Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 7. 10:55 Élet

A légszennyezést okozó koromrészecskék már a magzatok szervezetében is kimutathatók

A légszennyezés már a magzatkorban kifejtheti káros hatásait egy friss kutatás eredményei szerint. Hatvan skóciai kismama és babáik adatai alapján jutottak ugyanis arra a megállapításra skót és belga egyetemek kutatói, hogy a nanométernyi koromrészecskék a méhlepényen keresztüljutva a fejlődés korai szakaszától kezdve megjelenhetnek a szervezetben –  derül ki a Bloomberg beszámolójából.

Az anya által belégzett szennyeződések a gyermekre nézve káros következményei persze eddig is ismertek voltak – leginkább a koraszülés, illetve halvaszülés, az alacsony születési súly és az agykárosodás sorolhatók ide. Egy 2013-as tanulmány, melyet a Stanford jegyez, 1997 és 2006 között tanulmányozott olyan nőket, akiknek vagy teljesen egészséges, vagy valamilyen születési rendellenességel jött a gyermekük világra. A felmérésből kiderült, hogy azok a nők, akik a terhesség első nyolc hetében olyan területen éltek, ahol rossz a levegő minősége (ez például a San Joaquin-völgy Kaliforniában) kétszer akkora eséllyel szültek olyan gyermeket, akinél valamilyen elváltozás volt tapasztalható. 

Új információ azonban, hogy a problémákat okozó koromrészecskék egészen a köldökzsinórvérig hatolhatnak. Így az összes vizsgálati alany testében fellelt, finomrészecskéknek (PM2,5) is nevezett anyagok már az első trimeszterben is befolyásolhatják az embrionális fejlődést.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint különösen aggasztó, hogy a korom végső soron a fejlődő szervekbe is eljuthat, így például az agy, a máj és a tüdők egészségét már azok kifejlődése alatt is kikezdheti. Hozzátették továbbá, hogy a leginkább a gázolaj, a szén és a biomassza – ide tartozik a tűzifa is – égetésekor a levegőbe kerülő szennyeződések kismamákra vonatkozó hatásait jobban figyelembe kellene venni a levegő minőségére vonatkozó szabályozások során a legérzékenyebb fejlődési szakaszban lévő magzatok megóvása végett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. február 22. 04:34 Vállalat

Mostantól biztosan nem Orbán kötélbarátja felügyeli a lakásod

Eladta egyik meghatározó biztonsági cégét Garancsi István. A tranzakcióval a piac lényegében kétszereplőssé vált, ráadásul a két óriáscég más-más szegmensekben aktív.

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.