Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 7. 10:55 Élet

A légszennyezést okozó koromrészecskék már a magzatok szervezetében is kimutathatók

A légszennyezés már a magzatkorban kifejtheti káros hatásait egy friss kutatás eredményei szerint. Hatvan skóciai kismama és babáik adatai alapján jutottak ugyanis arra a megállapításra skót és belga egyetemek kutatói, hogy a nanométernyi koromrészecskék a méhlepényen keresztüljutva a fejlődés korai szakaszától kezdve megjelenhetnek a szervezetben –  derül ki a Bloomberg beszámolójából.

Az anya által belégzett szennyeződések a gyermekre nézve káros következményei persze eddig is ismertek voltak – leginkább a koraszülés, illetve halvaszülés, az alacsony születési súly és az agykárosodás sorolhatók ide. Egy 2013-as tanulmány, melyet a Stanford jegyez, 1997 és 2006 között tanulmányozott olyan nőket, akiknek vagy teljesen egészséges, vagy valamilyen születési rendellenességel jött a gyermekük világra. A felmérésből kiderült, hogy azok a nők, akik a terhesség első nyolc hetében olyan területen éltek, ahol rossz a levegő minősége (ez például a San Joaquin-völgy Kaliforniában) kétszer akkora eséllyel szültek olyan gyermeket, akinél valamilyen elváltozás volt tapasztalható. 

Új információ azonban, hogy a problémákat okozó koromrészecskék egészen a köldökzsinórvérig hatolhatnak. Így az összes vizsgálati alany testében fellelt, finomrészecskéknek (PM2,5) is nevezett anyagok már az első trimeszterben is befolyásolhatják az embrionális fejlődést.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint különösen aggasztó, hogy a korom végső soron a fejlődő szervekbe is eljuthat, így például az agy, a máj és a tüdők egészségét már azok kifejlődése alatt is kikezdheti. Hozzátették továbbá, hogy a leginkább a gázolaj, a szén és a biomassza – ide tartozik a tűzifa is – égetésekor a levegőbe kerülő szennyeződések kismamákra vonatkozó hatásait jobban figyelembe kellene venni a levegő minőségére vonatkozó szabályozások során a legérzékenyebb fejlődési szakaszban lévő magzatok megóvása végett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.