Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 23. 12:38 Élet

Forrósodik a levegő a gáztűzhelyek körül, ez már a kormánypárti sajtónak is feladja a leckét

Nemrégiben kiderült, hogy a gáztűzhelyek használata összefüggésbe hozható a gyermekkori asztma és más légzőszervi, keringési megbetegedések kialakulásával, így az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága felvetette a berendezések biztonságosabbá tételének, sőt, a betiltásuk lehetőségét is. A napokban nyilvánosságot kapott probléma heves, politikai töltetű vitákba torkollt, republikánus képviselők, tévés személyiségek, de még demokrata politikusok is kikeltek ellene.

Az indulatokat egyrészt a gáz elterjedtsége és kedvező megítélése fűti: az amerikai háztartások közel negyven százalékában főznek gázzal, ami olcsóbb, hatékonyabb és az ételek szempontjából is kedvezőbb opcióként égett be közvélekedésbe a huszadik század eleje óta az iparág hagyományosan erős marketingjének köszönhetően. Ezzel szemben áll demokratapárti városvezetők törekvése a gázhasználat visszaszorítására, amelyek révén például Berkeley városában az új épületekben nem kaphatnak helyet gáztűzhelyek és -kazánok.

Egyelőre a Fehér Ház nem adta jelét annak, hogy valóban betiltaná a gázkészülékeket, és a már említett, a kormánytól egyébként függetlenül működő bizottság is nyilvánvalóvá tette, hogy ha bármilyen korlátozás történik, az legfeljebb az új berendezésekre vonatkozhat – vagyis a meglévő készülékek használhatók maradnak, noha sokan ennek ellenkezőjét vizionálják. A feszültség mindenesetre már a magyar nyelvű sajtóban is érzékelhető, a fentebbiek ellenére kormányközeli lapok szinte kész tényként kezelik tiltást, de legalábbis klímaharcosok őrületeként emlegetik az elképzelést.

A gázkészülékek sorsa révén szított felháborodás az unió felé is kiterjedhet, egy friss jelentés ugyanis szintén azok betiltása mellett tesz javaslatot. Az európai épületállomány szén-dioxid kibocsátásának és energiaigényének csökkentésének céljából megfogalmazott elképzelés szerint a tetők és a házfalak felújítása mellett a földgáz alternatív energiahordozókkal történő kiváltására is szükséges. Igaz, az energiaárak emelkedése miatt a magyar miniszterelnök a gázhasználattal szemben foglalt állást tavaly nyáron:

Le kell jönni a gázról, mert az áram sokkal kisebb terhet jelent Magyarországnak

– fogalmazott Orbán Viktor, így az a különös helyzet állt elő, hogy az egyébként a kormányt támogató lapok valamelyest ellentmondanak neki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet amerikai politika földgáz gázfelhasználás gáztűzhely Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.