száz évből.

G7.hu
2023. január 20. 10:13 Élet

Különdíjat kapott munkatársunk a Fejlesztési Újságíró Díj pályázatán

A Szabad Európa újságírója, Báthory Róbert nyerte a Minority Rights Group Europe által alapított, a Mérték Médiaelemző Műhellyel partnerségben meghirdetett Fejlesztési Újságíró Díjat. Különdíjat kapott munkatársunk, Pálos Máté, valamint Pintér Luca és Ajpek Orsolya (Telex), továbbá Czömpöl Bianka (Nyugat).

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.